Πολλές από εμάς τρώμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, πίνουμε θρεπτικά ποτά και παίρνουμε συμπληρώματα ενδιάμεσα, αλλά η βιταμίνη Α δεν βρίσκεται πάντα στην κορυφή αυτής της λίστας, παρά το γεγονός ότι παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα.
Πώς θα βοηθήσει τον οργανισμό σου η κατανάλωση τσαγιού σε καθημερινή βάση
«Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α είναι βασικό μέρος για τη διατήρηση της όρασης και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σου συστήματος υπό έλεγχο», λέει η διατροφολόγος Lauren Manaker. «Είναι επίσης σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη, την υγεία του δέρματος και βοηθά πολλές από τις ικανότητες των οργάνων μας να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων μας».
Πόση βιταμίνη Α χρειαζόμαστε;
Η ποσότητα της βιταμίνης Α που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται, φυσικά, από την ηλικία και το φύλο.
«Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 900 mcg RAE, ενώ οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 700 mcg RAE», λέει η Manaker. «Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 770 mcg RAE και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 1.300 mcg RAE».
Κορυφαίες τροφές με βιταμίνη Α
Εκτός από το μάνγκο και τη γλυκοπατάτα, το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α με 471 mcg σε 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο. «Το σπανάκι προσφέρει επίσης ασβέστιο για υγιή οστά», λέει η διατροφολόγος Bianca Tamburello.
Η Tamburello ξεχωρίζει επίσης τα αυγά ως μια προσιτή άπαχη πρωτεΐνη και έναν απλό τρόπο για να προσθέσεις λίγη βιταμίνη Α στην ημέρα σου. «Ένα μεγάλο αυγό έχει 90,5 mcg βιταμίνης Α και ο σολομός έχει περίπου 123 mcg βιταμίνης Α σε 1/2 μαγειρεμένο φιλέτο (178 g).
Στη συνέχεια, αναφέρει τα καρότα, τα οποία έχουν περίπου 640 mcg βιταμίνης Α σε 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα. «Είναι πιο εύκολο για το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Α από τα μαγειρεμένα καρότα παρά από τα ωμά, αλλά και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές για ενίσχυση της βιταμίνης Α», λέει. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν τροφές με πορτοκαλί χρώμα, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το φαγητό έχει βιταμίνη Α.
Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α που πρέπει να προσέχεις
1. Ξηρό δέρμα
Η έλλειψη της βιταμίνης Α σημαίνει ότι το δέρμα σου μπορεί να μην τροφοδοτείται με ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος, κάτι που η Manaker λέει ότι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει.
2. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να είναι αδύναμο
Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Η έλλειψη αρκετής ποσότητας αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του ανοσοποιητικού σου, επειδή στερείται ένα θρεπτικό συστατικό που είναι το κλειδί για να διατηρείς το σώμα σου σε καλή κατάσταση», λέει η Manaker.
3. Μπορεί να αντιμετωπίζεις ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ματιών
Τόσο η ξηροφθαλμία όσο και η νυχτερινή τύφλωση συνδέονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α (φυσικά, η νυχτερινή τύφλωση είναι μια πιο ακραία περίπτωση αυτής της πάθησης). «Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία, η λήψη επαρκούς βιταμίνης Α μπορεί να είναι μια καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση από τη λήψη οφθαλμικών σταγόνων, αλλά ο καλύτερος τρόπος δράσης θα πρέπει να καθοριστεί από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ενός ατόμου», λέει η Manaker.
4. Οι πληγές και τα κοψίματά σου μπορεί να μην επουλώνονται
Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου και πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε κολλαγόνο για να παράγουμε υγιές δέρμα. «Αν κάποιος έχει πληγή, η βιταμίνη Α μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην ικανότητα του σώματος να επουλώνει την πληγή, μαζί με επαρκή παροχή άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και βιταμίνη C», λέει η Manaker.