Οι φίλοι όχι μόνο μας γνωρίζουν σαν ανοιχτά βιβλία αλλά μπορούν να προβλέψουν και πόσα χρόνια θα ζήσουμε! Αυτό υποστηρίζει νά μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι φίλοι μπορούν να κρίνουν με σχετική ακρίβεια το αν θα έχουμε μακροζωϊα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς οι φίλοι μπορούν να ξέρουν ποσο θα ζήσουμε;
Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία διαχρονικής μελέτης που ξεκίνησε το 1930 και η οποία εξέτασε 300 νεαρά ζευγάρια από την ηλικία των 20 ετών μέχρι και τη στιγμή του θανάτου τους. Στο ξεκίνημα της έρευνας, τα πιτσουνάκια και οι κολλητοί τους όφειλαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ζευγαριού. Η έρευνα συνεχίστηκε, εξετάζοντας κατά διαστήματα τα ανδρόγυνα αναφορικά με την ποιότητα της υγείας τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Πρόσφατα η έρευνα έφτασε στο τελευταίο κομμάτι της, αυτό της σύγκρισης των απαντήσεων με τα δεδομένα, δηλαδή την ηλικία και αιτία θανάτου των συμμετεχόντνων. Όπως αποδείχτηκε, όντως οι προβλέψεις των φίλών περί προσδοκόμενου ζωής έπεσαν μέσα.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι κολλητοί είναι σε θέση να παρατηρήσουν και να εντοπίσουν στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας που εμείς οι ίδιοι είτε αγνοούμε, είτε απλά δεν σπουδαιολογούμε.
Τι σχέση έχει ο χαρακτήρας με το πόσο ζούμε;
Οι άνδρες που χασρακτηρίστικαν από τους φίλους τους με επίθετα όπως "ευσυνείδητος" "αξιόπιστος" "ευφάνταστος" κι άλλους θετικούς χαρακτηρισμούς εν τέλει έζησαν αρκετά περισσότερο σε σχέση με όσους θεωρήθηκαν για παράδειγμα "αναξιόπιστοι".
Πιθανότατα αυτό να έχει να κάνει με το πόσο τυπικός είναι κάποιος με τις ευθύνες του, ακόμη κι όταν αυτές έχουν να κάνουν με τη σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή με το ετήσιο τσεκ απ. Αντίθετα, οι ριψοκίνδυνοι κι αναξιόπιστοι, είναι πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο, όπως για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσουν δίχως τη ζώνη ασφαλείας, να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού κτλ.
Ποιός χαρακτήρας σώζει τις γυναίκες;
Οι γυναίκες που έφτασαν μέχρι τα βαθιά γεράματα ήταν αυτές που χαρακτηρίστηκαν από τους φίλους συμπονετικές και συναισθηματικά σταθερές.
Όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις, που ανάλαβαν τη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάλυση των στοιχείων, πιθανότατα οι γυναίκες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να είχαν μεγαλύτερη ικανότητα στη διαχείρηση του θυμού, του άγχους και των καταθλιπτικών συναισθημάτων που είναι από τους κυριότερους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά.
Ο Δρ Τζάκσον, επικεφαλής της μελέτης, μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό " journal Psychological Science" τόνισε:
"Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές μελέτες στην επιστήμη της ψυχολογίας. Δείχνει πόσο σημαντική είναι η προσωπικότητα και πόσο καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής".
"Παράλληλα αποδεικνύεται πως οι πληροφορίες που δίνουν οι φίλοι κι άλλοι παρατηρητές μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην κατανόηση των προβλημάτων υγείας ενός ατόμου".
Τι λέει η προσωπικόητα για την υγεία σου;
Σε γενικές γραμμές οι εξωστρεφείς, οι δουλευταράδες, οι οργανωτικοί και γενικός ήρεμοι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν μόνο στα πάρτι και τις συνεντεύξεις εργασίας αλλά κερδίζουν και σε υγεία. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και καρδιακό ενώ είναι κι από τους τυχερούς που δεν επισκέπτεται η αρθρίτιδα.
Όσο γι΄αυτούς που είναι αγχώδεις, κακοδιάθετοι, ερριστικοί και επιρρεπής στη λύπη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια ασθένεια πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους ανθρώπους που βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής.
Οι μελετητές βρήκαν σαφή συσχέτιση μεταξύ προσωπικότητας και ασθένειας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να λάβουμε τα μέτρα μας. Η εξωστρέφεια, η ευσεινειδησία, η κοινωνικότητα αλλά και η φιλική διάθεση συσχετίστηκαν με καλύτερη υγεία ενώ τα νεύρα και η κακή διάθεση δεν υποσκάπτουν μόνο τον ψυχισμό μας αλλά και τη σωματική μας υγεία.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα