Οι δυσκολίες έχουν τη γοητεία τους, αρκεί να γίνονται η αφορμή για δράση και εξέλιξη. Τι συμβαίνει όμως όταν η αναποφασιστικότητα μας κρατά καθηλωμένους; Αναλύουμε τα δεδομένα, χάνουμε πολύτιμο χρόνο και είτε λειτουργούμε παρορμητικά ή δεν κάνουμε απολύτως τίποτα! Ίσως τελικά ο Γκαίτε να μην είχε άδικο: «Η αναποφασιστικότητα φέρνει καθυστερήσεις και τελικά οι μέρες χάνονται θρηνώντας τις μέρες που έχουν χαθεί!». Συνήθως δυσκολευόμαστε να πάρουμε μιαν απόφαση είτε επειδή είμαστε τελειομανείς και περιμένουμε συνέχεια μια καλύτερη ευκαιρία, μη αξιοποιώντας αυτές που μας τυχαίνουν, είτε επειδή -όσο παράξενο κι αν ακούγεται- επιμένουμε να αποφασίζουμε με τη λογική και μόνο. Αποτέλεσμα; Οι αποφάσεις που τελικά παίρνουμε να μην είναι οι σωστές ή να μη μας καλύπτουν συναισθηματικά. Μπορούμε άραγε να τις κάνουμε καλύτερες;
Σαν μια παρτίδα πόκερ
Η λήψη αποφάσεων εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο. Όσο καλά και αν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα δεδομένα, εντούτοις πάντα υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας. Δεν σας θυμίζει λίγο μια παρτίδα χαρτιά; Ο καλός παίκτης πριν αποφασίσει ποιο φύλλο θα ρίξει, σκέφτεται και επεξεργάζεται τα δεδομένα (λογική), είναι φορτισμένος ψυχικά (συναίσθημα), γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προβλέψει το επόμενο χαρτί ή την επόμενη κίνηση (τύχη) και τελικά αποφασίζει συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, κυρίως όμως εμπιστευόμενος το ένστικτό του. Αυτή είναι και η καλύτερη στρατηγική για να πάρουμε μια σωστή απόφαση: Να ζυγίσουμε λογική και συναίσθημα, αλλά να εμπιστευόμαστε και τη μικρή φωνή μέσα μας που υπαγορεύει τη δική μας αλήθεια. Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη λογική, μένουν φυλακισμένοι στην αναποφασιστικότητά τους, ευχόμενοι να ήξεραν λίγες λεπτομέρειες ακόμα ώστε να ήταν πιο ξεκάθαρη η επιλογή τους. Ε, λοιπόν, δεν θα ήταν! Μόνο ο συνδυασμός καρδιάς και μυαλού μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Ασκήσεις επί της πραγματικότητας
«Το σώμα λέει πάντα την αλήθεια», λένε όσοι μελετούν τη γλώσσα του σώματος. Εκμεταλλεύσου το λοιπόν! Θυμήσου κάποιο περιστατικό όπου πήρες λάθος απόφαση. Πώς αντέδρασε το σώμα σου; Έτρεμαν τα χέρια, σφίχτηκε το στομάχι, κοκκινισες, βούρκωσαν τα μάτια σου, έγινε πιο γρήγορη η αναπνοή σου; Όσο μικρή κι αν ήταν η αντίδρασή σου, παρατήρησέ την! Κάνε το ίδιο και για κάποια σωστή σας απόφαση. Χρησιμοποιήσε τα δεδομένα αυτά κάθε φορά που πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Για λίγο αγνόησε τη λογική και παρατήρησε το σώμα σου. Πώς αντιδρά μπροστά σε κάθε επιλογή; Διευρύνονται οι πνεύμονες, είναι εύκολη η αναπνοή; Τότε ίσως αυτή να είναι η σωστή απόφαση. Αισθάνεσαι το στέρνο σου να «κλείνει»; Προχώρα στην επόμενη επιλογή σου.