Όπως θα έχεις διαπιστώσει ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανάγκη για ύπνο ενώ και ο χρόνος χαλάρωσης που χρειάζεται για να παραδοθεί κάποιος στην αγκαλιά του Μορφέα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Και μπορεί άτομα με περίεργα ωράρια ή ψυχικές νόσους να αδυνατούν να κοιμηθούν τα βράδια, η αυπνία όμως χτυπά και απόλυτα υγιή άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες γι΄αυτό ευθύνονται τα γονίδια!
Η δυσκολία στον ύπνο είναι γονιδιακή
Όπως λένε οι επιστήμονες, η δυσκολία στον ύπνο – αν φυσικά δεν υπάρχει λόγος όπως για παράδειγμα άγχος ή υπερβολική κατανάλωση καφέ – μπορεί και να οφείλεται στα γονίδια μας! Φαίνεται δηλαδή πως κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί δίχως τα γονίδια του… ύπνου. Αντίθετα είναι σχεδιασμένοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση πνευματικής εγρήγορσης, κάτι που καθιστά αδύνατο τον παρατεταμένο ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε δόσεις.
Γι΄αυτό κάποιοι έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι ενώ άλλοι στριφογυρίζουν ψάχνοντας μάταια μια θέση άνετη και βολική ενώ ακόμη κι όταν καταφέρουν να περάσουν σε κατάσταση ύπνου ένας και μόνο ήπιος θόρυβος είναι ικανός για να τους ξυπνήσει.
Η έρευνα αλλάζει δηλαδή τα όσα μέχρι σήμερα πιστεύαμε, καθώς μέχρι πρόσφατα, η αϋπνία θεωρούταν καθαρά ψυχολογική διαταραχή προκληθείσα από το άγχος, την θλίψη ή κάποια άλλη κατάσταση που σε έβγαζε εκτός προγράμματος, όπως για παράδειγμα τα ωράρια εργασίας, ένα τζετλαγκ μετά από ταξίδι ή η υπερβολική ποσότητα καφείνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες δίνουν πλέον μια διαφορετική προσέγγιση, που ίσως εξηγεί το γιατί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (περίπου το 1/3 του πληθυσμού) υποφέρουν από αυπνία. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικοί τύποι αϋπνίας που συνδέονται με τη γεννετική.
Τα γονίδια της αυπνίας μάλιστα έχουν τις ρίζες τους πίσω στο χρόνο, όταν τα μέλη των φυλών αναγκάζονταν να φυλούν σκοπιά σε βάρδιες για την ασφάλεια της κοινότητας.
Γιατί η αϋπνία χτυπά μόνο τους ενήλικες;
Γιατί όμως η αυπνία επηρεάζει σπάνια τα παιδιά ενώ χτυπάει συχνά τους ενήλικες και κυρίως τους πιο ηλικιωμένους;
Αυτό είναι κάτι που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να διαλευκάνει αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει πως το θέμα ίσως να είναι γονιδιακό κι έχει να κάνει με την ηλικία και την εξέλιξή μας. Μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το 40% του πληθυσμού επηρεάζεται κατά πολύ μετά την ηλικία των 60 ετών ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ηλικιωμένοι ζουν επί χρόνια με 2 ή 3 ώρες ύπνου ημερησίως.
Καλός και ξεκούραστος ύπνος χωρίς ηρεμιστικά
Οι νέες βέβαια ανακαλύψεις δίνουν νέες ελπίδες για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του. Έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική για την παρακολούθηση του ζητήματος και την αναζήτηση των γονιδίων που έχουν από κοινού όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.
Μάλιστα, μέσα στα επόμενα χρόνια, τα ευρήματα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία φαρμάκων που να μπλοκάρουν τις χημικές ουσίες που παράγονται από αυτά τα γονίδια αϋπνίας ανακουφίζοντας αποτελεσματικά και δίχως ηρεμιστικά όλους όσους έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Μέχρι τότε, οι ειδικοί συνιστούν αποχή από καφεϊνή και στρες και μικρές τεχνικές χαλάρωσης.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα