Χούμους: Γιατί να το βάλεις στη διατροφή σου

12.11.2014
Κάνεις δίαιτα; Ποιός είπε πως πρέπει να ξεχάσεις κάθε γευστικό πιάτο; Το χούμους είναι ένα από αυτά που μπορείς να βάλεις άφοβα στη διατροφή σου!

Σου αρέσει το χούμους; Τέλεια! Βρήκαμε τη λιχουδιά που θα σε κάνει να χάσεις βάρος και θα σε γεμίσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Αυτό το νόστιμο πιάτο από ρεβύθια, με τόσες γευστικές παραλλαγές (μπορείς να πάρεις μια ιδέα & να τσεκάρεις διαφορετικές συνταγές εδώ) σου λύνει τα χέρια και στη δίαιτα.

Γιατί να βάλεις το χούμους στη διατροφή σου;

1. Είναι γευστικό & πλούσιο σε βιταμίνες

Είναι γευστικότατο, υγιεινό και πλούσιο σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχει ένα ευρύ φάσμα από βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ.

2. Σε βοηθά να κρατήσεις τη γραμμή σου (ή να χάσεις βάρος)

Πλούσιο σε φυτικές ίνες και με κύριο συστατικό του τα όσπρια και συγκεκριμένα τα ρεβύθια, το χούμους είναι ένα άκρως υγιεινό πιάτο που σε βοηθά να βάλεις τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου, χωρίς να νιώθεις πως κάνεις εκπτώσεις γευστικές.

3. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στους λόγους για τους οποίους η πρόσληψη πρωτεϊνης είναι απαραίτητη στη δίαιτα. Τα όσπρια, νως γνωστόν, είναι από τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεϊνών μετά το κρέας κι ως εκ τούτου απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

4. Βοηθά στο να μειώσεις τη χοληστερίνη σου

Δεν περιέχει κορεσμένα λίπη και καταπολεμά τη χοληστερίνη, αφού τα όσπρια είναι από τις "μαγικές" τροφές που τη ρίχνουν. Παράλληλα, εκτός από τη δράση κατά της κακής χοληστερίνης ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Ακόμη να πειστείς;

5. Δυναμώνει τα οστά

Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, απαραίτητο για δυνατά οστά. Κι επειδή ένας από τους κυριότερους εχθρούς της γυναίκας μεγαλώνοντας είναι και η οστεοπόρωση, το χούμους μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχός σου στη μάχη με το χρόνο.

6. Καταπολεμά την αναιμία σου

Αν έχεις αναιμία, τα όσπρια, άρα και το χούμους είναι απαραίτητα στη διατροφή σου, ποσο μάλλον σε περιόδους δίαιτας. Τα ρεβίθια, πλούσια σε σίδηρο δίνουν τροφή στα ερυθρά σου αιμοσφαίρια καταπολεμόντας την χαμηλή σου αιμοσφαιρίνη.

7. Σπάνια προκαλεί δυσανεξία

Αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά κι άλλες τροφές το πιθανόττερο είναι πως το χούμους θα το λατρέψεις. Δεν έχει γλουτένη οπότε - ακόμη κι αν έχεις κοιλιοκάκη - μπορείς να το καταναλώσεις ελεύθερα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα