1. Ξεκίνησε να βάζεις νωρίς τα παιδιά για ύπνο
Είναι συχνά ο μεγαλύτερος αγώνας, αλλά μια νυχτερινή ρουτίνα είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. «Η ικανότητα χαλάρωσης προάγει τις πιθανότητες καλύτερης ποιότητας ύπνου, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ψυχική υγεία και την ευεξία», εξηγεί στο Today’s Parentes η ειδική για θέματα ύπνου και ψυχολόγος Suzy Reading. «Η ικανότητα χαλάρωσης αναπτύσσει επίσης την αυτο-καταπραϋντική μας ικανότητα, βοηθά στην αποκατάσταση του νου και του σώματος μετά από δύσκολες εμπειρίες ζωής και μας εξοπλίζει καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τη στιγμή».
«Πάντα ξεκίνα προσαρμόζοντας τον φωτισμό. Χαμήλωσε τα φώτα περίπου μία ώρα πριν το παιδί σου κοιμηθεί, τράβηξε όλες τις κουρτίνες και χρησιμοποίησε κουρτίνες συσκότισης στην κρεβατοκάμαρα», συμβουλεύει η κοινωνική λειτουργός Jill Irving. «Το σκοτάδι προκαλεί αύξηση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Χωρίς αυτό, ο εγκέφαλος και το σώμα δεν θα λάβουν το σήμα ότι είναι ώρα ύπνου.
2. Ντύσε γρήγορα τα παιδιά
Ένας ήρεμος ύπνος καθιστά πολύ πιο εύκολη την διαδικασία ξυπνήματος την επόμενη μέρα. «Βεβαιώσου ότι το παιδί σου ξυπνά την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και τα σαββατοκύριακα», λέει η Jill. «Για να το βοηθήσουμε, πλημμύρισε την κρεβατοκάμαρά του με φυσικό φως. Εκτός του ότι είναι μια εξαιρετική λύση συγχρονίζει επίσης τους βιολογικούς του ρυθμούς με τον 24ωρο κύκλο».
Όσον αφορά το πρωινό, η Jill ενθαρρύνει τους γονείς να τρώνε μαζί τα παιδιά όποτε είναι δυνατόν. «Βεβαιώσου ότι το παιδί σου δεν παραλείπει το πρωινό, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που μπορεί να έχει! Το να φάτε μαζί στο τραπέζι είναι ένας υπέροχος τρόπος να το ενθαρρύνεις να επικοινωνήσει και να συνομιλήσει για την ημέρα που ξεκινάει.
3. Δοκίμασε ένα ημερήσιο χρονοδιάγραμμα
Είτε πρόκειται για μια καθημερινή ημέρα είτε για το σαββατοκύριακο, η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μια ρουτίνα και να την τηρήσεις. «Μπορεί να είναι πολύ μπέρδεμα για τα παιδιά αν δεν ξέρουν τι αναμένεις από αυτά, οπότε προγραμμάτισε όλα τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνονται κάθε εβδομάδα σε ένα χρονοδιάγραμμα και τοποθέτησέ το κάπου όπου όλοι μπορούν να το δουν», λέει η Jill. Για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν, δοκίμασε να σχεδιάσεις σύμβολα που να εξηγούν τι σημαίνουν όλα.