«Οι άνθρωποι που φροντίζουν τον εαυτό τους, έχουν υψηλότερη γνωστική ικανότητα. Συγκεντρώνονται καλύτερα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Και φυσικά, είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Δρ. Russell Thackeray.
Δες και αυτό: 4 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες μέρες στη δουλειά
Και υπάρχουν 8 κινήσεις-ματ που κάνουν καλό, πρωτίστως στον εαυτό σου και μετά στην απόδοση στη δουλειά:
Μικρά διαλείμματα
Έχεις περάσει σίγουρα μέρες όπου δεν κάνεις διάλειμμα ούτε για να πας στην τουαλέτα. Η πίεση του να ολοκληρώσεις τα tasks που αναλαμβάνεις σε βάζει στη διαδικασία να δουλεύεις non stop. Σύμφωνα όμως με έρευνα του 2019, τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, βελτιώνουν δραματικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αναζωογονούνται και επιστρέφουν στο γραφείο με λίγη παραπάνω όρεξη. Και φυσικά δεν πιάνεσαι από το 8ωρο καθισιό.
Όμορφο γραφείο με χρώματα
Μην υποτιμάς τη σημασία ενός τακτοποιημένου γραφείου που έχει post-its με χρώματα. Η καλή αισθητική σε παρασύρει στο να επενδύεις συναισθηματικά σε ό,τι καταπιάνεσαι και να το κάνεις με μεράκι. Όταν κοιτάζεις πράγματα που σου αρέσουν (8 ώρες την ημέρα) χαλαρώνεις και νιώθεις πολύ λιγότερο άγχος για το τι σε περιμένει μέσα στην ημέρα.
Αυτό το είδες; Συνέντευξη για δουλειά: 5 «αόρατα» τρικ που θα κάνει ο εργοδότης για να σε τεστάρει
Λίγο stretching
Δεν χρειάζεται να φτάνεις τα δάχτυλα των ποδιών σου για να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σου. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεσαι σίγουρα για να είσαι λειτουργική στη δουλειά.
Γίνε λίγο κοινωνική στη δουλειά
Η συζήτηση με τους συναδέλφους μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή αλλά κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Έρευνα του 2015 κατέληξε στο ότι είναι πιθανότερο να ζητήσεις βοήθεια όταν τη χρειαστείς, εάν έχεις ανθρώπους που συμπαθείς στο γραφείο.
Κάνε παρέα με φυτά
Πριν βιαστείς να γελάσεις, έρευνα έδειξε ότι όταν κοιτάζεις και ποτίζεις φυτά εσωτερικού χώρου, έχει χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σου σύστημα.
Διάβασε επίσης: 5 δραστηριότητες που ξεκουράζουν το μυαλό
Βάλε όρια στη δουλειά
Σε πρώτη φάση, βάλε όρια στο πόσο θα μιλάς για τη δουλειά, όταν δεν είσαι στη δουλειά. Μην σπαταλάς το Σαββατοκύριακο μιλώντας για το άγχος και τα προβλήματα που έχεις με συναδέλφους. Αντ’αυτού, εφοδιάσου με ενέργεια και χαλαρωτικές στιγμές για να έχεις ψυχικό απόθεμα για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε δεύτερη φάση, βάλε όρια εντός της δουλειάς, αν νιώθεις ότι χρειάζεται. Για τον φόρτο εργασίας, για τυχόν υπερωρίες και για πράγματα που σε ενοχλούν. Όταν βάζεις όρια, νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου και κάνεις το καλύτερο που μπορείς στη δουλειά σου.