Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όπου οι δυσκολίες είναι αντικειμενικές, η γενική στενότητα έχει περιορίσει έως και εξαφανίσει τις βλέψεις μας για λογικές αυξήσεις στον επαγγελματικό χώρο. Οι περισσότεροι εστιάζονται στο να μειώσουν τα έξοδά τους. Κι όμως βάζοντας κατά μέρος τις ακρότητες και με αέρα συνεργασίας προς τον εργοδότη κάτι τέτοιο μπορεί να είναι λιγότερο ανέφικτο και να αποβεί προς όφελος και των δύο μερών.
Προετοιμαστείτε σωστά
Πριν απευθυνθείτε στους ανωτέρους σας, εξετάστε καλύτερα τα προσόντα και το επίπεδο δουλειάς σας. Ένα ερώτημα που χρειάζεται να θέσετε στον εαυτό σας είναι αν η εργασία σας αντικατοπτρίζει τις γνώσεις και τα επαγγελματικά σας εφόδια. Αν ναι, ανταποκρίνεστε στο ύψος των απαιτήσεων; Και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τι μπορείτε να κάνετε; Εφόσον σκέφτεστε να ζητήσετε αύξηση, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείξετε στον εργοδότη σας τους στόχους που πιάσατε, τον τρόπο που εξελιχθήκατε και τις δυσκολίες που ξεπεράσατε προς όφελος της εταιρείας. Επιπλέον, δύσκολα ένας εργοδότης θα μελετήσει επισταμένως το αίτημά σας βάσει μόνο των πεπραγμένων σας, αν δεν δει και τι επιπλέον έχει να κερδίσει για την επιχείρησή του στο μέλλον αυξάνοντας το μισθό σας.
Τι να κάνετε:
-
Θέστε στον εαυτό σας μια ημερομηνία για το κρίσιμο ραντεβού.
-
Κάντε έρευνα αγοράς για να δείτε ποια είναι η αξία σας «εκεί έξω» ή με συναδέλφους με ανάλογη θέση στην ίδια εταιρεία. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα η πιθανότητα να αμείβεστε λιγότερο επειδή είστε γυναίκα είναι μεγάλη.
-
Στοχεύστε στην απόδοση και τη βελτίωσή σας.
-
Φανείτε χρήσιμοι και σε διαφορετικούς τομείς που θα κόστιζαν στην εταιρεία να καλύψει με εξωτερικό συνεργάτη ή με μια άλλη πρόσληψη.
-
Κρατάτε ημερολόγιο και e-mails που δείχνουν τις επιτυχίες σας.
Αν δεν είστε ο ιδανικός για τη θέση
Ενδεχομένως οι γνώσεις σας να μην είναι ανάλογες της θέσης που έχετε, είτε επειδή δεν βρίσκατε κάτι στον τομέα σας είτε επειδή δεν ρισκάρατε ψάχνοντας αρκετά.
Τι να κάνετε:
-
Αν τα προσόντα σας είναι περισσότερα, σκεφτείτε πώς θα μπορέσετε να αποδείξετε τη χρησιμότητα και την εφαρμογή τους στη θέση που έχετε, έτσι ώστε να αναβαθμίσετε τον εαυτό σας.
-
Αν τα προσόντα σας δεν έχουν αντικείμενο στη συγκεκριμένη θέση, θα χρειαστεί να σκεφτείτε τι παραπάνω μπορείτε να προσφέρετε.
-
Αν έχετε βρεθεί εκεί από ανάγκη και δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις, μείνετε ενήμεροι για εξελίξεις στον τομέα σας και επαγρυπνείτε για πιο κατάλληλες θέσεις εργασίας.
Είστε «παιδί μάλαμα»;
Πέρα από το να έχετε τα αντικειμενικά προσόντα για τη δουλειά και να τα θέτετε σε εφαρμογή, σημασία έχει και η ενέργεια που φέρνετε στην εργασία σας. Η προσωπικότητά σας, η διάθεση συνεργασίας, η διαίσθηση και οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες έχουν ανάλογα με τη θέση σας κάποια σημασία. Ακόμα και τα σπουδαιότερα πτυχία να διαθέτετε, αν η συμπεριφορά, το ήθος και η διάθεσή σας απέναντι στους άλλους δεν τα υποστηρίζει, αργά ή γρήγορα θα χάσετε έδαφος.
Τι να κάνετε:
-
Εφαρμόζετε τους καλούς τρόπους στη δουλειά.
-
Αποφύγετε κουτσομπολιά και εμπάθειες.
-
Μάθετε να αντιμετωπίζετε δύσκολους συνεργάτες διαβάζοντας σχετικά βιβλία,
ή συμβουλευόμενη ειδικούς.
-
Αν έχετε πολύ εργασιακό στρες, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας, π.χ. με αγχολυτικές ασκήσεις, διαλογισμό, γιόγκα ή και εβδομαδιαίες συναντήσεις με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Σκεφτήκατε τα bonus;
Πριν προσεγγίσετε τους εργοδότες σας για το επίμαχο θέμα, αναλογιστείτε τι άλλο θα μπορούσατε να προσθέσετε στην κουβέντα σας μαζί τους. Στη χειρότερη περίπτωση, αντί για αύξηση μπορεί να κερδίσετε κάτι από τα παρακάτω ή και... όλα!
-
Μπόνους
-
Εργασία από το σπίτι
-
Ελαστικό ωράριο
-
Καλύτερα προσαρμοσμένη άδεια στις ανάγκες σας
-
Μετεκπαίδευση
Προσεγγίστε σωστά
Αποφύγετε τους αιφνιδιασμούς. Προϊδεάστε τον ανώτερό σας λέγοντάς του ή καλύτερα στέλνοντάς του ένα σύντομο e-mail: «Θα ήθελα να έχω λίγο χρόνο μαζί σου για να εξετάσουμε τη μέχρι τώρα απόδοσή μου, να παραθέσω πως πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα στην εταιρεία και να συζητήσουμε γύρω από την αμοιβή μου».
Έτοιμη για τη συνάντηση!
Έτοιμη για τη συνάντηση!
Εφόσον λοιπόν έχετε επιδοθεί στους στόχους και στην απόδοσή σας για εύλογο διάστημα και έχετε μαζέψει τα απαραίτητα χρήσιμα στοιχεία, είστε σχεδόν έτοιμη για τη συνάντηση.
Τι να κάνετε λίγο πριν από τη συνάντηση:
-
Διαβάστε μερικά άρθρα γύρω από τις αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.
-
Προβάρετε αυτά που θα πείτε αν είναι δυνατόν με κάποιον άλλο.
Τι να κάνετε στη συνάντηση:
-
Επιδείξτε τη μέχρι τούδε απόδοσή σας, με στόχο όμως να εστιάσετε στο δυναμικό σας και στο πώς αυτό θα υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρείας.
-
Αποφύγετε να αναφερθείτε σε οικονομικές σας δυσκολίες και μη συγκρίνετε το τι παίρνετε σε σχέση με άλλους υπαλλήλους.
-
Μην απειλήσετε ότι θα αποχωρήσετε, ακόμη και αν κερδίσετε, στο μέλλον αυτό δεν θα ξεχαστεί.
-
Ζητήστε από τον ανώτερό σας να σας πει τι αύξηση προτείνει.
-
Να είστε συζητήσιμοι και λογικοί. \
Από τη Χριστίνα Ρασιδάκη
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165
Update: Οκτώβριος 2016.