Συμμετείχες στη σύνοδο. Μπορείς να μας πείς εν συντομία τι ακριβώς είναι;
To G(irls)20 είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, με έδρα τον Καναδά και έχει ως στόχο να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά γυναικών-ηγετών σε διεθνές επίπεδο. Κάθε χρόνο, με αφορμή την ετήσια συνάντηση των ηγετών των G20 χωρών, πραγματοποιεί μια σύνοδο, το G(irls)20 Summit στο ίδιο πρότυπο, όπου 24 νέες γυναίκες ηλικίας 18-23 ετών από ολο τον κόσμο, επιλέγονται και εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα στρατηγικής, ηγεσίας και επικοινωνίας. Στο τέλος του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι δημιουργούν προτάσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, οι οποίες παραδίδονται στους G20 ηγέτες κατά τη διάρκεια της δικής τους συνόδου. Μέσω αυτής της διαδικασίας, βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στη δημιουργία 100.000.000 θέσεων εργασίας για γυναίκες μέχρι το 2025.
Ήσουν εκπρόσωπος της ΕΕ: Πώς προέκυψε η συμμετοχή αυτή;
Ως άτομο αναζητώ συνεχώς νέες ευκαιρίες που θα με βοηθήσουν να αναπτυχθώ οπότε μια μέρα, ψάχνοντας, πέτυχα τη συγκεκριμένη ευκαιρία στα social media. Η διαδικασία επιλογής περιλάμβανε την αίτηση συμμετοχής στο συνέδριο και μια συνέντευξη, αν περνούσες στις 2 τελικές υποψήφιες για την περιοχή που είχες δηλώσει (στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ΕΕ). Θυμάμαι ότι η αίτηση ήταν αρκετά απαιτητική αλλά με βοήθησε να ανακαλύψω πώς θα ήθελα εγώ η ίδια να συνεισφέρω στο συνέδριο με τις γνώσεις που ήδη έχω. Ένα μήνα μετά, ενημερώθηκα ότι πέρασα στο επόμενο στάδιο και έτσι, έκανα τη συνέντευξη με τον οργανισμό. Εκεί τόνισα ότι θέλω να δείξω τη θέληση και το μεράκι των Ελλήνων μέσω της συμμετοχής μου και ότι θέλω να κινητοποιήσω και άλλες κοπέλες να κυνηγάνε ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχουν. Οπότε με επέλεξαν.
Εργασία κι ανέλιξη: η άποψη περί ανδροκρατίας είναι κλισέ ή πραγματικότητα;
Δυστυχώς σε πολλούς κλάδους υπάρχει ανδροκρατία οπότε είναι πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι χειρότερη όσο πάμε προς τα ανώτερα κλιμάκια. Αυτό φαίνεται αν δει κανείς τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Fortune 500 εταιρειών, όπου μόνο το 4% είναι γυναίκες. Εκτός από τα ανώτερα κλιμάκια των εταιρειών, υπάρχουν και ολόκληροι κλάδοι, όπως αυτός της πληροφορικής, όπου το ποσοστό των γυναικών παγκοσμίως είναι πολύ χαμηλό, κοντά στο 30%. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει ένα κενό εκεί. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πολλές εταιρείες ειδικά στους κλάδους των συμβουλευτικών και της τεχνολογίας, έχουν αντιληφθεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και έχουν δημιουργήσει πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες γι’ αυτό το σκοπό.
Ποια είναι η θέση των γυναικών παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας;
Το συνέδριο μου έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κατανοήσω ποια είναι η θέση των γυναικών παγκοσμίως, μέσω των συζητήσεων που είχα με τις υπόλοιπες εκπροσώπους. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στη θέση των γυναικών στις διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη οι γυναίκες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ωστόσο αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογενειακής ζωής. Συνεπώς όσο ανεβαίνεις διοικητικά σε μια εταιρεία τόσο λιγότερες γυναίκες θα δεις. Από την άλλη, σε χώρες όπως το Πακιστάν ή η Ινδία, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στο βασικό αγαθό της εκπαίδευσης ενώ αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους όπου βρίσκονται. Η πραγματικότητα δεν διαφέρει αρκετά από όσα διαβάζουμε οπότε θεωρώ ότι η θέση της γυναίκας είναι ακόμα υποβαθμισμένη και πρέπει να δράσουμε.
Ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν στον χώρο εργασίας. Πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν είναι κατάλληλες για συγκεκριμένες θέσεις λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Αυτό μπορούμε να το δούμε σε κλάδους όπως η πολιτική ή πιο τεχνικά επαγγέλματα.
Κατά τη γνώμη σoυ, τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Κλείδι στην αλλαγή,τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,είναι η συμμετοχή και των δύο φύλων στην εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ τους. Φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το περιβάλλον εργασίας αν οι άνδρες ενθάρρυναν τις γυναίκες να προχωρήσουν σε ηγετικές θέσεις ή αν αποφάσιζαν να μοιραστούν τα καθήκοντα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να θίξουμε αυτό το θέμα στα σχολεία ώστε να εξαλείψουμε το οποιοδήποτε στερεότυπο και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν από νωρίς πώς μπορούν να βοηθήσουν η μία την άλλη και να υπάρξει ισορροπία.
Μπορείς να μας πεις εν συντομία τους κυριότερους στόχους που έθεσε το συνέδριο;
Οι προτάσεις μας ήταν συνολικά 19. Στην πλειοψηφία τους επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών σε κλάδους πληροφορικής και τεχνολογιών, την ενασχόληση με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την προσαρμογή της παιδείας στις ανάγκες και τις δεξιότητες που απαιτεί ο 21ος αιώνας. Επιπλεόν, προτείναμε τη δημιουργία διατάξεων οι οποιές θα εφαρμοστούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σκοπό να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και να συμβάλλουν στην ισορροπία επαγγελματικής ζωής και οικογένειας. Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη για πρόσβαση στο διαδίκτυο και την εκπαίδευση σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.
Υπάρχει πρακτική εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν και με ποιο τρόπο;
Επιστρέφοντας στις χώρες μας, αναλάβαμε ξεχωριστά να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία θα θα ενδυναμώσει τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Μπορεί να έχει σχέση είτε με την καταπολέμηση της κατάθλιψης που είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες είτε με την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και εργασίες για τις γυναίκες στον αγροτικό τομέα είτε με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η δική μου πρωτοβουλία σχετίζεται με την εξάλειψη των στερεοτύπων στα σχολεία ειδικότερα στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού. Επίσης, οι προτάσεις μας διαβάστηκαν στη σύνοδο των G20 Ηγετών οπότε αναμένουμε να δούμε πώς θα πράξουν από δω και πέρα. Μιλώντας για τη δική σας πρωτοβουλία, ασχολείστε ήδη με την επιχειρηματικότητα.
Πόσο δύσκολο είναι για μια νέα γυναίκα να ξεκινάει κάτι δικό της σήμερα;
Η σχέση μου με την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο με τη δημιουργία της Effect, μιας κοινωνικής επιχείρησης που βοηθάει νέους να μπουν στην αγορά εργασίας. Στη δική μας περίπτωση ξεκινήσαμε δυναμικά κερδίζοντας τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Social Impact Award από το Impact Hub Athens, με αποτέλεσμα να μπούμε σε μια σειρά από την αρχή. Πιστέυω ότι το να ξεκινήσεις κάτι δικό σου σήμερα ως γυναίκα είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν καθώς υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, χώροι φιλοξενίας για επιχειρήσεις (incubators) και πολλά προγράμματα για να αναπτύξεις ιδέες. Υπάρχει μια καθοδήγηση και αρκετή υποστήριξη. Προσωπικά δεν έχω βιώσει κάποιο στερεότυπο σε αυτό το κομμάτι χωρίς να αποκλείω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.
Τι θα συμβουλεύες μια γυναίκα;
Η συμβουλή μου είναι να κυνηγάνε τις ευκαιρίες και να τολμάνε. Μερικές φορές αν δεν πάρεις το ρίσκο να κάνεις μια αίτηση, να μιλήσεις σε ένα σημαντικό πρόσωπο ή ακόμα και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σε ένα σχόλιο, μπορεί να χάσεις μια σημαντική εμπειρία που πραγματικά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
Και μια προσωπική ερώτηση για να κλείσουμε: Ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι για το μέλλον;
Ο πρώτος µου στόχος είναι να πάρω το πτυχίο µου από το ΟΠΑ µέσα στους επόµενους 6 µήνες. Στη συνέχεια, θα ήθελα να επικεντρωθώ στην επιχείρηση που έχω συνιδρύσει, την Effect και να βοηθήσω µέσω αυτής τη γενιά µου και όχι µόνο να µπει αποτελεσµατικά στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, θέλω να δηµιουργήσω έναν οργανισµό που θα βοηθήσει τις γυναίκες στην Ελλάδα να βγουν µπροστά και να πετύχουν τα όνειρα τους.
%PHOTO6%