Φίλες έχεις πολλές, κολλητές μόνο 2

11.08.2016
Αν σε ρωτούσαν ποιες είναι οι κολλητές φίλες σου, πόσες θα κατανόμαζες;

Πιστεύεις πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αδελφή ψυχή πέρα από την εκλεχτή μοναδική σου παιδική φίλη ή μήπως ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς που κι εσύ η ίδια χάνεις το μέτρημα; Αν πάλι οι κολλητοί σου φίλοι και φίλες είναι μόλις 2 μάλλον ανήκεις κι εσύ στο μέσο όρο καθώς σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν μόνο δύο στενούς φίλους.

Τι έδειξε η έρευνα;

Μπορεί στην εικονική μας ζωή να διαθέτουμε εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ιντερνετικούς φίλους, στην προσωπική μας ζωή όμως, όπως φαίνεται είμαστε αρκετά πιο εκλεκτικοί. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη μόνο δύο από τους πιο κοντινούς μας φίλους θεωρούνται αυτό που ονομάζουμε κολλητοί.

Ο Matthew Brashears, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cornell, ζήτησε από 2.000 ενηλίκους να κατονομάσουν τα πρόσωπα με τα οποία είχαν συζητήσει για κάποιο σοβαρό προσωπικό τους ζήτημα τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότεροι είχαν εκμυστηρευτεί τα προσωπικά τους ζητήματα μόνο σε ένα άτομο αν και υπήρχαν και κάποιοι που κατονόμασαν πολλούς περισσότερους. Κατά μέσο όρο όμως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας έχουμε περίπου 2 φίλους (2,03 για την ακρίβεια).

Συγκεκριμένα, ποσοστό 29% των ερωτηθέντων κατονόμασε περισσότερα από δύο άτομα στα οποία είχαν μιλήσει για σημαντικά ζητήματα, 18% είχαν εκμυστηρευτεί τα προβλήματα τους σε δύο φίλους ενώ περίπου οι μισοί, σε ποσοστό 48% είχαν μοιραστεί τους προβληματισμούς τους μόνο με ένα κολλητό.

Είσαι γυναίκα γι΄αυτό είσαι επιλεκτική

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα οι γυναίκες, και ειδικά αυτές που έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης είναι οι περισσότερο επιλεκτικές, έχοντας μόνο μια ή δύο κολλητές τις οποίες μπορούν να εμπιστευτούν.

Παρά την παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, το twitter και άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως στην προσωπική τους ζωή, οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι αρκετά πιο επιλεκτικές, απ΄όλες τις άλλες.

Μήπως αποξενώνεσαι χωρίς λόγο;

Εν πρώτοις, το παραπάνω φαντάζει παράξενο, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή του ίντερνετ και της κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι περισσότεροι περνούν αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή, συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο και πως ο μικρός αριθμός κολλητών φίλων στη ζωή μιας γυναίκας δε σημαίνει αποξένωση ή έλλειψη κοινωνικότητας.

Οι εμπειρίες μας και οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε καθώς μεγαλώνουμε έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών την κατηγοριοποίηση των φίλων και γνωστών αλλά και την κατάταξή τους σε βαθμίδες.

Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό και φυσιολογικό να μην μπορείς να εμπιστευτείς τον καθένα, ειδικά αν έχεις βιώσει προδοσία φίλων και να εκμυστηρεύεσαι τα προσωπικά σου ζητήματα μόνο σε όσους πραγματικά εμπιστεύεσαι. Άλλωστε, άλλο γνωστοί, άλλο φίλοι κι άλλο κολλητοί. Δεν μπορούν να έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αξία και τον ίδιο ρόλο στη ζωή σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα