Πώς θα γίνετε style icon

09.04.2008
Μάρλεν Ντίντριχ, Μέριλιν Μονρόε, Όντρεϊ Χέμπορν, Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, Μαντόνα... Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο τις θαύμασαν και τις θαυμάζουν και εκατοντάδες χιλιάδες ακολουθούν με το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής τους το δικό τους μοναδικό look.

Από την ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Μάρλεν Ντίντριχ, Μέριλιν Μονρόε, Όντρεϊ Χέμπορν, Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, Μαντόνα... Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο τις θαύμασαν και τις θαυμάζουν και εκατοντάδες χιλιάδες ακολουθούν με το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής τους το δικό τους μοναδικό look. Γιατί όμως κάποιες γυναίκες επηρεάζουν τη μόδα και καθιερώνονται για την εμφάνισή τους; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που θεωρήθηκαν επιτομή της κλασικής πολυτέλειας, της κομψότητας ή και της εκκεντρικότητας;

Η απέριττη κομψότητα της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση
Ήταν, είναι και θα είναι το συνώνυμο της απέριττης κομψότητας με τα ιδιαίτερα ελιτίστικα χαρακτηριστικά και ντυμένη με ακριβά σύνολα γνωστών σχεδιαστών, όπως οι Dior, Channel, Pierre Cardin, Paco Rabanne. Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών και μετέπειτα κυρία Ωνάση δεν άφησε ποτέ τη φινέτσα της γαλλικής καταγωγής της να ατονήσει στις στυλιστικές της επιλογές. Τα Channel και Cardin ταγέρ της και τα αμάνικα φορέματα σε Α γραμμή με τα ασορτί καπέλα, τα φορέματα Dior, τα κολιέ από πέρλες μαργαριταριών και η τεράστια συλλογή από δερμάτινες τσάντες και παπούτσια καθώς και τα φουλάρια, τα μαντίλια για το κεφάλι και τα μεγάλα σκούρα γυαλιά ηλίου ήταν το σήμα κατατεθέν της.

Ποιες την έχουν: Οι πρώτες εμφανίσεις της πρώτης κυρίας της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της με το σύζυγό της στην Αγγλία παρέπεμπαν καθαρά στο look της Τζάκι. Από τις Ελληνίδες, βέβαια, η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό με το στυλ Channel και τα σκούρα μαλλιά σε μακρύ καρέ μπομπ είναι η «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου. Πάρα πολλές επιφανείς Ελληνίδες έχουν το μοναδικό αναγνωρίσιμο στυλ και glamour της Τζάκι. Μεταξύ αυτών, η πρέσβειρα της Unicef Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα Λάτση, η Όλγα Τρέμη, η Κατερίνα Παναγοπούλου, η Λάουρα Ζερίτη, η Σοράγια Τσαντίλη, η Χρυσάνθη Λαιμού. Από τις ξένες σταρ ξεχωρίζουν οι Ινές ντε λα Φρεσάνζ, Ζακλίν Μπισέ, Φέι Ντάναγουεϊ, Κατρίν Ντενέβ και Καρολίνα του Μονακό. Όσον αφορά τις λάτρεις των μεγάλων σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου που καθιέρωσε η Τζάκι; Τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα γυαλιά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο κάθε γκαρνταρόμπας και θεωρούνται τα πιο fashionable κομμάτια που κάθε γυναίκα οφείλει να έχει στη συλλογή της. Όλες οι Ελληνίδες σταρ της πίστας, όπως οι Βανδή, Κοκκίνου, Ζήνα, της τηλεόρασης, όπως οι Έλλη Στάη, Όλγα Τρέμη, και του θεάτρου, όπως οι Κάτια Δανδουλάκη, Μιμή Ντενίση, διαθέτουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι από αυτά τα γυαλιά, αφού έτσι περνούν απαρατήρητες ή παραμένουν ινκόγκνιτο, όπου και όποτε το επιθυμούν, αλλά τους προσδίδει και μια άλλη φινέτσα.

Η απόλυτη θηλυκότητα της Μέριλιν Μονρόε
Το sex symbol της δεκαετίας του 50 με το κοντό πλατινέ μαλλί προκάλεσε την περιέργεια, το θαυμασμό και το μίσος εκατομμυρίων γυναικών του πλανήτη για το χαζοχαρούμενο ύφος της κούκλας σεξοβόμβας με τη χαδιάρικη φωνή. Η φωτογραφία της με το θρυλικό άσπρο κρουαζέ φόρεμα που ανασηκώνει ο αέρας αποκαλύπτοντας τα πόδια της, αλλά και το μακρύ χρυσό φόρεμα με το οποίο ευχήθηκε τα «Ευτυχισμένα γενέθλια» στον πρόεδρο Κένεντι έγραψαν ιστορία, ενώ θεωρούνται must κομμάτια σε μια ενημερωμένη γκαρνταρόμπα. Η ροδί στράπλες τουαλέτα με την οποία τραγούδησε το «Diamonds are a girls best friend», τα εφαρμοστά τζιν και τα καουμπόικα πουκάμισα, καθώς και τα τεράστια μάλλινα πουλόβερ που άφηναν ακάλυπτο τον ένα ώμο με κολάν από κάτω είναι κομμάτια με διαχρονική αξία.

Ποιες την έχουν: Κάθε χρόνο στην τεράστια πασαρέλα του κόκκινου χαλιού των Όσκαρ το look Μέριλιν έχει την τιμητική του. Ουκ ολίγες σταρ έβαψαν τα μαλλιά τους πλατινέ και τα έκαναν μπούκλες, έστω και για μία σεζόν στη ζωή τους, ακολουθώντας τα στυλιστικά βήματα του απόλυτου sex symbol. Η Ρενέ Ζελβέγκερ, η Γκουέν Στεφάνι, η Σαρλίζ Θερόν, η Μέλανι Γκρίφιθ και η Κριστίνα Αγκιλέρα είναι κάποιες από τις μιμήτριές της. Από Ελληνίδες δεν έχουμε πολλά παραδείγματα, εκτός από κάποιες ηθοποιούς της περιόδου του 60 στις ταινίες της Φίνος Φιλμ. Η Ζωή Λάσκαρη με τα ξανθά μαλλιά της ήταν η πιο σέξι γυναίκα στη μεγάλη οθόνη, με ντύσιμο και στυλ που επιβεβαίωναν το φοβερό θηλυκό, αλλά όχι την ανεγκέφαλη ναζιάρα του στυλ Μέριλιν. Από την άλλη, η πλατινέ Νίτσα Μαρούδα με την τσίχλα, η Μαρία Ιωαννίδου και η Χλόη Λιάσκου θύμιζαν επίσης σε πολλά τη χαδιάρα γατούλα Μέριλιν. Δεν είναι λίγοι βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα ξανθά πρότυπα της πρωινής ζώνης της TV (π.χ., Ρούλα Κορομηλά, Ελένη Μενεγάκη, Ελεονώρα Μελέτη) παραπέμπουν στο ίδιο στυλ, όσον αφορά τα ξανθά μαλλιά και το σέξι ντύσιμο με τα αποκαλυπτικά ντεκολτέ. Δύο από τις νεότερες κυρίες της σόουμπιζ, ωστόσο, συγκεντρώνουν αρκετά χαρακτηριστικά της, η εκρηκτική Γωγώ Μαστροκώστα και η Ζέτα Μακρυπούλια.

Το αντρικό look της Μάρλεν Ντίντριχ
Φέρνοντάς τη στη σκέψη μας, έρχονται αμέσως μπροστά μας εικόνες από τα σκοτεινά πλάνα με την εσωτερική γυναικεία ομορφιά της πρωταγωνίστριας του «Σανγκάι Εξπρές» Μάρλεν αλλά και η μυστηριώδης φιγούρα της να κινείται με το αντρικό look και να καπνίζει στο ημίφως σαν γαλάζιος άγγελος. Οι εμφανίσεις της θεωρήθηκαν επαναστατικές για την εποχή, ωστόσο βρήκαν φανατικές θαυμάστριες και αρκετές μιμήθηκαν τις ιδιαιτερότητες του στυλ της. Ο σπουδαίος μάγος της γαλλικής haute couture Yves Saint Laurent επανέφερε το στυλ της διάσημης ηθοποιού της δεκαετίας του 30 στη δεκαετία του 70, ανακηρύσσοντας τα παντελόνια «βασιλιάδες» της γυναικείας γκαρνταρόμπας κάθε μοντέρνας εργαζόμενης γυναίκας. Αλλά και τα γούνινα παλτό με τα ασορτί καπέλα και οι ετόλ, οι δαντέλες, τα λευκά πουκάμισα με τα βολάν κυριαρχούν από τότε σε κάθε επίδειξη μόδας. Σήμερα πια οι σύγχρονοι μαικήνες της μόδας δεν κάνουν ντεφιλέ χωρίς αυτό το «αλά Ντίντριχ» look. Κι εμείς δεν υπάρχει βράδυ σε κοσμική έξοδο που να μην το έχουμε δει εκπέμποντας μυστήριο και γοητεία σε κάποιον πολυτελή καναπέ... Πάντα, όμως, να κλέβει την παράσταση!

Ποιες το έχουν: Οι διάσημες και ταλαντούχες ηθοποιοί Νταϊάν Κίτον και Κέιτ Μπλάνσετ και τα μανεκέν Κέιτ Μος, Πέτρα Νέμκοβα και Λίντα Εβαγκελίστα είναι κάποιες από τις γυναίκες που έχουν κάτι από το στυλ της Μάρλεν Ντίντριχ. Από τις Ελληνίδες διάσημες κυρίες που φοράνε συχνά κοστούμια αντρικού τύπου ή μακριές φούστες με μπότες και σακάκια και κάποιες μάλιστα καπνίζουν με μοναδικό στυλ είναι η Κάτια Δανδουλάκη, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Τζίνα Αλοιμόνου-Βαρδινογιάννη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Σμαράγδα Καρύδη και η Ζέτα Δούκα.

Η αριστοκρατική αύρα της Όντρεϊ Χέμπορν
Ήταν η μούσα του Givenchy, εκείνη που τον ενέπνευσε για πολλές από τις μοναδικές δημιουργίες του. Η λεπτεπίλεπτη σιλουέτα της και οι κοντές καστανές φράντζες που πλαισίωναν ένα αρμονικό οβάλ πρόσωπο προσέδιδαν μια αριστοκρατική εικόνα στην Όντρεϊ. Όταν μάλιστα φόρεσε τη θρυλική τιάρα στα ανασηκωμένα της μαλλιά, σε συνδυασμό με το μικρό, κομψό, μαύρο φόρεμα του Dior στην ταινία «Βreakfast at Τiffanys», δημιούργησε μια εικόνα που μέχρι και σήμερα αποτελεί επιτομή του κομψού στυλ. Η αθωότητα του καθαρού προσώπου τα τονισμένα με μια γραμμή eye liner μάτια και το ροζ νακρέ κραγιόν στα χείλη, τα φορέματα σε Α γραμμή, τα κάπρι παντελόνια και οι μικρές κομψές κινήσεις σε απόλυτη αρμονία με τα μίνιμαλ ρούχα άφησαν εποχή και χάραξαν με ανεξίτηλο μελάνι το όνομα της ταλαντούχου ηθοποιού και πρέσβειρας της Unicef σε περίοπτη θέση στον πίνακα με τα σπουδαιότερα fashion icons όλων των εποχών.

Ποιες την έχουν: Φανατικές του στυλ της Όντρεϊ Χέμπορν είναι η Ριζ Γουίδερσπουν, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Ιζαμπέλ Ανζανί, η Πενέλοπε Κρουζ, η Κίρα Νάιτλι στην πιο προχωρημένη εκδοχή του και η Νικόλ Κίντμαν. Από τις Ελληνίδες η πρώην βουλευτής Έλενα Κουντουρά, που μάλιστα μοιάζει πολύ στην Όντρεϊ, η μοναδική Τζένη Καρέζη, που ντυνόταν στο ίδιο με αυτή στυλ τόσο στις ταινίες όσο και στη ζωή της στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, αλλά και η αξέχαστη Αλίκη, που ντυνόταν με πολλά φορέματα σε Α γραμμή, συνδυασμένα με χαμηλοτάκουνες γόβες και κάπρι παντελόνια με φλατ μπαλαρίνες. Ποιος δεν θυμάται την πρώτη σκηνή από τη ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», όπου φορούσε μεσάτο κίτρινο φόρεμα με φουρό και τιάρα με λευκά μπριγιάν στα κοντά ξανθά καρέ μαλλιά της; Από τις πιο σύγχρονες αυτό το στυλ προτιμούν στις εμφανίσεις τους οι: Μαρία Ναυπλιώτου, Εβελίνα Παπαντωνίου, Ρέα Τουτουντζή, Σοφία Αλιμπέρτη, Τιτίνα Πατέρα, Άννα Παπαγιάννη, Ιωάννα Λαλαούνη, Σοράγια Τσαντίλη και Μαίρη Φιξ.

Το προκλητικό στυλ της Μαντόνα
Η άτακτη Μαρία Λουίζα Τσικόνε τόσο εμφανισιακά όσο και ενδυματολογικά δεν έμοιαζε καθόλου στη σημερινή ποπ σταρ και μητέρα. Άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν και τα ζητούμενα της σύγχρονης showbiz.

Η Μαντόνα στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να ξεδιπλώσει τα διάφορα πρόσωπά της και να λατρευτεί από εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Βρήκε όμως και πολλούς μιμητές, που αντέγραψαν χαρακτηριστικά το στυλ της.

Αν θέλαμε να εισβάλουμε στην γκαρνταρόμπα της και να «κλέψουμε» λίγη από τη λάμψη της αντιγράφοντας το look της, το σφιχτό μπούστο-κορσές αδυναμία της σταρ από την εποχή του «Ιn to the Groove», τα στενά δερμάτινα ή τζιν παντελόνια με στρας των Dolce & Gabanna, οι ψηλές μπότες, τα μποτίνια και οι κορσέδες του Jean Paul Gaultier κάνουν θραύση από την πρώτη της εμφάνιση και έχουν χαράξει το στυλ και την εποχή Μαντόνα, που κρατάει χρόνια.

Ποιες το έχουν: Δεν υπάρχει γυναίκα που θέλει να νιώσει προκλητική και σέξι και να μην έχει φορέσει ένα σφιχτό κορσέ στην κλασική εκδοχή του ή εφαρμοστά τοπ μπουστάκια στη σύγχρονη version. Πρώτη απ όλες η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, που τα λατρεύει καθώς της θυμίζουν τις εποχές του Φαρ Ουέστ. Αλλά και η Βικτόρια Μπέκαμ είναι φανατική οπαδός τους. Η Άννα Βίσση και η Δέσποινα Βανδή, από την άλλη, διαθέτουν μερικά από τα πιο κομψά και σέξι, όπως και η Χρυσάνθη Ραψομανίκη.

Με στρας, πέρλες, χάντρες αλλά και σκέτα μαύρα με κορδόνια που δένουν σφιχτά στην πλάτη ικανοποιούν κάθε αντρική φαντασίωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ