Μη στάξει και μη βρέξει!

17.01.2008
Το δωμάτιο του παιδιού, εκτός από χαρούμενο, περιποιημένο και άνετο, θα πρέπει πρώτα απ όλα να είναι ασφαλές. Τι κινδύνους όμως μπορεί να κρύβει ένα παιδικό δωμάτιο;
Το δωμάτιο του παιδιού, εκτός από χαρούμενο, περιποιημένο και άνετο, θα πρέπει πρώτα απ όλα να είναι ασφαλές. Τι κινδύνους όμως μπορεί να κρύβει ένα παιδικό δωμάτιο; Πολλούς, που με την πρώτη ματιά δύσκολα μπορεί να τους διακρίνει κανείς. Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να τους εντοπίσουν και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα παιδιά είναι μικρά.

Κανόνες ασφαλείας

Δεν προσθέτουμε στρώμα κρεβατιού ή γέμισμα σε μια φορητή κούνια. Χρησιμοποιούμε μόνο το στρώμα και το γέμισμα που παρέχεται από τον κατασκευαστή. Τα νεογέννητα μπορεί να υποστούν ασφυξία ανάμεσα στο κενό του στρώματος και των πρόσθετων στοιχείων. Βεβαιωνόμαστε ότι το στρώμα έχει το σωστό μέγεθος και το βρέφος δεν θα χτυπήσει ή θα σφηνώσει.

Δεν χρησιμοποιούμε μαξιλάρια. Το βρέφος χρειάζεται μια σκληρή και ίσια επιφάνεια για να κοιμάται.

Αποφεύγουμε να βάζουμε τα νεογέννητα να κοιμούνται σε χνουδωτά, βελούδινα προϊόντα. Τα είδη αυτά μπορεί να τους προκαλέσουν ασφυξία.

Δεν κρεμάμε στην κούνια ή κοντά σε αυτήν αντικείμενα, όπως παιχνίδια ή κάποια τσάντα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να έρθει σε επαφή με αυτά και να πνιγεί.

Δεν αφήνουμε το παιδί στην κούνια με κατεβασμένο το πλαϊνό κάγκελο.

Βάζουμε πάντα τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα στις πρίζες του παιδικού δωματίου.

Επιλέγουμε οικολογικές βαφές για το βάψιμο των τοίχων, καθώς είναι μη τοξικές και δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία!

Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ζωές μας με ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζωάκια το ξέρουμε από πρώτο χέρι: μια χνουδωτή αγκαλιά, ένα γουργούρισμα, ένα τρυφερό γατίσιο ή σκυλίσιο βλέμμα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και ηρεμιστικό μετά από μια δύσκολη μέρα. Η επιστήμη επιβεβαιώνει τα τεράστια οφέλη των κατοικίδιων στην ψυχική και σωματική υγεία των ιδιοκτητών τους με πλήθος εμπεριστατωμένων ερευνών.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές λοιπόν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο ζωάκι στο σπίτι τους και ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα και έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Επίσης, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν έντονο στρες ωφελούνται ιδιαίτερα από τη στενή σχέση με το κατοικίδιό τους. Ακόμη, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρές ασθένειες.

Το νοικοκυριό μειώνει τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό. Σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών και Κινέζων επιστημόνων, το ξεσκόνισμα, το σφουγγάρισμα και το σκούπισμα μπορoύν να προλάβουν τον καρκίνο των ωοθηκών. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ήπια άσκηση, όπως το νοικοκυριό, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Αν κάνετε λοιπόν δουλειές μόνο για 20 λεπτά την εβδομάδα, τότε δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν όμως αφιερώνετε 3-4 ώρες ημερησίως, τότε αυτή θεωρείται πραγματικά έντονη άσκηση και αυξάνονται οι πιθανότητες για την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι παραπάνω έρευνες επιβεβαιώνουν μια παλαιότερη θεωρία ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο των ωοθηκών και πιθανόν και άλλους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν τις γυναίκες και σχετίζονται με τις ορμόνες.

Πράσινη καθαριότητα

Έχετε σκεφτεί να αντικαταστήσετε τα τοξικά απορρυπαντικά του εμπορίου που χρησιμοποιούσατε μέχρι σήμερα με απλά φυσικά προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι; Για παράδειγμα, τη χλωρίνη με το ξίδι, το αποσμητικό χώρου με λεβάντα και το πανίσχυρο καθαριστικό δαπέδου με μαγειρική σόδα;

Καθαρισμός σκευών από ασήμι

Μαγειρική σόδα και νερό αποτελούν εξαιρετικό διάλυμα για τα ασημικά. Τα ασημένια κοσμήματα αποκτούν τη λάμψη τους επίσης αν χρησιμοποιήσετε λίγη οδοντόκρεμα και τα βουρτσίσετε ελαφρά. Μπορείτε ακόμη να τα βράσετε για 2-3 λεπτά σε ένα μείγμα από 1 κούπα νερό, 1 κουταλιά σόδα, 1 κουταλιά αλάτι και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Κατόπιν τα ξεπλένετε με νερό και τα στεγνώνετε με ένα απαλό πανί.

Καθαριστικά κουζίνας

Μια καλή επιλογή είναι η διάλυση μιας κούπας ξίδι σε περίπου 9 λίτρα ζεστό νερό. Με το διάλυμα αυτό μπορείτε να καθαρίσετε τους νεροχύτες, τα ντουλάπια και πολλές άλλες επιφάνειες. Για το φούρνο μικροκυμάτων, ενδείκνυται η χρήση 3-4 κουταλιών μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε νερό.

Καθαριστικά φούρνου

Για την απομάκρυνση των κηλίδων στο φούρνο, διασκορπίστε αλάτι στην περιοχή όταν ο φούρνος είναι ακόμη ζεστός και καθαρίστε τη μόλις κρυώσει. Οι λεκέδες από λάδι μπορεί να απομακρυνθούν με ένα πανί, το οποίο έχετε ποτίσει με ξίδι. Οι επίμονοι λεκέδες φεύγουν αφού η περιοχή ραντιστεί με νερό και κατόπιν τριφτεί με ανοξείδωτο σφουγγαράκι και μαγειρική σόδα. Για τις εξωτερικές επιφάνειες, ενδείκνυται η χρήση διαλύματος νερού και λεμονιού.