Το φιλοσοφικό μανιφέστο της Ουρανίας

14.01.2008
Το ΛΟΙΠΟΝ φέρνει για πρώτη φορά στο φως το κείμενο που είχε γράψει η Ουρανία Τουτουντζή και το οποίο κατά κάποιον τρόπο «προφήτευε» όσα συμβαίνουν στη ζωή της εννιά χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Το ΛΟΙΠΟΝ φέρνει για πρώτη φορά στο φως το κείμενο που είχε γράψει η Ουρανία Τουτουντζή και το οποίο κατά κάποιον τρόπο «προφήτευε» όσα συμβαίνουν στη ζωή της εννιά χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Το ΛΟΙΠΟΝ κατάφερε και βρήκε το πρώτο βιβλίο-μανιφέστο στο οποίο η μητέρα του τρίχρονου γιου του δημοφιλούς τραγουδιστή Πασχάλη προσπάθησε εν έτει 1998 να αναλύσει τη φιλοσοφία της για τη ζωή. Ένα κείμενο-φωτιά, που αντανακλά στο ακέραιο τις απόψεις της, οι οποίες ακούστηκαν άλλωστε και τις τελευταίες ημέρες μέσα από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Από το βιβλίο αυτό με τίτλο «Πολυθεϊα και φιλοσοφία», το οποίο συνέγραψε η Ουρανία Τουτουντζή με τον πετυχημένο συγγραφέα και εκδότη Μάριο Βερέττα, επιλέξαμε ορισμένα αποσπάσματα. Από τη σύνοψή του στο οπισθόφυλλο με μια γρήγορη ματιά γίνεται αμέσως αντιληπτή η σαφής αντίθεση και των δύο συγγραφέων προς το χριστιανισμό.

«() Η ελληνική πολυθεϊα και η ελληνική αθεϊα δεν είχαν, ούτε έχουν ούτε πρόκειται να έχουν κάποια σχέση με τη δεσπόζουσα και στην Ελλάδα μονοθεϊστική θρησκεία (σ.σ.: εννοώντας το χριστιανισμό). Η πρώτη και η δεύτερη γεννούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία, ενώ η τρίτη το σκοταδισμό, τον ψυχαναγκασμό και τους διωγμούς της γνώσης προς όφελος των αυτόκλητων πνευματικών ηγετών καιποιμένων».

Στη συνέχεια διαβάζουμε:

«Οι Έλληνες τιμούσαν το θεό Έρωτα με ένα περίφημο λατρευτικό άγαλμα, έργο του Πραξιτέλους. () Είναι λοιπόν δυνατόν να δεχθούμε ότι ένας τέτοιος λαός αλλαξοπίστησε με τη θέλησή του ακούγοντας απλώς και μόνο κηρύγματα των μαθητών κάποιου Ναζωραίου, ο οποίος ευαγγελιζόμενος έναν ανεπαρκή και ύποπτο ανθρωπισμό είχε το θράσος να παρουσιαστεί ως λυτρωτής συγχωρώντας, για παράδειγμα, τις εταίρες για τις υποτιθέμενες αμαρτίες τους; Να συγχωρήσει ποιος, για ποιο λόγο και ποιους; Και με ποια δικαιοδοσία, επιτέλους; Τέτοιες ιστορίες θα έκαναν δίχως άλλο τους Έλληνες της εποχής των πρώτων Ολυμπιάδων να ξεσπάσουν σε γέλια βροντερά».

Σε ποιους θεούς, όμως, συγκεκριμένα φαίνεται να πιστεύει η συγγραφέας;

«Οι Έλληνες θεοί υπάρχουν διότι Αυτοί συγκροτούν στοιχειακά το Είναι. Οι Έλληνες θεοί υπάρχουν διότι Αυτοί κατοικούν εξίσου στη σκέψη και στον Ουρανό, στην καρδιά και στην κορυφή του Ολύμπου».

Ενδιαφέρον προκαλεί το «μανιφέστο» αυτό όταν η Ουρανία Τουτουντζή αναφέρεται και στον έρωτα:

«Για τους Έλληνες στην αρχή είναι το Χάος. Και στην αρχή είναι ο Έρως: έρως βέβαια σαρκικός, έρως διάχυτος σε μια διονυσιακή, οργιαστική Φύσι, αλλά και Έρως προς το Ωραίον, προς την Γνώση και προς το Σοφόν».

Το πιο σημαντικό απόσπασμα του βιβλίου όμως έρχεται όταν αναλύει τις απόψεις της για την αμαρτία. Την άρνηση των όποιων «εντολών» και κανόνων υπαγορεύει η θρησκεία. Υποθέτουμε ότι η συγγραφέας εννοεί και μία από τις δέκα εντολές, το «Ου μοιχεύσεις». Ιδού λοιπόν τι λέει:

«Ο φόβος ο οποίος πηγάζει από την αίσθηση της αμαρτίας έννοια γελοία και προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται με το ελεύθερο πνεύμα, το θεμελιώδες συστατικό του ελληνικού ήθους, αλλά και την απαραίτητη προϋπόθεση της φιλοσοφίας. () Η αμαρτία είναι μια έννοια ξένη προς τους Έλληνες, οι οποίοι πράττουν κατά την κρίση τους και γνωρίζουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους».

Περιττό να πούμε πόσο το παραπάνω απόσπασμα προφητικό ομολογουμένως εννιά χρόνια μετά μας θυμίζει την περιπέτεια διάρκειας 3 ολόκληρων χρόνων για την αναγνώριση του παιδιού της Ουρανίας.

Μαντζούνια για να κατακτήσει τον Πασχάλη;
«Όσα λέγονται για φίλτρα για τη θεά Αφροδίτη και μαντζούνια είναι αηδίες».

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι διαδίδουν στα δημοσιογραφικά γραφεία ανυπόστατες, όπως φαίνονται από το ρεπορτάζ του ΛΟΙΠΟΝ, φήμες, που μιλάνε ακόμη και για συγκεκριμένα φίλτρα αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη, τα οποία φέρεται να έφτιαξε η Ουρανία Τουτουντζή προκειμένου να «τυλίξει» ερωτικά το δημοφιλή τραγουδιστή! Μιλήσαμε με τον εκδότη της Μάριο Βερέττα, ο οποίος μας είπε για όλα αυτά:

«Τον τελευταίο καιρό ακούω διάφορα τέτοια και δεν μπορώ παρά να τα χαρακτηρίσω ως αηδίες. Η Ουρανία, όπως την ξέρω πάνω από δέκα χρόνια, δεν είναι από τους ανθρώπους που κάνουν τέτοια πράγματα. Είναι πολεμίστρια, αγωνίστρια, που αναζητά το δίκιο της Το μόνο μαντζούνι που έχει και κάνει είναι το χαμομήλι που βράζει στο μωρό της για να του καθαρίζει τα ματάκια του Τον προσέχει απίστευτα».

Γιατί πιστεύετε ότι βγαίνουν σήμερα όλες αυτές οι φήμες; Ίσως επειδή ορισμένοι προσπαθούν να την ενοχοποιήσουν επειδή δεν πιστεύει στο χριστιανισμό;

«Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει. Η Ουρανία είναι μια εκπληκτική επιστήμονας και ένα φοβερό μυαλό. Στις συναντήσεις που είχαμε δεν έδινε στόχο για να συζητάνε τα προσωπικά της. Πάντως, όλοι γνωρίζαμε τον αγώνα της στους εκδοτικούς κύκλους, γιατί η Ουρανία έχει βγάλει βιβλία και από άλλους δύο εκδοτικούς οίκους. Όλοι γνωρίζαμε τα περί μακροχρόνιας σχέσης της με τον κ. Αρβανιτίδη». ΔΗΜΗΤΡΗς ΜΑΥΡΙΔΗς

Ποια είναι η Ουρανία Τουτουντζή:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Είναι πολυγραφότατη, αφού πέρα από τα δικά της βιβλία, έχει κάνει μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Το διδακτορικό της το έκανε στη Φιλοσοφία της Γλώσσας. Εξ ου και η μεγάλη ευχέρεια που έχει στο λόγο, αφού, όπως γνωρίζουμε, έχει μια εμμονή με τον τρόπο που χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα.

Τα τελευταία τρία χρόνια παράλληλα με την περιπέτεια της αναγνώρισης του παιδιού της είχε τρομακτικό άγχος σχετικά με την ανανέωση ή όχι της σύμβασής της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει.

Πνευματική της αφετηρία είναι τα έργα Ελλήνων παγανιστών φιλοσόφων (Εμπεδοκλής, Παρμενίδης, Ηράκλειτος κ.ά.). Οι φοιτητές της την αγαπάνε και προσέχουν πάντα τις διαλέξεις της.

Η οικογένεια Τουτουντζή είναι αρκετά εύπορη και το σπίτι της βρίσκεται στα βόρεια προάστια. Πριν από μία εβδομάδα μάλιστα το κλίμα ήταν εορταστικό, όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά κυρίως γιατί ο μικρός γιος είχε γενέθλια και έκλεισε τα τρία του χρόνια.