Κατερίνα Στανίση: "Θέλω ο άντρας να έχει μπέσα"

08.01.2010
Με 27 χρόνια παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία και αμέτρητες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου, η Κατερίνα Στανίση απολαμβάνει τους καρπούς μιας καριέρας που όπως εξομολογείται στο ΛΟΙΠΟΝ έχτισε με πολύ κόπο.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με 27 χρόνια παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία και αμέτρητες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου, η Κατερίνα Στανίση απολαμβάνει τους καρπούς μιας καριέρας που όπως εξομολογείται στο ΛΟΙΠΟΝ έχτισε με πολύ κόπο. Μας μιλάει για την τηλεόραση, σχολιάζει τα μουσικά ριάλιτι και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές από την προσωπική της ζωή.

Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο καλλιτεχνικά και δισκογραφικά;

«Αυτή τη στιγμή εμφανίζομαι στο νυχτερινό κέντρο ?Caramela? και θα βρίσκομαι εκεί για όλη τη σεζόν. Επίσης, ετοιμάζω νέα δισκογραφική δουλειά με 5 τραγούδια με τους Αλέκο Χρυσοβέργη και Σπύρο Γιατρά, που έχουν δώσει μεγάλες επιτυχίες. Είμαστε στη φάση της επιλογής των τραγουδιών».

Συνεργάζεστε με νέους τραγουδιστές. Δεν σνομπάρετε τα νέα παιδιά...

«Ε όχι βέβαια... Για ποιο λόγο να τα σνομπάρω; Ίσα ίσα, τα έχω κοντά μου και με στηρίζουν κιόλας. Αν είναι δυνατόν... Τα παιδιά που συνεργάζομαι είναι πολύ καλά όλα και έχουν πολύ καλές φωνές. Είμαστε αγαπημένοι. Επικρατεί ένα ζεστό κλίμα».

Τόσα χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο δεν έχετε εμπλακεί σε κόντρες. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

«Πάντοτε ήμουν μακριά απ’ όλα αυτά, δεν με ενδιέφεραν. Κοιτούσα και κοιτάω πολύ σοβαρά τη δουλειά μου και θέλω να απέχω. Εγώ κανονίζω τη ζωή μου».

Είστε σπάταλη;

«Παλιότερα ήμουν πολύ. Τώρα έχω βάλει λίγο μυαλό. Ήμουν σπάταλη γιατί και από παιδί είχα στερηθεί πάρα πολύ. Μετά κέρδιζα χρήματα και δεν ήξερα πώς να τα χειριστώ. Βγάζαμε κάποια απωθημένα. Τελευταία πιστεύω ότι κάτι έκανα... αναγκαστικά (Γέλια.)».

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ριάλιτι; Διαφωνείτε;

«Όχι, δεν διαφωνώ. Απλώς δεν μου αρέσει που πολλές φορές μεταχειρίζονται τα παιδιά πολύ άσχημα. Δεν μου αρέσει που τους προσβάλλουν και λένε για μπουζουξούδες κι έτσι? Αυτό είναι προσβλητικό, γιατί από τα μπουζούκια τρώνε ψωμί εκατοντάδες οικογένειες και μέσα από εκεί έχουν αναδειχθεί μεγάλες φωνές. Στο φινάλε μέσα από τα μπουζούκια έχουν επωφεληθεί πάρα πολλές φορές και επωφελούνται. Δεν είναι ψέμα αυτό. Και αυτοί όταν θα βγάλουν κάποιον τραγουδιστή, στα μπουζούκια δεν θα τον πάνε; Πού θα τον πάνε; Στο εξωτερικό να κάνει καριέρα; Εδώ θα τον φέρουν!».

Τον Σάκη Ρουβά ως παρουσιαστή πώς τον βλέπετε;

«Ο Ρουβάς είναι πολύ καλός. Και στην παρουσίαση κάθε αρχή και δύσκολη. Είναι όμως πολύ καλός, γιατί είναι κι αυτό στο πλαίσιο της δουλειάς του. Είναι και για πίστα, έχει τον αέρα, είναι αξιοπρεπέστατος και νομίζω ότι τα πάει πολύ καλά».

Θα μπορούσατε να είστε μέλος κριτικής επιτροπής σε μουσικό ριάλιτι;

«Φυσικά. Άνετα θα μπορούσα, αλλά δεν θέλω, γιατί κάποια στιγμή θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να κρίνεις κάποιον που δεν αξίζει γι’ αυτή τη δουλειά και δεν θέλω να είμαι εγώ η αιτία που θα κόψω τα φτερά κάποιου. Κατά τα άλλα, αν δεν ξέρει να κρίνει ο ένας τραγουδιστής τον άλλον, ποιος ξέρει; Ο d.j. ας πούμε;».

Τι παρακολουθείτε στην τηλεόραση;

«Δεν είμαι ταγμένη σε κάτι, ότι δηλαδή δεν χάνω κάτι με τίποτα. Την ώρα που ξυπνάω βλέπω μεσημεριανά και κάποια σίριαλ, όπως αυτό με τις εποχές του Παπακαλιάτη, που μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι ωραίο το σενάριο και μου αρέσει πολύ ο Παπακαλιάτης, έχει αστέρι. Είναι όμως και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως η Νένα Μεντή».

Πώς ξεκινήσατε το τραγούδι;

«Ξεκίνησα το 1975 στη Γερμανία, για όσους δεν το ξέρουν. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι η Ρίτα Σακελλαρίου με έβγαλε στο τραγούδι. Αυτό είναι λάθος. Πήγα σε γερμανικό σχολείο, αλλά από τα 16 μου ξεκίνησα να τραγουδάω σε ελληνικό μαγαζί. Μικρό κοριτσάκι ήμουν, πολύ όμορφη, αλλά κυρίως τα έλεγα! Και λέω ότι ήμουν όμορφη, γιατί αυτά πρέπει να συνδυάζονται στη δουλειά μας. Μετράει πολύ η εμφάνιση. Έπειτα από 2-3 χρόνια ήρθα στην Ελλάδα, τραγούδησα πολύ στην επαρχία κι έτσι ξεκίνησα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισα τη Ρίτα Σακελλαρίου, μια μεγάλη τραγουδίστρια που μου έμαθε πάρα πολλά στη δουλειά και αργότερα έγινε και πεθερά μου».

Τι σήμαινε για εσάς η Ρίτα Σακελλαρίου;

«Είχαμε άλλη σχέση. Ζούσαμε στην ουσία μαζί, την ήξερα καλύτερα και από τα παιδιά της. Δεκατέσσερα χρόνια, όσο ήμουν παντρεμένη με το γιο της, ήμασταν μαζί».

Θα λέγατε ότι τώρα περνάτε την καλύτερη φάση της ζωής σας;

«Κοιτάξτε, έτσι νομίζω. Γιατί ξέρω τι θέλω, έχω τη ζωή στα χέρια μου και κάνω ό,τι θέλω. Δεν έχω κανέναν πάνω από το κεφάλι μου. Και λάθος να κάνω θα το πληρώσω εγώ και δεν το ρίχνω σε άλλους. Είμαι εγώ».

Είστε μόνη αυτή την περίοδο ή με το σύντροφο που έχετε τα τελευταία χρόνια, τον Κυριάκο;

«Μαζί είμαστε, αλλά σε μια σχέση ο ένας να ζει εδώ και ο άλλος εκεί είναι σχεδόν σαν να είσαι μόνος σου. Και μαζί και μόνος που λέει και το τραγούδι. Είμαστε 8 χρόνια μαζί και αυτός ζει στη Θεσσαλονίκη».

Θα λέγατε «ναι» σε δεύτερο γάμο;

«Όχι! Όχι!».

Ένα παιδί σάς λείπει;

«Είχα επιχειρήσει παλιότερα να κάνω παιδί, αλλά μετά το άφησα. Ξέρετε... συνηθίζει κανείς έτσι και μετά αλλάζουν οι προτεραιότητες».

Είστε ευχαριστημένη από τη ζωή σας;

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Άλλος έχει πλούτη και του λείπει κάτι άλλο. Εξαρτάται πώς εννοεί κανείς το "είμαστε ευτυχισμένοι". Άλλος τρώει ένα σάντουιτς και λέει "το ευχαριστήθηκα". Μη ζητάμε πολλά κι εμείς, γιατί ο άνθρωπος ζητάει πολλά και δεν τα χρειαζόμαστε».

Έχετε μετανιώσει για κάτι;

«Βέβαια... Κάνω συνέχεια κριτική στον εαυτό μου. Αναπολώ και σκέφτομαι τι έκανα λάθος. Αλλά λάθη έχω κάνει πολλά και με την πείρα που έχω τώρα ίσως δεν θα τα έκανα. Θα τα είχα αποφύγει. Αν κάνεις λάθος, είναι κακό να το ξανακάνεις, που λένε κάποιοι. Για να το αποφύγεις, πρέπει να μην το ξανακάνεις. Μου φαίνεται λίγο εγωιστικό αυτό που λένε και λίγο βλακώδες. Δεν είμαι αγία, αλλά όσο μπορώ, προσπαθώ να δίνω όσο το δυνατό λιγότερα δικαιώματα».

Έχετε αγαπηθεί αρκετά στη ζωή σας;

«Όχι, δεν νομίζω και πολύ. Σίγουρα όμως έχω αγαπήσει. Το έχω νιώσει. Για τους άλλους δεν μπορώ να το πω. Πιο πολύ στην εκμετάλλευση με είχαν - λόγω ονόματος. Το έχω ζήσει αυτό στο πετσί μου. Δεν πιστεύω ότι είμαι η μοναδική. Δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν το Στανίση από το Κατερίνα»!

Πώς θέλετε τον άντρα;

«Για μένα δεν υπάρχει πρότυπο άντρα. Θέλω να έχει μπέσα και να είναι ο άντρας που θα στηρίξει μια γυναίκα σε ό,τι χρειαστεί. Πολύ λίγοι τέτοιοι άντρες υπάρχουν σήμερα».

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι πλέον νεαρά μοντέλα γίνονται και τραγουδίστριες;

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να δοκιμάζει την τύχη του. Από εκεί και πέρα ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω, ούτε να κρίνω. Όχι γιατί δεν έχω την εμπειρία να τις κρίνω, αλλά γιατί δεν θέλω. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά.

Η τηλεόραση τις κάνει γνωστές αυτές, αφού τις βάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ κόντρα η μία, κόντρα η άλλη...

Καραγκιοζιλίκια είναι αυτά, φτηνά πράγματα.

Και μόνο που το συζητάω πέφτω στο επίπεδό τους.

Οι φωνές που εγώ εκτιμώ, πέρα από τις μεγάλες φωνές που άφησαν ιστορία, όπως οι Μαίρη Λίντα, Καίτη Γκρέι και Ρίτα Σακελλαρίου, είναι η Ελένη Βιτάλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Γλυκερία. Από τις νεότερες η Θεοδωρίδου και η Παπαρίζου. Αυτές είναι οι φωνές για μένα!».

Ποιον θεωρείται καλύτερο γνώστη των μουσικών πραγμάτων στο «X-Factor»;

«Τον Θεοφάνους, γιατί είναι μουσικός. Αυστηρός δεν με πειράζει που είναι, προκλητικός να μην είναι. Ίσως να πρέπει να κρατάνε τέτοια στάση, γιατί είναι ριάλιτι. Αν δεν έχει ίντριγκα, πώς θα πουλήσει η τηλεόραση; Πιο πολύ βλέπουν τους κριτές παρά τους τραγουδιστές».

Τι θυμάστε πιο έντονα από τις συνεργασίες σας;

«Έβλεπα σοβαρούς καλλιτέχνες στην πίστα και τη ζωή τους. Έχω συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, με Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Σακελλαρίου, Νταλάρα, Καζαντζίδη, Μητροπάνο. Ήταν άλλα χρόνια. Ήταν πιο τυπικοί οι άνθρωποι, σεβόντουσαν. Όχι ότι και τότε ήταν όλα άγια. Υπήρχαν τα παρατράγουδα, οι κακίες και οι ζήλιες και πάντα σε όλα τα μαγαζιά υπήρχαν και κάνα δυο άφωνες. Ήταν οι φιλενάδες των αφεντικών συνήθως. Αλλά οι άνθρωποι που έκαναν καριέρα ήταν σοβαροί, σωστοί στη δουλειά τους, τυπικοί, στην ώρα τους, μιλούσαμε, τρώγαμε μαζί μετά τη δουλειά. Τώρα δεν έχουμε οικειότητα, επικρατεί το ψεύτικο, η ψυχρότητα».