Χαρούμενα και δύσκολα Χριστούγεννα

25.12.2009
Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και πιο σημαντικές γιορτές της θρησκείας μας, αλλά και μια ευκαιρία για να ανταλλάξουμε δώρα και ευχές με τους δικούς μας ανθρώπους. Αγαπημένα επώνυμα πρόσωπα της σοουμπίζ μοιράζονται μαζί μας τις αναμνήσεις τους από αυτές τις ημέρες και αποκαλύπτουν ποια ήταν τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της ζωής τους.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΟΥΛΙΑ

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και πιο σημαντικές γιορτές της θρησκείας μας, αλλά και μια ευκαιρία για να ανταλλάξουμε δώρα και ευχές με τους δικούς μας ανθρώπους. Αγαπημένα επώνυμα πρόσωπα της σοουμπίζ μοιράζονται μαζί μας τις αναμνήσεις τους από αυτές τις ημέρες και αποκαλύπτουν ποια ήταν τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της ζωής τους.

Κατερίνα Ζαρίφη
«Όλα τα Χριστούγεννα τα θυμάμαι με πολλή αγάπη. Σίγουρα όμως έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου τα προπέρσινα Χριστούγεννα στη Θήβα με τους φίλους μου. Δεν είχα καμιά έννοια, ήμουν χαλαρή και με ταίρι εκείνη την περίοδο. Ήταν υπέροχα. Τα δυσκολότερα ήταν, νομίζω, τα περσινά. Ήμασταν ως γνωστόν μαζί με τον Νίκο Μουτσινά στον ?Πρωινό καφέ? και για να πω την αλήθεια ήταν πολύ περίεργα, κυρίως λόγω όσων ζήσαμε και της ψυχολογίας που υπήρχε στο επαγγελματικό κομμάτι».

Γιώργος Καπουτζίδης
«Θυμάμαι με πολλή αγάπη όλα τα Χριστούγεννα της παιδικής μου ηλικίας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήμουν στο δημοτικό, οι άγιες αυτές ημέρες είναι πολύ όμορφα καταγεγραμμένες στο μυαλό μου. Τηρούσα φυσικά όλες τις παραδόσεις. Θυμάμαι ότι τα πρωινά της παραμονής έλεγα σε φίλους και γνωστούς τα κάλαντα και, φυσικά, πάντα έβρισκα πού ήταν κρυμμένο το δώρο του Αϊ-Βασίλη. Μία από τις ωραιότερες επίσης αναμνήσεις μου είναι με το στολισμό του δέντρου στο σπίτι. Η μητέρα μου ήταν δασκάλα και θυμάμαι ότι παραδοσιακά τη μέρα που έκλειναν τα σχολεία γυρνούσαμε στο σπίτι και στολίζαμε το δέντρο. Ακόμα και την περίοδο που ήμουν στο στρατό θυμάμαι όμορφα εκείνα τα Χριστούγεννα. Δεν έχω περάσει δύσκολα και δόξα τω Θεώ είναι υγιή όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, γιατί αυτό θεωρώ το πιο δύσκολο κομμάτι στη ζωή».

Ειρήνη Νικολοπούλου
«Τα ομορφότερα Χριστούγεννα ήταν σίγουρα όταν είχε γεννηθεί η Έλενα, το 1993. Ήταν μόλις 4 μηνών και θυμάμαι με πολλή τρυφερότητα εκείνες τις ημέρες. Ήταν από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής μου. Δεν θυμάμαι πιο ευτυχισμένο τον εαυτό μου. Ήμουν με το μωρό μου αγκαλιά, απόλυτα ολοκληρωμένη. Τα δυσκολότερα ήταν σίγουρα όταν έχασα τον πατέρα μου. Λένε πως όταν μια ζωή? φεύγει, έρχεται μια καινούργια ζωή, πάντα όμως οι μνήμες μας είναι συνυφασμένες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Αντώνης Βαρδής
«Έχω ζήσει πολλά ευτυχισμένα Χριστογεννα με την κόρη μου, το γιο μου και τους ανθρώπους που αγαπάω. Τα πιο στενάχωρα που θυμάμαι ήταν όταν δούλευα στο μαγαζί Ροδόλφο, το 1990. Εκείνες τις ημέρες έκανα τις πρώτες εξετάσεις για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα. Άρχισε μια διαδικασία πολλών εξετάσεων, που, ενώ ξεκίνησε από έναν πολύποδα, κατέληξε έπειτα από ένα μήνα να μου αποκαλύψουν ότι πάσχω από καρκίνο. Ήταν, νομίζω, τα χειρότερα Χριστούγεννα, όχι μόνο επειδή ήμουν πολύ άρρωστος, αλλά γιατί σκεφτόμουν ότι επείγει να μπω στο χειρουργείο να κάνω αυτή την επέμβαση. Ο γιατρός μού ξεκαθάρισε: Μην περιμένεις για ένα εξάμηνο να δουλέψεις. Σκέφτηκα, λοιπόν, πολύ τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στον ίδιο χώρο και ξαφνικά έχαναν τη σεζόν και βρίσκονταν στο δρόμο».

Βίκυ Γεροθόδωρου
«Αγαπάω όλα τα Χριστούγεννα με την κόρη μου. Είναι μοναδικά, όμορφα, ουσιαστικά και υπέροχα. Σίγουρα είναι επίσης καταγεγραμμένα στο μυαλό μου έντονα αυτά του 1995, όταν πήγαμε μαζί με τον άντρα μου στη Νέα Υόρκη. Τα θυμάμαι πολύ ζεστά και μάλιστα φέτος έπειτα από πολλά χρόνια αποφάσισα να περάσω πάλι αυτή την περίοδο στη Νέα Υόρκη μαζί με την κόρη μου. Τα δυσκολότερα και συνάμα ομορφότερα όμως, γιατί είμαι με τον πιο αγαπημένο μου άνθρωπο, την κόρη μου, είναι τα φετινά Έχω πάρα πολλά θέματα και νιώθω έντονη πίεση τόσο στη δουλειά όσο και στα προσωπικά μου».

Σόφη Πασχάλη
«Τα πιο όμορφα είναι τα παιδικά μου και πολλά Χριστούγεννα που έχω ζήσει πανέμορφα με τους γονείς μου. Έχω περάσει μοναδικά με την οικογένειά μου. Τα πιο δύσκολα τα θυμάμαι, γιατί ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα που είχα χωρίσει και είχα φύγει από το γάμο μου. Αισθάνθηκα φοβερή μοναξιά. Ήταν καταθλιπτικά».

Δημήτρης Ουγγαρέζος
«Τα πιο όμορφα τα πέρασα πέρυσι, με τους κολλητούς μου? Βάλαμε έναν όρο, να κάνει ο καθένας ένα δώρο στον άλλο που να μην ξεπερνάει όμως τα 10 ευρώ. Στην ανταλλαγή λοιπόν ρίξαμε πολύ γέλιο, γιατί τα περισσότερα δώρα ήταν άχρηστα. Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννά μου, πάλι, είναι όταν λείπει ο μπαμπάς μου από το σπίτι, γιατί είναι ναυτικός».

Αλέξανδρος Μπουρδούμης
«Τα ομορφότερα Χριστούγεννα ήταν σίγουρα τα παιδικά μου. Όσο για τα πιο δύσκολα, σίγουρα ως φαντάρος. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα κάλαντα. Έβγαινα πρώτος και ξημερωνόμουνα. Είχα φτάσει στο σημείο να ξαναπηγαίνω στα ίδια σπίτια που πήγαινα και το πρωί. Πήγαινα για δεύτερη φορά και τα έλεγα από τη μανία μου να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά. Ήταν γιορτή για μένα τα κάλαντα. Όσο για τα δυσκολότερα; Στο στρατό. Το είχαμε σκάσει θυμάμαι την Πρωτοχρονιά. Ήμουν φαντάρος στο Κιλκίς σε μία από τις μεταθέσεις μου και με κάποιες σειρές μου είχαμε βγει από το στρατόπεδο σκαστοί, ανεβήκαμε Θεσσαλονίκη, γλεντήσαμε, τα σπάσαμε, γυρίσαμε στο στρατόπεδο σκαστοί και φάγαμε μια δεκάρα μέρες φυλακή, αλλά ήταν καλά!».

Κατερίνα Καραβάτου
«Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα της ζωής μου θέλω να πιστεύω ότι είναι αυτά που έρχονται. Όσο για τα πιο δύσκολα, δυστυχώς, θα σας απογοητεύσω, γιατί θυμάμαι με πολλή αγάπη κάθε γιορτή των Χριστουγέννων. Δόξα τω Θεώ, αυτό που πάντα σκέφτομαι είναι ότι έχω περάσει πολύ όμορφα μέχρι στιγμής».

Τάνια Καψάλη
«Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα της ζωής μου είναι τα πρώτα που γεννήθηκε η κόρη μου. Ήμουν τρομερά ευτυχισμένη. Ήταν, θυμάμαι, πεντέμισι μηνών και μόλις είχε αρχίσει να μπουσουλάει. Στεκόταν, λοιπόν, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έμοιαζε με αγγελάκι. Τα δυσκολότερα ήταν σίγουρα όταν έφυγαν από τη ζωή ο μπαμπάς μου και η αγαπημένη μου γιαγιά, η οποία με μεγάλωσε σαν μητέρα μου. Τους σκέφτομαι κάθε μέρα και κάθε πρωί που ξυπνάω ανάβω ένα κεράκι για εκείνους».

Μαρία Σταματέρη
«Τα ομορφότερα Χριστούγεννα της ζωής μου είναι τα τελευταία, που περάσαμε όλοι μαζί οικογενειακά μαζί με τον πατέρα μου στη Θεσσαλονίκη. Ήμασταν δεμένη όλη η οικογένεια και πολύ ευτυχισμένη. Σε αυτό το εορταστικό δείπνο είχαμε μαζευτεί τα αδέρφια μου, τα παιδιά τους και, φυσικά, οι γονείς μου Ήταν μαγικά κι ευτυχισμένα. Τα δυσκολότερα ήταν ακριβώς την επόμενη χρονιά, όταν... έφυγε από τη ζωή ένα από τα πιο λατρεμένα μου πρόσωπα, ο πατέρας μου».

Ελένη Κρίτα
«Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα τα πρώτα Χριστούγεννα που γεννήθηκε ο γιος μου. Ήταν σίγουρα τα ομορφότερα της ζωής μου. Αισθανόμουν πληρότητα και ευτυχία. Τα δυσκολότερα, τώρα, ήταν το 2004, με την απώλεια του Μίμη (σ.σ.: Χρυσομάλλη). Δεν θέλω ούτε να τα θυμάμαι. Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή».

Νίνα Λοτσάρη
«Τα περισσότερα Χριστούγεννα περνάω μοναδικά και υπέροχα. Αγαπάω πολύ ότι όλη εκείνη η ημέρα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια. Από το πρωί, λοιπόν, είμαι με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και το βράδυ προσπαθώ να ψυχαγωγώ τον κόσμο δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό. Όσο για τα δυσκολότερα, θα έλεγα ότι ήταν στο δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Οι ορμόνες μου είχαν τρελαθεί και παρόλο που πήγαμε με τον άντρα μου στη Φλωρεντία, είχα πολύ άσχημη διάθεση? Βέβαια, ευτυχώς από τον τρίτο μήνα όλα αντιστράφηκαν».