Γιορτές στις... Ελληνικές Άλπεις

23.12.2009
Όσοι δεν μπορούν να περάσουν τις γιορτινές ημέρες στις Ελβετικές Άλπεις υπάρχουν γωνιές της ελληνικής φύσης που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την ομορφιά και την αίγλη τους.

Όσοι δεν μπορούν να περάσουν τις γιορτινές ημέρες στις Ελβετικές Άλπεις υπάρχουν γωνιές της ελληνικής φύσης που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την ομορφιά και την αίγλη τους.

Τα δίδυμα χωριά του χιονιού του νομού Τρικάλων. Η Ελάτη μοιάζει πραγματικά να έχει βγει από κάποιο παραμύθι με ξωτικά και νεράιδες, ενώ το Περτούλι αντιπροσωπεύει το δυναμικό πυρήνα αυτού του ορεινού προορισμού.

Διαμονή
«Αετών Μέλαθρον»: Η καλύτερη επιλογή για πολυτελή διαμονή στα Τρίκαλα. Στα δωμάτια συναντήσαμε σκούρα ξύλινα πατώματα ή παχιές μοκέτες, αφράτα κρεβάτια και όλα τα facilities. Διεύθυνση: Νεάρχου & Κλειδωνοπούλου, Τρίκαλα, τηλ.: 24310-63130, www.aetonmelathron.gr, από 120 ευρώ το δίκλινο.

«Ξενοδοχείο Παπαγιάννη»: Από τα μπαλκόνια μπροστά στα μάτια μας όλο το δάσος. Έπειτα από τις περιπέτειες στη γύρω περιοχή η σάουνα θα σας ξεκουράσει. Διεύθυνση: Περτούλι, τηλ.: 24340-91177, www.papagiannishotel.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Μικρή Άρκτος»: Πολυτέλεια, λιτές γραμμές, πελεκητή πέτρα και ξύλο στα δωμάτια, ενώ στο πρωινό θα ακούσετε από Σαββόπουλο μέχρι Μότσαρτ. Διεύθυνση: Ελάτη, τηλ.: 24340-71777, www.mikriarktos.com.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό
«Η ταβέρνα του Παναγιώτη»: Χορτάστε με τις μεγάλες μερίδες από τα φρέσκα κρέατα του Παναγιώτη. Η τζαμαρία καδράρει το αλπικό, χιονισμένο τοπίο. Την ατμόσφαιρα ζεσταίνει το αρχοντικό τζάκι. Δοκιμάστε γουρουνόπουλο στη γάστρα, αρνάκι λεμονάτο, ελάφι με βερίκοκο και ζαρκάδι με σταφίδες. Μη φύγετε χωρίς να παραγγείλετε τη «σαλάτα του Παναγιώτη». Διεύθυνση: Περτούλι, τηλ.: 24340-91000, από 9,50 ευρώ το αρνάκι.

«Κατώγι»: Το ανακαλύψαμε και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα στη συνοικία Μανάβικα. Ο ορισμός της καλής ελληνικής ταβέρνας: αρνάκι κλέφτικο, πρασοτηγανιά, μπεκρή μεζέ. Στα ποτήρια καλό κόκκινο βαρελίσιο κρασί, δικής τους παραγωγής. Διεύθυνση: Καραϊσκάκη 58, Τρίκαλα, τηλ.: 24310-76741, από 15 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

Να γλυκαθείτε από το ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα». Τούρτες, σιροπιαστά, μπισκότα και αφράτες πάστες. Ασκληπιού & Αριστείδου Παππά, τηλ.: 24310-73770.

Να γνωρίσετε τον καλό κόσμο των Τρικάλων πίνοντας ποτό στο «Le Monde» στα Μανάβικα.

Να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα, βότανα, τραχανά, παραδοσιακά γλυκά και μέλι, από τα ξύλινα κιόσκια που έχουν στήσει οι γυναίκες της Ελάτης.

Πώς θα πάτε
Καθημερινά με ΚΤΕΛ από Αθήνα για Τρίκαλα (Λεωφ. Λιοσίων 260, τηλ.: 210-8311434, περίπου 4,5 ώρες, το εισιτήριο κοστίζει 24 ευρώ το απλό, 38 ευρώ με επιστροφή). Στη συνέχεια από εκεί για Ελάτη και Περτούλι (ΚΤΕΛ Τρικάλων, τηλ.: 24310-73130, περίπου 1 ώρα, 3 ευρώ το απλό εισιτήριο).

5 λόγοι για να βρεθείτε στα Τρίκαλα:

1. Για να κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο σε πίστες για έμπειρους αλλά και αρχάριους. Τσεκάρετε μόνο αν έχει χιονίσει, για να μη μείνετε με τη χαρά.

2. Για να κάνετε πεζοπορία μέσα στη μαγευτική φύση, από την Ελάτη μέχρι την Αγία Τριάδα ή τον Κόκκινο Βράχο, και να απολαύσετε τη θέα του δάσους από ψηλά.

3. Για να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα, στην Πύλη προς Πιαλεία. Από το 15ο αιώνα, είναι παλιό μετόχι του Αγίου Όρους, στο οποίο ακόμα ισχύει το άβατο.

4. Για να κάνετε μια βόλτα παράλληλα με το ποτάμι που διασχίζει τα Τρίκαλα, παρέα με ρομαντικές ψυχές που κάνουν ποδηλατάδες.

5. Για να κάνετε ιππασία στα περτουλιώτικα λιβάδια. Θα σας στοιχίσει 20 ευρώ/ώρα μαζί με το συνοδό που θα σας δείξει τα μονοπάτια (τηλ.: 6977 541174).