ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Εντάξει! Ο καλός σας δεν σας κρύβει ποτέ την αλήθεια. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Είστε, όμως, σίγουρες; Διαβάστε 10 τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να καταλαβαίνετε πότε κάποιος λέει ψέματα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο σύντροφός σας θα επιμένει ότι άργησε γιατί είχε κολλήσει τρεις ολόκληρες ώρες στην Κηφισίας και το κινητό του δεν είχε μπαταρία να θυμάστε τον παρακάτω δεκάλογο της... αλήθειας!
1 Έχετε το νου σας για ασυνέπειες σε όσα σας λέει. Αν κάτι δεν ταιριάζει στην ιστορία του, αν δεν υπάρχει λογική, μπορεί να σας λέει ψέματα.
2 Κάντε του μια ερώτηση για την οποία δεν έχει προετοιμαστεί, εκεί που δεν το περιμένει. Αν τα χάσει ή αντιδράσει με θυμό (για να σας αποπροσανατολίσει), μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
3 Οι μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά (για παράδειγμα, κάποιος που πάντα ήταν αγχώδης γίνεται ξαφνικά ήρεμος ή το αντίστροφο) χτυπάνε το καμπανάκι για μια ευρύτερη αλλαγή που έχει συμβεί και μπορεί να σας κρύβει.
4 Ψάξτε για ψεύτικα συναισθήματα. Θα εκφράζονται σε άσχετο χρόνο, θα κρατάνε περισσότερο ή θα είναι αναμεμειγμένα με άλλα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ένα θυμωμένο πρόσωπο με ένα ψεύτικο, σφιγμένο χαμόγελο.
5 Δώστε προσοχή στη διαίσθησή σας. Είναι αυτές οι στιγμές που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο άλλος μας λέει ψέματα.
6 Αναζητήστε μικροεκφράσεις. Είναι πολύ σύντομες εκφράσεις, που κρατάνε περίπου 1/25 του δευτερολέπτου και φανερώνουν πάντα το πραγματικό συναίσθημα. Όταν ένα άτομο εκφράζει χαρά, αλλά στην πραγματικότητα είναι θυμωμένο, το αληθινό του συναίσθημα θα αποκαλυφθεί με ένα υποσυνείδητο φλας θυμού στο πρόσωπό του. Το θέμα είναι να το δείτε και σας πληροφορώ ότι το 99% των ανθρώπων δεν μπορεί να το διακρίνει.
7 Αναζητήστε αντιφάσεις. Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: Αν η φωνή ή οι χειρονομίες δεν ταιριάζουν με τα λόγια, κάποιο λάκκο έχει η φάβα! Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σας να σας πει: «Ναι, ήμουν σε σύσκεψη χθες βράδυ», αλλά χωρίς να το συνειδητοποιεί κουνάει το κεφάλι του σαν να λέει «όχι». Οι αντιφάσεις μπορεί να παρατηρηθούν ανάμεσα στη φωνή και τα λόγια ή τις χειρονομίες και τη φωνή ή τις χειρονομίες και τα λόγια ή το πρόσωπο και τα λόγια.
8 Αν δεν σας κοιτάει στα μάτια και αυτή δεν είναι η κλασική συμπεριφορά του, μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι ειλικρινής μαζί σας. Συνήθως θα κοιτάζει μακριά ή κάτω, θα ιδρώνει και θα δείχνει ανήσυχος και αγχωμένος.
9 Όταν τον ρωτάτε «Πού ήσουν;» και εκείνος απαντάει «Πήγα στο φούρνο για να αγοράσω ψωμί και στο δρόμο σταμάτησα για να βάλω βενζίνη και μετά πήγαινα σιγά γιατί ήταν μπροστά μου ένα λεωφορείο», σημαίνει ότι έχει προετοιμάσει καλά το ψέμα του, για να καλύψει την αργοπορία του πολύ πριν το πει.
10 Μην το παρακάνετε. Κάποιες φορές οι άνθρωποι φαίνεται ότι λένε ψέματα ενώ λένε την αλήθεια. Ίσως μάλιστα το πιο σημαντικό να είναι να αναγνωρίζουμε πότε κάποιος λέει την αλήθεια και όχι πότε ψεύδεται, γιατί βρίσκοντας την αλήθεια που κρύβεται κάτω από το ψέμα, μπορούμε να βρούμε την απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: «Γιατί λέει ψέματα;».