Στη σκιά του Χελμού

10.12.2009
Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί με σταθερή αξία τους οποίους μπορείς πάντα να ξαναεπισκέπτεσαι χωρίς να το μετανιώνεις.

Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί με σταθερή αξία τους οποίους μπορείς πάντα να ξαναεπισκέπτεσαι χωρίς να το μετανιώνεις.Και τα Καλάβρυτα είναι ένας από αυτούς.

Εδώ και χρόνια αποτελεί χειμερινό καταφύγιο των Αθηναίων. Μας περιμένουν πανέμορφα για να αναβαθμίσουν μέσα σε ένα σαββατοκύριακο την εβδομάδα που μόλις πέρασε. Χτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, στη σκιά του Χελμού. Τοποθετημένα σε προνομιακή θέση γεμάτη από έλατα, σας προσκαλούν για να περπατήσετε δίπλα στο ποτάμι, επάνω σε γεφυράκια, να περάσετε το φαράγγι του Βουραϊκού κάνοντας μια βόλτα με το θρυλικό οδοντωτό σιδηρόδρομο, το θαύμα της τεχνολογίας του 1896. Κυρίως όμως σας υπόσχονται ότι ο ήχος του νερού και η μυρωδιά από τα αιωνόβια πλατάνια θα δράσουν πάνω σας αγχολυτικά.

Διαμονή
«Χελμός»: Απέναντι από την πλατεία και μπροστά σε μεγάλα πλατάνια, το ξενοδοχείο επιβεβαιώνει τη φήμη του. Τα δωμάτια διαθέτουν μεγάλα κρεβάτια και μπαλκονάκι με θέα τα δέντρα και το κέντρο των Καλαβρύτων. Προτείνουμε την junior suite με εσωτερική σκάλα και σοφίτα. Διεύθυνση: Πλατεία Ελευθερίας 1, τηλ.: 26920-29222, www.hotelhelmos.gr, από 94,50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Aphrodite’s Inn»: Απομονωμένος και γαλήνιος, χτισμένος στην πλαγιά του βουνού πάνω από τα Καλάβρυτα, ένας παραδοσιακός ξενώνας με ξύλινες επιφάνειες, παλιές λάμπες, πατάρι και σοφίτα, σεντούκια και κουρελούδες. Η ρεσεψιόν στεγάζει ένα βαγόνι. Διεύθυνση: Καλάβρυτα, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό, τηλ.: 26920-23600, www.aphroditeinn.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Georgio’s V Chalet»: Κατασκευασμένο εξολοκλήρου από φυσικά υλικά, πέτρα και ξύλο, τούτη η γειτονιά αποτελείται από cafe-bar, αίθουσα πρωινού, σπίτια-σουίτες και δίκλινα που δίνουν στον επισκέπτη μοναδική αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Διεύθυνση: Καλάβρυτα, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό, τηλ.: 26920-24600, www.georgiosv.gr, από 125 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό
«Θανάσης»: Στην κυριολεξία πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού. Δοκιμάστε κατσικάκι λαδορίγανη και κοκκινιστό κόκορα φτιαγμένο από παλιά συνταγή της κυρίας Βάσως. Διεύθυνση: 17ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, τηλ.: 26910-41046, 6944453963, από 7,50 ευρώ ο κόκορας, 7,80 ευρώ το κατσικάκι.

«Λιχουδιές»: Θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας με πεντανόστιμο χοιρινό με πράσο και πιπεράτα κοψίδια, που φτάνουν στο τραπέζι με ένα βουνό πατάτες και σος από κόκκινο κρασί και μουστάρδα. Διεύθυνση: Έναντι του μουσείου, τηλ.: 26920-24470, 8 ευρώ τα κοψίδια και το χοιρινό.

«Σπιτικό»: Για καλό φαγητό της κατσαρόλας δεν υπάρχει καλύτερο από αυτό το οινομαγειρείο. Οι σπεσιαλιτέ εδώ είναι οι λαχανοντολμάδες, το κοκκινιστό μοσχαράκι, το αρνάκι στη γάστρα και ο κόκορας ο κοκκινιστός με χυλοπίτες. Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ.: 26920-24260, 15-17 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
Να αγοράσετε την πιο φρέσκια ροδοζάχαρη και αγριοβύσσινο γλυκό του κουταλιού από την παλιά βιοτεχνία του Ερμείδη. Τηλ.: 26920-22346, 6 ευρώ η ροδοζάχαρη.

Να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, το οποίο μοιάζει να γεννιέται μέσα από την κουφάλα τριών αιωνόβιων πλατάνων.

Να δοκιμάσετε τεντούρα, το δυνατό ντόπιο λικέρ από κανέλα στο ποτοποιείο του Ροδόπουλου.

Να χορέψετε μέχρι το πρωί στο club «Snowberry», το πιο hot spot για τις παγωμένες νύχτες (στον παράλληλο του πεζόδρομου).

Να επισκεφτείτε το πανέμορφο χωριό της Ζαχλωρούς, που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Πώς θα πάτε
Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα περίπου 190 χιλιόμετρα. Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών λίγο πριν από το χωριό Διακοφτό θα δείτε πινακίδες προς Καλάβρυτα και σπήλαιο Λιμνών.

5 λόγοι για να βρεθείτε στα Καλάβρυτα
1. Για να διασχίσετε το φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό. Ξεκινάει από το Διακοφτό και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

2. Για να επισκεφτείτε το σπήλαιο των Λιμνών, που αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, μιας και λίμνες στο εσωτερικό σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε στον ελλαδικό χώρο, αλλά ούτε και παγκόσμια.

3. Για να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο και να κάνετε χειμερινά σπορ αλλά και για να απολαύσετε την ορεινή ομορφιά.

4. Για να προσκυνήσετε στην Αγία Λαύρα, μιας κι εδώ υψώθηκε πρώτη φορά το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης. Από δω θα αγναντέψετε την κοιλάδα σε όλο το μεγαλείο της.

5. Για να επισκεφτείτε ένα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία της πόλης και ιερό προσκύνημα, τον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το κέντρο), στο δρόμο προς χιονοδρομικό κέντρο. Εδώ οδηγήθηκαν οι άντρες από 14 χρόνων και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.