Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μπορεί μια γυναίκα για έναν παράνομο, τρελό έρωτα να «χτυπήσει» ενέχυρο; Μπορεί το πάθος της για τη χαρτοπαιξία να τη σπρώξει να «σκοτώσει» μονόπετρα και γούνες, σκηνοθετώντας μια ληστεία που βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας της; Πολλές κυρίες της υψηλής κοινωνίας οφείλουν ευγνωμοσύνη στον κοσμηματοπώλη τους, που τις έσωσε από μια οικονομική καταστροφή, κυρίως όμως από τα δόντια του απατημένου συζύγου.
Ιδανική η λύση που έχουν βρει κάποιες γενναιόδωρες κυρίες όταν ο παράνομος έρωτάς τους έχει τσακίσει το πορτοφόλι τους ή όταν οι ανομολόγητοι λογαριασμοί στις χαρτοπαικτικές λέσχες απειλούν ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα από τον εξαγριωμένο σύζυγο. «Χτύπα ένα ενέχυρο», συστήνει η μία στην άλλη και το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, με το σλόγκαν «δεν είναι ντροπή το ενέχυρο, ντροπή είναι να μην έχεις χρήματα». Δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κλασικά ενεχυροδανειστήρια, γιατί είναι συχνά τα κρούσματα απάτης, όπως διηγήθηκαν κάποιες που την «πάτησαν». Κι αυτό γιατί όταν θέλησαν να επιστρέψουν το δάνειο λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, οι αρμόδιοι δεν εμφανίζονταν, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το χρονικό όριο και το αντικείμενο να έχει δοθεί προς πώληση! Γι αυτό προτιμούν πιο έντιμα «σαράφικα», όπου η συμφωνία είναι ιδιωτική και, κυρίως, φιλική με το δανειστή-κοσμηματοπώλη.
Για τα «χρυσά» πάρε δώσε μάς έκαναν αποκαλύψεις με μεγάλη δυσκολία είναι η αλήθεια η κ. Σίσσυ Δημακαράκη, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου στην Πατησίων, καθώς και ο κ. Λ.Ζ., ο οποίος έχει εργαστήριο χρυσοχοϊας στην περιοχή του «Χίλτον». «Υπάρχουν τέτοια κοσμηματοπωλεία, αλλά πόσα ακριβώς δεν γνωρίζουμε», μας είπαν, ενώ, από την έρευνα που κάναμε, εκτιμάται ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτών των πριβέ «ενεχυροδανειστηρίων».
Πού ν το, πού ν το το δαχτυλίδι;
Ο κ. Λ.Ζ. μας μίλησε για μια επώνυμη πελάτισσά του, η οποία του είχε αφήσει ένα πανάκριβο δαχτυλίδι για νιοστή φορά και το οποίο ξαναφορούσε μετά την αποπληρωμή του εκάστοτε δανείου. «Το άφηνε ενέχυρο συχνά, επί πέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι που το πήρε είδηση ο σύζυγός της ότι δεν υπάρχει στο σπίτι κι εκείνη αναγκάστηκε να του πει ότι το έχασε κι έτσι δεν το ξαναπήρε πίσω», μας είπε.
«Όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψω τα ονόματα των πελατισσών μου. Πρέπει να υπάρχει εχεμύθεια. Δεν είναι παράνομη και κρυφή επιχείρηση, αλλά ούτε και ενεχυροδανειστήριο. Απλώς εξυπηρετούμε κάποιες πολύ καλές πελάτισσες. Είναι ένα φιλικό δάνειο και δεν μπαίνουν πιεστικοί όροι όσον αφορά τη χρονική διάρκεια. Επίσης, η συναλλαγή είναι guarantee, γιατί το αντικείμενο επιστρέφεται πάντοτε», μας εξήγησε.
Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί κάποιες γυναίκες να αναγκάζονται να αφήσουν ενέχυρο τα κοσμήματά τους, γιατί οι σύζυγοί τους έχουν το σύνδρομο του Σκρουτζ, όπως μας είπε η κ. Σίσσυ Δημακαράκη. «Δεν δανείζονται, βέβαια, όλες επειδή έχουν εραστή ή χαρτοπαικτικό πάθος, αλλά μπορεί να έχουν συζύγους με καβούρια στις τσέπες. Όπως μια πελάτισσα, που είχε μεγάλο καημό να περάσει ένα τετραήμερο στο Παρίσι μαζί με δύο φίλες της. Έβαλε λοιπόν ενέχυρο τα κοσμήματά της και πήρε ένα καλό ποσό. Στον άντρα της είπε ότι θα της έβαζαν εκείνες τα έξοδα. Κάποια άλλη, πάλι, ήθελε να γραφτεί σε τένις κλαμπ και ο άντρας της δεν της έδινε χρήματα».
«Πού πάνε τα λεφτά; Η σπατάλη σου είναι μάλλον ύποπτη και ανεξήγητη», φώναξε έξαλλος ο αρχηγός της οικογένειας και κατάργησε τις πιστωτικές κάρτες της συζύγου του, η οποία ήταν πολύ «large» και πλήρωνε εκείνη στα παράνομα ραντεβού της.
«Ήταν ερωτευμένη με έναν μπάρμαν. Κάποτε ήρθε και άφησε ενέχυρο ένα ακριβό βραχιόλι, που της είχε κάνει δώρο ο άντρας της, για να αγοράσει δώρο στον εραστή της», είναι άλλη μια περίπτωση που εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι εν λόγω κυρίες καταφεύγουν στα ενεχυροδανειστήρια, όπως μας αποκάλυψαν οι καλά γνωρίζοντες!
«Μας κλέψανε, άντρα μου»
«Το παραμύθι της ληστείας δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας», μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Λ.Ζ., ο οποίος έζησε μια ληστεία-μαϊμού που σκηνοθέτησε η σύζυγος ενός καπνέμπορου.
«Ο σύζυγός της, μπαίνοντας μια μέρα στο σπίτι, έκανε την τρομακτική διαπίστωση ότι έλειπαν τα χρήματα που φύλαγαν σε κάποιο σημείο, τα περισσότερα χρυσαφικά της, η γούνα της και η πανάκριβη plasma τηλεόραση. Η πελάτισσά μου έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκεται στο μαγαζί μου και, όταν την πήρε στο κινητό για να της το ανακοινώσει, είπα μέσα μου: Οχ! Βαράτε βιολιτζήδες!. Αλλά εκείνη παίζοντας καταπληκτικό θέατρο, ούρλιαξε σαν να έπεφτε από τα σύννεφα: Κλέφτες! Μας βρήκε μεγάλο κακό, μωρό μου!. Μάλιστα, το είχε στήσει τόσο καλά, ώστε είχε σπάσει μόνη της το τζάμι μιας μπαλκονόπορτας και είχε αφήσει επίτηδες στο πάτωμα και ένα λοστό, ενώ ο σύζυγος φώναζε υστερικά: Γύρνα γρήγορα στο σπίτι! Θα καλέσω το 100. Σε εμένα είχε φέρει μόνο τα κοσμήματα, όσο για την τηλεόραση, την είχε πουλήσει».
Διασκεδαστική είναι και η περίπτωση μιας άλλης κυρίας, που είχε το μεγάλο ταλέντο να ανακυκλώνει τα ψέματά της. «Μια πελάτισσα, για να μπορεί να μου επιστρέφει το ποσό, εφεύρισκε τρελές δικαιολογίες στο σύζυγό της. Τη μια του έλεγε ότι της έκλεψαν το πορτοφόλι μέσα στο μετρό, άλλοτε στο δρόμο, μια άλλη φορά ότι μπήκαν ληστές στο σπίτι, επίσης ότι αποδείχτηκε κλέφτρα ακόμη και η αλλοδαπή που τους καθάριζε το σπίτι! Στην απορία του συζύγου της πώς γίνεται να την κλέβουν συνέχεια εκείνη απάντησε κάτι, που όποτε το θυμάμαι, γελάω ακόμα: Δεν γίνεται, πρέπει να με έχουν καταραστεί! Αντί να φωνάζεις, δεν λες ότι δεν με σκότωσαν κιόλας».
Η τιμή τιμή δεν έχει
Ενέχυρα σκουλαρίκια, βραχιόλια, πολύτιμες πέτρες, χρυσοί αναπτήρες, ακριβές καρφίτσες, ρολόγια Rolex και Cartier φυλάσσονται σε ειδικό συρτάρι.
Τι τιμή μπορεί να «πιάσει» ένα ρολόι Cartier;
«Εξαρτάται. Για παράδειγμα, ένα Cartier Santos, μισό χρυσάφι, μισό ατσάλι, μπορεί να πιάσει και 1.600 ευρώ».
Ένα μαργαριταρένιο κολιέ;
«Αν το μαργαριτάρι είναι διαμέτρου 6 mm, δουλεμένο με χρυσό, με brilliant, ζαφείρια και ρουμπίνια, το δάνειο θα είναι 2.500 ευρώ. Την ίδια τιμή θα πιάσει και ένα μονόπετρο brilliant. Ένα δαχτυλίδι Σειρέ λευκό Κ18, με 5 brilliant, πάλι μόνο 1.600 ευρώ».