Τζέσυ Παπουτσή: "Ούτε τα αδέρφια μου ήξεραν ότι παντρεύομαι"!

04.11.2009
Τρυφερή, γλυκιά, ευαίσθητη και κυρίως αληθινή. Η Τζέσυ Παπουτσή σε μια ανατρεπτική συνέντευξη μιλάει για πρώτη "αλλά και τελευταία" φορά για το μυστικό της γάμο με τον Γιάννη Μανιό" Αναφέρεται στο γιο της, στη «Χαρτοπαίκτρα», απαντάει στο γιατί δεν παίζει

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Τρυφερή, γλυκιά, ευαίσθητη και κυρίως αληθινή. Η Τζέσυ Παπουτσή σε μια ανατρεπτική συνέντευξη μιλάει για πρώτη "αλλά και τελευταία" φορά για το μυστικό της γάμο με τον Γιάννη Μανιό" Αναφέρεται στο γιο της, στη «Χαρτοπαίκτρα», απαντάει στο γιατί δεν παίζει στην τηλεόραση, αλλά δίνει και τη δική της εκδοχή για τους ηθοποιούς που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Πώς αντιμετωπίζει, αλήθεια, όσους έχουν καβαλήσει καλάμι και δέχθηκε ποτέ προκατάληψη λόγω των κιλών της; Η μοναδική ηθοποιός τα λέει όλα!

Πρωταγωνιστείτε στη «Χαρτοπαίκτρα», που παρουσιάζεται από το Θέατρο «Πόρτα», και όσοι έχουν δει μέχρι στιγμής την παράσταση λένε ότι πρόκειται για την επιτυχία της χρονιάς. Υποδύεστε μάλιστα την υπηρέτρια που σφράγισε με την ερμηνεία της στην ταινία η Σαπφώ Νοταρά...

«Πραγματικά, αυτοί οι ρόλοι δεν αγγίζονται, γιατί η Σαπφώ Νοταρά ήταν σπουδαία ηθοποιός. Ήταν όντως μύθος. Όταν όμως ανεβαίνουν ξανά αυτά τα έργα, κάποιος πρέπει να τα παίξει. Προσπαθώ να είμαι αληθινή κι επειδή αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, θα υποδυθώ το ρόλο όπως αισθάνομαι εγώ. Γι’ αυτό δεν είδα την ταινία, για να μην πέσω στο σφάλμα της μίμησης».

Για ποιο λόγο τα τελευταία χρόνια δεν κάνετε τηλεόραση;

«Δεν έχω κανένα λόγο. Αν δεν σου πουν όμως να κάνεις και κάτι, πώς θα το κάνεις; Φέτος δεν μου πρότειναν. Μάλιστα, μου μίλησαν προκειμένου να κάνω μια guest συμμετοχή σε μια σειρά κι ενώ είπα ?ναι?, έπειτα έμαθα ότι χωρίς να με ειδοποιήσουν το έκανε κάποια άλλη. Εντάξει, αυτά συμβαίνουν στη δουλειά. Αλλά και πέρυσι έκανα μια καταπληκτική σειρά του Αποστόλου, το ?Σόι μου μέσα?, το οποίο είχε κακή τύχη, γιατί πιστεύω ότι δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία από το κανάλι. Εμείς βέβαια το κάναμε με την καρδιά μας».

Γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα από ηθοποιούς που υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Άμα δεν θέλεις, δεν σε πειράζει κανείς. Προχωρείς πιο αργά. Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το σπίτι στηρίζεται από τα θεμέλια και όχι από το πρώτο και το δεύτερο πάτωμα, περίμενα πάρα πολλά χρόνια. Ήμουν 20 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και αυτά που έχω παίξει δεν περνάνε από το μυαλό άλλων ηθοποιών. Κι αυτό το λέω για πρώτη φορά έπειτα από τόσα χρόνια. Όταν σέβεσαι τη δουλειά σου, είσαι παντού το ίδιο».

Είναι πολύ σημαντικό;

«Πάρα πολύ. Έχω κάνει αγώνα. Τελείωνα στο Εθνικό την ?Ελένη? και όταν σήκωνα τα μάτια να χαιρετήσω το κοινό, έβλεπα τρεις εξώστες γεμάτους να χειροκροτούν. Όταν έμπαινα στο καμαρίνι για να φύγω, ήμουν η Τζέσυ. Είχε φύγει το προσωπείο του ηθοποιού. Αν δεν τα ξεχωρίσεις, είσαι δυστυχισμένος. Μακάρι να το καταλάβουν τα νέα παιδιά».

Δεν σας στεναχωρεί, όμως, όταν βλέπετε... καβαλημένες συμπεριφορές από νέους συναδέλφους σας;

«Με στεναχωρεί και εξηγώ στα παιδιά ότι το θέατρο αρχίζει από το ταμείο και τελειώνει στον τελευταίο τεχνικό. Χωρίς έναν από αυτούς δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορεί, τους λέω, να μπαίνετε μέσα και να μη χαιρετάτε. Δεν επιτρέπεται. Είμαστε όλοι το ίδιο. Κάνουμε απλώς μια άλλη δουλειά. Βλέπεις όμως, άμα το έχεις και λίγο μέσα σου, τρελαίνεσαι. Αμ δεν είναι αυτό. Το μετά είναι? Να περάσουν τα χρόνια και να μπορείς να κρατηθείς μέσα σε αυτή την αρένα».

Ο μυστικός γάμος και η γκάφα!

Μου έκανε εντύπωση πόσο χαμηλών τόνων είστε στην προσωπική ζωή σας. Σε αντίθεση με πάρα πολλούς ηθοποιούς που πουλάνε το γάμο τους στα μέσα ενημέρωσης, εσείς παντρευτήκατε με τον Γιάννη Μανιό στα Σκόπια χωρίς να το μάθει ούτε ένας δημοσιογράφος...

«Δεν τα θέλω αυτά τα πράγματα. Και κατάφερα ?γιατί, όταν θέλεις, όλα γίνονται?, παρόλο που βγήκαν τα χαρτιά μας εδώ, να μην το πάρει κανείς είδηση».

Τρομερή στάση ζωής.

«Δεν υποκρίνομαι, είμαι αληθινή. Γι’ αυτό με αγαπάει ο κόσμος. Ε λοιπόν, αυτό πίστευα και αυτό έκανα. Για ποιο λόγο να κάνω κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει; Νομίζω ότι είναι φθορά που δεν οδηγεί πουθενά».

Πολλοί, από την ανασφάλεια που έχουν για να είναι στην επικαιρότητα, μπορούν να βγάλουν ακόμα και το νεογέννητο μωρό τους...

«Δεν το κατηγορώ. Ο καθένας έχει τη χαρά του. Εγώ είμαι μεγάλη πια? Είναι και πιο νέα παιδιά. Δεν το κρίνω! Εγώ όμως δεν κάνω ποτέ στη ζωή μου κάτι που δεν πιστεύω. Και με τον Γιάννη είμαστε μαζί 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή».

Επί της ουσίας σχέση ζωής...

«Εντελώς!».

Τι αγαπάτε περισσότερο στον Γιάννη;

«Aγαπώ πολύ τον Γιάννη, γιατί είναι σύντροφος. Με προσέχει και με αγαπάει όπως τον εαυτό του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα».

Είναι μεγάλο πράγμα.

«Γι’ αυτό σου λέω, θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή και στη ζωή μου και στη δουλειά μου. Μου έτυχαν στεναχώριες, αλλά αυτά είναι στο πρόγραμμα. Όταν όμως έχεις καλή διάθεση και αύρα, κάνεις καλό πρώτα στον εαυτό σου και έπειτα στους άλλους».

Είναι ιδιαίτερο που παίζετε μαζί στη «Χαρτοπαίκτρα»;

«Όχι, δεν είναι ιδιαίτερο, γιατί στη δουλειά είμαστε δύο συνάδελφοι. Θα σου πω ένα απλό περιστατικό. Πρόσφατα πήγαμε σε ένα μαγαζί, στο οποίο τρώμε συχνά. Έρχεται η κοπέλα που σερβίρει και μου λέει: "Τζέσυ, να ζήσεις. Μου είπε η μαμά μου ότι παντρεύτηκες". Στον Γιάννη δεν λέει τίποτα. Της αναφέρω λοιπόν: "Με τον Γιάννη παντρεύτηκα". "Συγγνώμη, δεν το ήξερα", μου απαντάει. "Ποπό τι γκάφα έκανα". Βέβαια, της είπα ότι δεν έκανε γκάφα. Δεν το είχε καταλάβει. Το πιστεύεις αυτό που σου λέω; Τόσο καιρό πηγαίναμε μαζί κι όμως δεν κατάλαβε ότι είμαστε ζευγάρι. Όπως και στη δουλειά. Δεν αφορά κανέναν. Αυτό είναι δικό μας. Γι’ αυτό σου λέω... είναι ξεχωριστά πράγματα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Έχετε ένα γιο. Πώς είστε ως μητέρα;

«Είμαι πολύ δοτική, της προσφοράς, σωστή και καθόλου πιεστική, γιατί είχα την τύχη να μεγαλώσω με σπουδαίους γονείς. Όσα έμαθα προσπάθησα να τα δώσω στο παιδί μου. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να είμαι κοντά του, γιατί είμαστε κυρίως φίλοι».

Είναι σκηνοθέτης. Θα θέλατε να σας σκηνοθετήσει κάποια στιγμή;

«Μακάρι. Βέβαια, έχω τραγικό τρακ. Θα το ήθελα όμως πολύ. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνει».

Πολλοί νέοι ηθοποιοί με το που κάνουν μια επιτυχία καβαλάνε το καλάμι?

«Αυτό, δυστυχώς, ισχύει! Δεν πιστεύω όμως ότι φταίνε μόνο τα παιδιά. Βέβαια, είναι θέμα χαρακτήρα και ανατροφής. Εμείς όταν έμπαιναν οι σκηνοθέτες στο Εθνικό, τρέμαμε που λέγαμε "καλημέρα". Είχαμε άλλη παιδεία. Όχι ότι και αυτό ήταν καλύτερο. Απλώς, θέλει μέτρο. Δεν γίνεσαι φίρμα, ούτε καβαλάς καλάμι με ένα σίριαλ. Πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου και να ξεχωρίσεις τη δουλειά σου από τη ζωή σου. Εγώ αυτό έκανα και γι’ αυτό είμαι πάντα καλά».

Είναι τρομερό αυτό που κάνατε. Νομίζω ότι είναι ένα μάθημα σε πολλούς επώνυμους που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κρύψουν τη ζωή τους!

«Εγώ πάντα μιλάω για τον εαυτό μου. Το τι πιστεύει και τι θέλει να βγάλει προς τα έξω ο καθένας είναι δικαίωμά του. Εγώ έκανα αυτό που με ευχαρίστησε. Μετά έτυχε και το έμαθαν οι περισσότεροι γνωστοί μας. Δεν το έχουμε κρυφό. (Γέλια.) Και να σκεφτείς ότι έγινε λάθος και αντί να τυπωθεί η αγγελία γάμου στη Ναυτεμπορική, γράφτηκε στο Έθνος. Κι όμως, δεν το είδε κανείς. Άμα θέλεις, μπορείς άνετα. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω. Έτσι απλά έγιναν τα πράγματα. Άλλωστε, δεν αφορούσε κανέναν. Το είπα στη μαμά μου και στο γιο μου. Να φανταστείς, ούτε καν τα αδέρφια μου το ήξεραν».