Γιώργος Αυτιάς: "Θέλω να τα ξεχάσω όλα"!

01.06.2007
Πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στην τηλεοπτική μας πραγματικότητα, αφού πέρα από την πρωινή εκπομπή του, που προηγείται σε τηλεθέαση αυτής του «δάσκαλού» του Γιώργου Παπαδάκη
Από τον Δημήτρη Μαυρίδη


Πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στην τηλεοπτική μας πραγματικότητα, αφού πέρα από την πρωινή εκπομπή του, που προηγείται σε τηλεθέαση αυτής του «δάσκαλού» του Γιώργου Παπαδάκη, ενεπλάκη και σε δια-καναλικό «καβγά» με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Γιώργο Οικονομέα. Τι λέει σήμερα ο ίδιος για όλα αυτά;

Τον τελευταίο καιρό η εκπομπή σας έχει «σηκώσει κεφάλι» έναντι του ανταγωνισμού και περνάτε πολλές μονάδες μπροστά. Τελικά, ο «μαθητής» είναι πιο καλός από το «δάσκαλο», όπως είχατε στο παρελθόν αποκαλέσει τον Γιώργο Παπαδάκη;

«Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο ευτυχής μπορεί να είναι ένας δάσκαλος όταν βλέπει το μαθητή να έχει καλύτερη επίδοση από εκείνον! Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο. Και αυτό με ενδιαφέρει πρωτίστως, όπως επίσης και η ποιότητα των θεμάτων της εκπομπής, που φέρνει την πρωτιά».

Γιατί πιστεύετε ότι το κοινό σάς έδωσε την πρωτιά; Τι πιστεύετε ότι δίνετε περισσότερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

«Ενδεχομένως να προσεγγίζουμε την καθημερινότητα με πιο σωστό τρόπο. Δηλαδή, φροντίζουμε και καλύπτουμε την ενημέρωση για το νέο 20-35 ετών που αντιμετωπίζει το θρίλερ της ανεργίας, για το μεσήλικα 35-45 ετών που αναζητά μια καλύτερη δουλειά, τη νοικοκυρά που περιμένει, το φοιτητή που πολεμά για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών του, αλλά και για τους συνταξιούχους κ.λπ.

Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να μην εκφράζεται μέσω της εκπομπής. Γι αυτό τη θεωρώ τη μοναδική οικογενειακή της πρωινής ζώνης».

Στην πρωινή ζώνη υπάρχουν χτυπήματα κάτω απ τη μέση;

«Θα έλεγα ότι στην πρωινή ζώνη υπάρχουν μόνο χτυπήματα κάτω απ τη μέση! Πάντως, γι αυτά τα αντι-επαγγελματικά χτυπήματα να ρωτήσετε αυτούς που τα κάνουν Σε ό,τι αφορά στη δική μας πορεία, εμείς κοιτάμε μόνο μπροστά».

Πρόσφατα ακούσαμε τον κ. Δημήτρη Καμπουράκη και τον κ. Γιώργο Οικονομέα μέσω της πρωινής τους εκπομπής να λένε ότι απευθύνεστε σε κοινό χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και σας αποκάλεσαν μεταξύ άλλων «Σαρκοζί της πρωινής ζώνης» και «αγράμματο». Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

«Σήμερα δείχνω αγάπη και μόνο αγάπη. Αγάπη και κατανόηση. Σημασία έχει ποιος είναι πρώτος και όχι ποιος εκτοξεύει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Όσο για το Σαρκοζί της πρωινής ζώνης έχω να πω ότι εκείνος είναι πρόεδρος, αλλά κι εγώ είμαι πρώτος αυτήν τη στιγμή».

Εσείς απαντήσατε με χαρακτηρισμούς όπως «χοντρός» και παροτρύνατε «να ανοίξουν τα μάτια τους να βρουν καμιά είδηση και να κάνουν κανένα νούμερο». η απάντησή σας ήταν μια απλή χαριτωμενιά;

«Θέλω να τα ξεχάσω όλα αυτά. Τέλος καλό όλα καλά πάντως».

Είναι σωστό μέσα σε μια εκπομπή να υπάρχει λόγος και αντίλογος μεταξύ τηλεοπτικών προσώπων;

«Όταν εκτοξεύονται οn air προσβολές για το πρόσωπό σου, πώς μπορεί κανείς να απαντήσει καλύτερα παρά μόνο μέσα από τη δική του εκπομπή;»

Μερικοί σας έχουν κατηγορήσει ότι σκόπιμα, για χάρη της τηλεθέασης, έχετε γίνει «Ρομπέν των δασών» της τρίτης ηλικίας. Τι απαντάτε;

«Την απάντηση τη δίνει ο κόσμος. Για ποιο λόγο να μην αφιερώσω μεγάλο μέρος της εκπομπής σε θέματα που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας; Μάλλον, στα μάτια κάποιων που υπολείπονται σε νούμερα τελικά ο μόνος σίγουρος δρόμος για την τηλεθέαση να φαντάζει εκείνος των χαρακτηρισμών και των προσβολών. Μην ξεχνάτε ότι σε λίγο καιρό από σήμερα οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα θα προσεγγίζουν τα 4.000.000».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδιά σας, φέρεστε να αναλαμβάνετε το κεντρικό δελτίο του Alpha τα σαββατοκύριακα. Ισχύει;

«Μέχρι στιγμής έχουν γράψει ότι θα κάνω καθημερινό κεντρικό δελτίο, ότι θα κάνω δελτία το σαββατοκύριακο, μεσημεριανό, βραδινή εκπομπή, ότι παίρνω μετεγγραφή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο μπορούν να φανταστούν Θα απαντήσω απλώς ότι όποιος τα διαδίδει έχει μεγάλη φαντασία».

Δηλαδή, δεν έχετε δεχτεί πρόταση από το σταθμό για παρουσίαση δελτίου;

«Ως επαγγελματίας, είμαι στη διάθεση του σταθμού. Αν μου πουν ότι δεν θα κάνεις πρωινό, θα κάνεις κάτι άλλο, θα το δεχτώ. Είμαι επαγγελματίας, τελεία και παύλα».

Δελτίο θα κάνατε;

«Θα σας δηλώσω απλώς ότι δεν είμαι έτοιμος για δελτίο. Δεν μπορώ κάθε φορά που γράφεται κάτι να βγαίνω και να το διαψεύδω. Έχω μάθει να κάνω πρωινό, το έχουμε φέρει σήμερα στην πρώτη θέση, για ποιο λόγο να το χαλάσουμε όλο αυτό που χτίζαμε όλο αυτό τον καιρό; Υπάρχει λόγος να ρίξω μια και να τα διαλύσω όλα; Και σήμερα, λοιπόν, θα σας πω ότι δεν είμαι έτοιμος για να πάω σε δελτίο».

Ήταν μια σεζόν με αναπάντεχες αποχωρήσεις, όπως αυτή του Νίκου Χατζηνικολάου. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί;

«Όχι σ' εμένα αυτή την ερώτηση. Θα πρέπει να την κάνετε στους διοικούντες. Σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση του σταθμού και κάποια άλλα πρόσωπα δεν παίρνω καμία θέση. Δεν έχω το δικαίωμα να σχολιάσω».

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας έπειτα από 5 χρόνια;

«Τα επόμενα πέντε χρόνια; (Γέλια!) Εδώ δεν ξέρουμε το επόμενο δευτερόλεπτο τι θα συμβεί... Η απάντησή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, ο Θεός γελάει»

Δηλαδή, δεν βλέπετε να κατεβαίνετε στον πολιτικό στίβο στις επόμενες εκλογές;

«Μέχρι το καλοκαίρι του 2009 θα τιμήσω το συμβόλαιό μου, αλλά και τον άνθρωπο που μου είπε από παραγιός, έλα να αναλάβεις το πρωινό».