Ο νέος... Χατζηχρήστος

20.04.2007
Ο δημοφιλής ηθοποιός δεν φοβάται τη σύγκριση με ένα θρύλο της κωμωδίας όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος. Άλλωστε, έχει τολμήσει τους πιο δύσκολους ρόλους στην καριέρα του μέχρι και τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ ενσάρκωσε. Τώρα ετοιμάζεται να πάρει ένα ακόμα πιο μεγάλο θεατρικό ρίσκο: το χειμώνα θα είναι ο νέος «μπακαλόγατος»!

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης ετοιμάζεται να ανεβάσει στο «Μουσούρη», όπου φέτος και για τρίτη χρονιά έσκισε με το «Ψέμα στο ψέμα», τη θρυλική κωμωδία «Της κακομοίρας» των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Πρόκειται για την ασπρόμαυρη ταινία του 1963 που σάρωσε τα ταμεία και την οποία ο αξέχαστος Κώστας Χατζηχρήστος σφράγισε με την ερμηνεία του ως μπακαλόγατος Ζήκος. Όσο για το ρόλο του μπακάλη αφεντικού, του κυρ-Παντελή, που τότε είχε υποδυθεί ο Κώστας Δούκας, θα τον ενσαρκώσει ο κολλητός του φίλος Παύλος Χαϊκάλης.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έψαχνε για ελληνικό έργο, καθώς έχει μεγάλη αδυναμία στον παλιό καλό κινηματογράφο, κάτι άλλωστε που φάνηκε από την επιμονή του να σκηνοθετήσει στο «Ήβη» τη θρυλική «Θεία από το Σικάγο» με την Άννα Παναγιωτοπούλου, μια παράσταση που έσπασε ταμεία και θα ξαναπαιχτεί του χρόνου.

Αν και κρατάει το σχέδιό του ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να κανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες και η διανομή, εμείς καταφέραμε να το αποκαλύψουμε. Ακόμα βέβαια δεν έχουν «κλείσει» οι άλλοι ρόλοι, δηλαδή η προξενήτρα κ. Δέσποινα, που την υποδύθηκε εκπληκτικά η Μαρίκα Νέζερ, ο φοβερός Κιτσάρας, ρόλο που σφράγισε με την ερμηνεία του ο Νίκος Ρίζος, η δεσποινίς Λίτσα, που έπαιξε η Ντίνα Τριάντη, ο πατέρας της (Νίκος Φέρμας), ο αγαπημένος της (Θανάσης Μυλωνάς) και η φίλη της Φιφίκα (Νέλη Παπά).

Το μεγάλο ρίσκο
Ποιος δεν την έχει δει και δεν την έχει ξαναδεί, αφού πολύ συχνά απολαμβάνουμε στην τηλεόραση την ταινία «Της κακομοίρας» και τον Κώστα Χατζηχρήστο ως Ζήκο με τις απίστευτες γκάφες στο μπακάλικο να τα ψέλνει με το δικό του τρόπο στο σιτεμένο αφεντικό του που λιμπίστηκε μια νεαρή όμορφη κοπέλα; Και ποιος δεν έχει γελάσει με τις απίστευτες τρέλες που κάνει ο Ζήκος μέχρι και καντάδα με γραμμόφωνο για να κατακτήσει την καρδιά της Φιφίκας;

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι αποφασισμένος και αυτήν τη φορά να πέσει στα βαθιά νερά, υποδυόμενος αυτόν το λαϊκό, απλό ήρωα. Όπως έχει τονίσει, νιώθει το ίδιο πάθος για αυτήν τη δουλειά, παρόλο που έχει κλείσει 23 χρόνια στο σανίδι.

«Πολύ δύσκολα θα κάνω κάτι που δεν με ευχαριστεί. Άλλωστε, ο αυτοσκοπός στη δουλειά μας δεν είναι η επιτυχία. Αυτό που μετράει είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που σε γεμίζει. Αν η επιτυχία έρχεται με αυτό που εσύ ακολουθείς επαγγελματικά, είναι ακόμα καλύτερα», έχει επισημάνει.

Έτσι, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να ονειρεύεται το δικό του Ζήκο. Βλέπει και ξαναβλέπει την ταινία, με τον Κώστα Χατζηχρήστο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, με τη βλάχικη προφορά του, τις κινήσεις του, τις ατάκες του, όλα αυτά που έφεραν ουρές στα ταμεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα θελήσει να μιμηθεί τον Κώστα Χατζηχρήστο, κάτι άλλωστε που είναι αδύνατο. Αλλά θα «πατήσει» στα δικά του χνάρια για να δημιουργήσει τον Ζήκο που θα ξαναπαρασύρει τον κόσμο σε μια κωμωδία γεμάτη γέλιο.

Ανεπανάληπτες ατάκες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διανομή «παίζει» να υπάρχει και κάποιο γυναικείο πρόσωπο από το «50-50» (σ.σ.: φαντάζεστε την Άβα Γαλανοπούλου στο ρόλο της προξενήτρας; Όλα τα λεφτά θα είναι). Οπότε, αν τελικά όλα πάνε καλά, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα κάνει πάλι την έκπληξη τόσο σκηνοθετικά και ερμηνευτικά, αλλά και τραγουδιστικά. Θυμάστε το καταπληκτικό τραγούδι που ερμήνευε ο Ζήκος σε μουσική Γιώργου Μουζάκη σήμα-κατατεθέν της ταινίας; «Μικρό μικρό του μεροκάματο κι η κάψα μου μεγάλη, λέω τη μια να παντρευτώ μα πιου καλά σαν του σκεφτώ του αναβάλω πάλι. Τάλιρα, τάλιρα, τάλιρα μόνον έντεκα, με τις κρατήσεις δέκα, δεν φτάνουνε για πάρτη μου κι θέλου και γυναίκα».

Όσο για τις ατάκες του, τι να πρωτοθυμηθούμε;

  • Κυρ-Παντελής (ο μπακάλης): Βρε σε δουλεύουνε, βρε μοσχάρι.
  • Ζήκος (ο μπακαλόγατος): Δεν γεννήθηκε ακόμα άνθρωπος που θα με δουλέψει εμένα.
  • Κυρ-Παντελής: Γεννήθηκε όμως αυτός που θα σε ξυλοφορτώσει!
  • Ζήκος: Για κάνε πως χτυπάς κι αν δεν πάω στο υπουργείο Υγρασίας να τα αναφέρω όλα αυτά
  • Κυρ-Παντελής: Και γιατί δεν τη χωνεύεις;
  • Ζήκος: Γιατί δεν μου δίνει ποτέ τίποτα! Μόνα τα Χριστούγεννα μου έδωκε ένα πενηνταράκι κι ένα μελομακάρουνο που μέσα βρήκα ένα σκώληκα σαν αυτόν που σκότωσε ο Μέγας Αλέξανδρος!
  • Κυρ-Παντελής: Να σου κοπανήσω μία
  • Ζήκος: Μην κάνεις χειραψίες εμένα γιατί Πού είσαι; Σε δίνω μια κουτουλιά στο ψωμοσάκουλο και θα κάνεις δέκα μέρες να φας!