Φουστάνι και γόβα στιλέτο

04.09.2009
Είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα ενός ηθοποιού. Η γυναικεία μεταμόρφωση που απαιτείται σε διάφορους ρόλους, ακόμα και η «τραβεστί» μεταμφίεση στην πιο «τραβηγμένη» εκδοχή της, έχει αποδειχτεί ο καλύτερος εμπορικός... κράχτης.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα ενός ηθοποιού. Η γυναικεία μεταμόρφωση που απαιτείται σε διάφορους ρόλους, ακόμα και η «τραβεστί» μεταμφίεση στην πιο «τραβηγμένη» εκδοχή της, έχει αποδειχτεί ο καλύτερος εμπορικός... κράχτης. Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί έχουν δώσει ρεσιτάλ σε γυναικείους ρόλους, ενώ και αυτό το καλοκαίρι θεατρικά έργα στα οποία άντρες ηθοποιοί φόρεσαν φουστάνια... σπάνε ταμεία!

Τι κι αν κάτω από τα φουστάνια «κρύβονται» άντρες; Η συνταγή της γυναικείας μεταμόρφωσης είναι σίγουρη επιτυχία, όταν έχει τα σωστά «υλικά», για να μην καταλήξει σε γκροτέσκο και γελοίο θέαμα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά σημαντικοί ηθοποιοί του θεάτρου μας, οι οποίοι και αυτό το καλοκαίρι έδωσαν ?και δίνουν ακόμα, καθώς οι περιοδείες τους συνεχίζονται? την ψυχή τους σε γυναικείους ρόλους.

Από τη Λυσιστράτη στις drag queens
Ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο οποίος παίζει τον Αριστοφάνη στα δάχτυλα, μεταμορφώνεται σε Λυσιστράτη με φοβερό σκέρτσο και νάζι. Στο πλευρό του ο Στάθης Ψάλτης, που εμφανίζεται ως γνήσιο αρσενικό στο ρόλο του Κινησία αλλά και ως γυναίκα, στο ρόλο της Ειρήνης, στο φινάλε, όπως και ο Μιχάλης Μαρκάτης.

Αποθέωση σε γυναικείους ρόλους και στη «Μήδεια» του Μποστ, όπου η μόνη γυναίκα είναι η εκρηκτική Κάτια Δανδουλάκη, ενώ οι υπόλοιποι είναι άντρες και ερμηνεύουν απολαυστικά γυναίκες.

Η μεγάλη όμως έκπληξη του καλοκαιριού ήταν το «Αι δύο ορφαναί», όπου σχεδόν όλους τους γυναικείους ρόλους τους παίζουν άντρες, με τους Παύλο Χαϊκάλη (Ερριέτη), Αργύρη Αγγέλου (τυφλή Λουίζα), Γιάννη Βούρο (Κόμισσα Δε Βωδραί), Κώστα Φλωκατούλα (κυρα-Φροσάρ), Φώτη Σπύρο (ηγουμένη Γενεβιέβη) να ξεσηκώνουν το θέατρο με τις ερμηνείες τους.

Όμως, και ο Βασίλης Τσιβιλίκας ως Μνησίλοχος στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη μεταμορφώνεται σε απολαυστική ντάμα, έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ευριπίδη.

Όσο για τη νέα χειμερινή σεζόν; Με 75.000 εισιτήρια στο ενεργητικό της, η παράσταση «Το κλουβί με τις τρελές», με τον Σταμάτη Φασουλή στον εκρηκτικό ρόλο της drug queen persona Ζαζά και τον Γιάννη Μπέζο, στο Θέατρο «Παλλάς», ήταν η απόλυτη επιτυχία της περσινής σεζόν, γι’ αυτό και θα συνεχίσει για λίγες παραστάσεις, καθώς έχει «τρελή» προπώληση.

Ένα τολμηρό θεατρικό εγχείρημα θα κάνει και ο Τάκης Ζαχαράτος, που θα μεταμορφωθεί σε «Χαρτοπαίχτρα», στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά στο Θέατρο «Πόρτα», έχοντας ως πρότυπο τη Ρένα Βλαχοπούλου, που σημάδεψε με την ερμηνεία της το συγκεκριμένο ρόλο.

Απόλυτη συνταγή επιτυχίας
Από την εποχή του αρχαίου δράματος, όπου όλοι οι ρόλοι παίζονταν από άντρες, καθώς τα ήθη δεν επέτρεπαν γυναίκες στο σανίδι, μέχρι σήμερα λαμπροί ηθοποιοί έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την αποθέωση ερμηνεύοντας γυναικείους ρόλους στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θρυλικός Ζαζά (κατά κόσμον Ανδρέας Παπανικολάου) στην εποχή του Αττίκ, ο οποίος μιμούνταν γυναικείες διασημότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής και θεατρικής σκηνής, ενώ το 1930 ο σκανδαλοθήρας αστέρας της εποχής Μάριος Ροτζάιρον ερμήνευσε μια «Λυσιστράτη» με έντονα πορνογραφικά στοιχεία, προκαλώντας αίσθηση.

Πολλοί το έχουν τολμήσει και δικαιώθηκαν: Χριστόφορος Νέζερ και Παντελής Ζερβός στο ρόλο του Μνησίλοχου στις «Θεσμοφοριάζουσες» το 1958. Στον ίδιο ρολο το 1978 ο Ντίνος Ηλιόπουλος, το 1982 ο Θύμιος Καρακατσάνης, την ίδια χρονιά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Χρήστος Βαλαβανίδης, το 1985 ο Γιώργος Αρμένης με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», το 1989 ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, το 1996, με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο οποίος ένα χρόνο πριν πεθάνει υποδύθηκε και την Πενία στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει και στο «Κλουβί με τις τρελές». Το καλοκαίρι του 1999 με τη «Θεατρική Διαδρομή» και ο Θύμιος Καρακατσάνης φόρεσε γυναικεία ρούχα για χάρη του Μνησίλοχου.

Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει το 1997 ο Παύλος Χαϊκάλης, ενώ στην ίδια παράσταση είχαμε απολαύσει σε γυναικείο ρόλο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Ο Πέτρος Φιλιππίδης το 2003 υποδύθηκε τον Μνησίλοχο στις «Θεσμοφοριάζουσες», με γριά στο πλευρό του τον Γιώργο Γαλίτη, ενώ το 2006 έκανε μεγάλη επιτυχία με τη «Μαρία Πενταγιώτισσα», ρόλο με τον οποίο έγινε γνωστός ο Αντώνης Λουδάρος στην παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος έσπασε ταμεία στην Επίδαυρο ως Πραξαγόρα στις «Εκκλησιάζουσες».

Με τη «Λυσιστράτη» αναμετρήθηκαν και κέρδισαν το στοίχημα και ο Γιάννης Μπέζος το 2002, ο Λάκης Λαζόπουλος το 1986 και ο Λευτέρης Βογιατζής στην παράσταση του Αμφιθεάτρου το 1976.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ως βουλιμική εκατοντάχρονη γιαγιά «La Nona» ο Δημήτρης Πιατάς και ο Γιάννης Ζουγανέλης, που υποδύθηκε την «Κυρία Νταμπφάιρ».

Δεκάδες ρόλοι σε επιθεωρήσεις, από τον Νίκο Σταυρίδη (ως νεράιδα της Αθήνας) και τον Ορέστη Μακρή (ως μπαλαρίνα στο «Ακροπόλ») έως τον Μίμη Χρυσομάλλη της Ελεύθερης Σκηνής, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Στάθη Ψάλτη, τον Χάρρυ Κλυνν και τον Λάκη Λαζόπουλο (σ.σ.: μετά τους επιθεωρησιακούς γυναικείους ρόλους δημιούργησε και στους τηλεοπτικούς του «Μήτσους»). Επίσης, πολλοί από τους νεότερους κωμικούς ηθοποιούς δεν έχουν διστάσει να δοκιμαστούν σε γυναικείους ρόλους, όπως ο Μάρκος Σεφερλής, που... σκίζει φέτος και ως Κωστούλα Πετρίδου!

Πριν από ένα χρόνο, πάλι, έλαμψαν επί σκηνής οι «8 γυναίκες», που όμως ήταν άντρες: Θανάσης Ιωάννου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Στέργιογλου, Κοσμάς Φοντούκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Χατζόπουλος.

Μεγάλη έκπληξη ήταν και ο Γιώργος Καπουτζίδης ως μάντισσα Θεονόη το καλοκαίρι του 2008 στην «Ελένη» του Ευριπίδη.

Το έκαναν  και στο Χόλιγουντ
Πολλοί είναι οι σταρ του Χόλιγουντ που δέχτηκαν να βάλουν φουστάνια για χάρη ενός ρόλου στον κινηματογράφο. Ανάμεσά τους οι: Τζον Τραβόλτα («Hairspray»), Tζόνι Ντεπ («Before Night Falls»), Τόνι Κέρτις και Τζακ Λέμον («Μερικοί το προτιμούν καυτό»), Μπίλι Κράνταπ («Stage Beauty»), Στέφεν Ντορφ («Ι Shot Andy Warhol»), Ρόμπιν Ουίλιαμς («Κυρία Νταμπφάιρ»), Ντάστιν Χόφμαν («Τούτσι»), Κερτ Ράσελ («Tango & Cash») κ.ά.