Υλοποιείται η διαθήκη του Μάικλ Τζάκσον

04.08.2009
Καθώς φάνηκε από την πολύωρη δικαστική ακρόαση που έγινε χτες, Δευτέρα, οι επιθυμίες του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα.

Καθώς φάνηκε από την πολύωρη δικαστική ακρόαση που έγινε χτες, Δευτέρα, οι επιθυμίες του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα του, Κάθριν (Katherine) έχει πλέον και επισήμως την κηδεμονία των παιδιών, ενώ οι δύο άντρες που είχε ορίσει ο τραγουδιστής για διαχειριστές της περιουσίας του εξακολουθούν να κρατούν τα ινία της οικονομικής αυτοκρατορίας του.

Η δίκη, που διήρκεσε από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, είχε και διάφορες δραματικές κορυφώσεις καθώς ο δερματολόγος του Τζάκσον, Άρνολντ Κλάιν (Arnold Klein) έθεσε μέσω του δικηγόρου του θέμα πατρότητας των παιδιών του "βασιλιά της ποπ".

Ο Κλάιν είχε κεντρικό ρόλο στη ζωή του Τζάκσον, καθώς η πρώην υπάλληλός του Ντέμπι Ρόουε (Debbie Rowe) είχε παντρευτεί τον Τζάκσον το 1996 και είχε κυοφορήσει δύο από τα παιδιά του. Πρόσφατα δε, η αστυνομία είχε ερευνήσει τα ιατρικά αρχεία του, στο πλαίσιο της έρευνας για τον αιφνίδιο θάνατο του τραγουδιστή.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που απέδιδαν την βιολογική πατρότητα των παιδιών του Τζάκσον στον δερματολόγο, ο δικηγόρος του, Μαρκ Βίνσεντ Κάπλαν (Mark Vincent Kaplan), είπε στον δικαστή και στους συγκεντρωμένους ρεπόρτερ ότι η πηγή της ένστασής του για την κηδεμονία δεν είναι η βιολογική πλευρά της πατρότητας, αλλά οι προβληματισμοί του πελάτη του για την εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών.

Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μίτσελ Μπέκλοφ (Mitchell Beckloff) προσπέρασε γρήγορα το θέμα λέγοντας ότι ο Κλάιν δεν έχει νομική υπόσταση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το ίδιο βράδυ, οι δικηγόροι του Κλάιν είπαν ότι η ένστασή τους συνδέεται "με την υπόσχεση που έδωσε ο πελάτης τους στον Τζάκσον ότι θα φροντίζει για την υγεία και την ισορροπία των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν μια κανονική ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας".

"Ο κύριος Κλάιν είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σχέση με την Πάρις (Paris) και τον Πρινς Μάικλ (Prince Michael), αγαπά και νοιάζεται βαθύτατα γι' αυτά τα παιδιά και ενδιαφέρεται για το συμφέρον τους", έλεγε η ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο Κλάιν ελπίζει να συνεχίσει να εμπλέκεται στη ζωή των παιδιών και "να τους προσφέρει την καθοδήγηση και την προστασία του για πάντα".

Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δικαστήριο για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στο ακροατήριο, παρέμεινε αμείωτο και μετά την λήξη της υπόθεσης κηδεμονίας. Επόμενο θέμα ήταν η διαχείριση της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον.

Ως επίσημοι διαχειριστές ορίστηκαν ο δικηγόρος του, Τζον Μπράνκα (John Branca) και ο μουσικός παραγωγός, Τζον Μακ Κλάιν (John McClain) οι οποίοι φρόντιζαν προσωρινά την περιουσία του Τζάκσον από τον θάνατό του στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τη διαθήκη που είχε συντάξει ο ίδιος το 2002.

Μέχρι την ημέρα της δίκης, οι δύο τους κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Τζάκσον, 5,5 εκατομμύρια σε ρευστό και την αποζημίωση της ασφάλειας ζωής του, ποσά που θα καταλήξουν στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος που έχει συσταθεί για την ανατροφή των παιδιών.

Αυτά τα χρήματα θα εξασφαλίσουν ένα μηνιαίο εισόδημα στην Κάθριν, τον 12χρονο Πρινς Μάικλ, την 11χρονη Πάρις και τον 7χρονο Πρινς Μάικλ τον Β'. Το τρίτο παιδί, που είναι γνωστό και ως Μπλάνκετ (Blanket), προέρχεται από παρένθετη μητέρα, η οποία παραμένει άγνωστη και σύμφωνα με μια από τις δικηγόρους της Κάθριν, δεν έχει κανένα γονικό δικαίωμα πάνω στο παιδί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης εμφανίστηκαν και δύο γυναίκες οι οποίες ισχυρίστηκαν δεσμούς με τον Τζάκσον διεκδικώντας αμύθητα ποσά, αλλά ο δικαστής Μπέκλοφ προσπέρασε τις αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Επίσης, ο Μπέκλοφ δεν αποκάλυψε το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος που θα παίρνει η Κάθριν κα τα παιδιά, ούτε και τους όρους του διακανονισμού με τις εταιρείες που οργάνωναν τις συναυλίες του στο Λονδίνο. Οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης θα εξεταστούν σε επόμενη ακρόαση σε μια εβδομάδα.

Η μητέρα του Τζάκσον και τα παιδιά έχουν το 80% των κερδών από την περιουσία του τραγουδιστή, ενώ το υπόλοιπο 20% θα πηγαίνει σε αγαθοεργίες, οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί.

Παράλληλα, ο Μπέκλοφ επιφυλάχθηκε να καταλήξει ως προς την ένσταση της Κάθριν Τζάκσον για την ικανότητα των διαχειριστών να φέρουν εις πέρας το έργο τους, λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων και η υπόθεση θα εξεταστεί σε επόμενη ακρόαση στις 28 Αυγούστου.

Ωστόσο, η πιο σημαντική κατάληξη από πλευράς του δικαστηρίου στο συγκεκριμένο θέμα ήταν η αναγνώριση της διαθήκης του Τζάκσον από το 2002, ως της μόνης έγκυρης ως προς τη διαχείριση της περιουσίας του.