Οποιος ψάχνει... βρίσκει

02.07.2010
Η Νέλλη Παρασκευοπούλου φέρνει την Αθήνα πάνω κάτω και ανακαλύπτει cozy μαγαζιά, υπέροχες γωνιές δημιουργικότητας που κρύβουν ευκαιρίες για φθηνές αγορές. Ιδιαίτερα αντικείμενα, εικαστικές δημιουργίες, ξεχωριστά είδη για προσωπική χρήση ή διακόσμηση προκαλούν το ενδιαφέρον σας κάθε βδομάδα.

Άρωμα Γαλλίας

Η γαλλική εκδοχή του country -λευκό, ακατέργαστο ξύλο, απαλές αποχρώσεις, λινό, ατμόσφαιρα Προβηγκίας, πολλά λουλούδια- δημιουργούν το σκηνικό που έστησαν δύο νέοι Γάλλοι στο «Charme et Nature» (Ευτυχίδου 22, Παγκράτι). Έπιπλα, συνθέσεις, πρακτικές προτάσεις για το παιδικό δωμάτιο, ανάλαφρες γραμμές και μια εκπληκτική σειρά για το μπάνιο της Mathilde M, με αρωματικά σαπούνια σε σχήμα λουλουδιών. Θα βρείτε ακόμα πρωτότυπα σερβίτσια με πιάτα σε σχήμα καρδιάς ή πεταλούδας, μεγάλη ποικιλία από αρωματικά κεριά, κουτιά για πολλές χρήσεις με φλοράλ σχέδια και πολλές σικάτες ιδέες για το σπίτι και το τραπέζι, επιλεγμένα με αλάνθαστο κριτήριο από τον Laurent και τον Didier (www.charmeetnature.com).

Οι δρόμοι της ελιάς

Αφιερωμένο στο δέντρο-σύμβολο της Αθήνας, την ελιά, είναι ο πολύ προσεγμένος χώρος στην οδό Αγίας Φιλοθέης 14-16, κοντά στη Μητρόπολη. Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται εκεί είναι εμπνευσμένα από την ελιά, σε όλες τις παραλλαγές της, και περιλαμβάνουν διακοσμητικά από ξύλο ελιάς, χειροποίητα κοσμήματα από τεχνίτες της Μεσσηνίας, πρακτικά κουτιά σε διάφορα μεγέθη, για να φυλάξετε φωτογραφίες, μια λινόδετη σειρά από είδη γραφείου, όπως ατζέντες και μολυβοθήκες με ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Περικλή Αντωνίου ? με θέμα φυσικά τους ελαιώνες. Ζωγραφική σε ξύλο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, λιθογραφίες της Νατάσσας Ματαράγκα, εκδόσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και παραδοσιακό χειροποίητο σαπούνι Πατούνη από την Κέρκυρα. Θα βρείτε ακόμα μια ενδιαφέρουσα σειρά από δώρα με το ιδεόγραμμα της ελιάς: καπέλα, τσάντες, ποδιές και επιλεγμένες προτάσεις από φυσικά προϊόντα με βάση την ελιά, με μοναδικό άρωμα και γεύση Μεσσηνίας (www.olivetreeroute.gr).

Σεργιάνι στον κόσμο της αντίκας

Αν σας αρέσει το αυθεντικό εγγλέζικο στυλ country, τότε το «Σεργιάνι» (Πετράκη 15, Σύνταγμα) θα σας ανταμείψει. Με επιλεγμένες αντίκες του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αγγλία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, κομμάτια με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Όπως οι νοσταλγικές κουνιστές πολυθρόνες, τα κομψά γραφεία και σεκρετέρ, ο κλασικός και τόσο βολικός μπουφές και τα λεπτοκαμωμένα μικροέπιπλα. Προτάσεις με ιστορία και χαρακτήρα για να δώσετε στο σύγχρονο σπίτι μια συλλεκτική πινελιά και να αναδείξετε την αισθητική της λεπτομέρειας: πορσελάνινες βικτοριανές πιατέλες τοίχου, βιενέζικες καρέκλες, μαχαιροπίρουνα με λαβές από ελεφαντόδοντο, κηροπήγια, ποτήρια του λικέρ και ατμοσφαιρικά φωτιστικά, για όσους εκτιμούν την ποιότητα του παλιού και ξέρουν να το συνδυάζουν με το σημερινό τρόπο ζωής.

Νεανικά και πολύχρωμα

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από τη χονδρική πώληση και εξελίχτηκε στο κατάστημα «Kosmima» (Ζηνοδότου 1 & Υμηττού, Παγκράτι), με χαρακτηριστικά την ποικιλία και τα λαμπερά σχέδια. Χειροποίητες δημιουργίες από επιχρυσωμένο ασήμι, ορυκτές πέτρες, κοράλλια, τιρκουάζ, λάβα, σε νεανικό στυλ και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Έντονες αντιθέσεις, εντυπωσιακά εφέ, σχέδια με προσωπικότητα, αλλά και παραλλαγές που μπορείτε να ζητήσετε σύμφωνα με το δικό σας προσωπικό γούστο. Για μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή εμφάνιση πρωταγωνιστούν τα κολιέ με μεγάλες χάντρες και χρωματικές ισορροπίες ανάμεσα στο κόκκινο, το μαύρο και το χρυσό. Must have τα δαχτυλίδια από χρωματιστές χάντρες με μικροσκοπικά στοιχεία, που φοριούνται πολλά μαζί (www.byhara.gr).

Μικρό, αλλά «ψαγμένο»

Το «Petit» (Καραγεώργη Σερβίας 13) είναι ένα μικρός, αλλά πολύ χαριτωμένος χώρος, γεμάτος χειροποίητες προτάσεις για το σπίτι και τον εαυτό μας. Δώρα, διακοσμητικά και κοσμήματα, επιλεγμένα με γούστο, συλλεκτικά και «ψαγμένα». Συλλεκτικές ιταλικές πορσελάνινες δαχτυλήθρες, γιαπωνέζικα netsuke (ξύλινα κουμπιά για κιμονό σε παραδοσιακά σχήματα) ζωγραφισμένα στο χέρι, ιταλικά πλακάκια σε αναγεννησιακό στυλ που αναπαριστούν επαγγέλματα, ζώδια, εποχές. Εντυπωσιακά τα μεγάλα κεριά/μικρογλυπτά σε λευκό και μαύρο σε σχήμα πιονιού, αλλά και οι ρώσικες ξύλινες κούκλες ματριούσκα σε έντονα χρώματα, με κυρίαρχο το κόκκινο. Για το καλοκαίρι, μίνι τσάντες-κοσμήματα από βελούδο με χάντρες και κέντημα που κρεμιούνται στο λαιμό και χωράνε τα απολύτως απαραίτητα. Τα χειροποίητα κοσμήματα της Ντόλυς Μπουκογιάννη ξεχωρίζουν για την άψογη τεχνική και το ύφος τους.

Μαγική τρύπα

Αν σας αρέσουν οι φάρσες, τα τρικ, τα gadgets, θα κολλήσετε στο «Magic Hole» (Πρατίνου 8, Παγκράτι). Στιλό που γράφουν αόρατα, τσίχλες με «έκπληξη», αστεία για να διασκεδάσετε με τους φίλους σας. Ακόμα, οικολογικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά και ενήλικες, σχεδιασμένα για να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε μια ποικιλία από θέματα: πώς γίνεται ένα καρτούν, πώς λειτουργεί μια φωτογραφική μηχανή. Οι μικροί παρατηρητές της φύσης θα λατρέψουν το ενυδρείο για μυρμήγκια, που τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν τη ζωή τους από κοντά, και το σαφάρι των ζώων (www.magichole.gr).