Από την τρώγλη στα πλούτη

21.04.2009
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας «Slumdog Millionaire», που σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι στα ύψη οι τηλεοπτικές μετοχές του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;»!

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας «Slumdog Millionaire», που σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι στα ύψη οι τηλεοπτικές μετοχές του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;»! Ο ΑΝΤ1, το Mega και ο Alpha φρόντισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά του, αν και, όπως δείχνουν τα πράγματα, το παιχνίδι πιθανότατα θα επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο Mega. Το Μεγάλο Κανάλι θέλει να αναβιώσει τον «Εκατομμυριούχο» και με επετειακό επεισόδιο στο πλαίσιο των 20ών γενεθλίων του, ενώ στα σχέδια είναι και η ένταξή του κανονικά στο πρόγραμμα του καναλιού με ολοκαίνουργο κύκλο επεισοδίων την επόμενη σεζόν.

Με αυτή την αφορμή αποφασίσαμε να σας συστήσουμε τον αληθινό 35άχρονο Ινδό νικητή του «Εκατομμυριούχου», η ζωή του οποίου αποτέλεσε ουσιαστικά την έμπνευση για την ταινία του σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ.

Όλα τα λεφτά στον «Χαρς»!
Το όνομά του είναι Ναβάφε Χαρσβαρντάν ή, αν προτιμάτε, «Χαρς», όπως είναι το υποκοριστικό του. Μέχρι σήμερα είναι ο πρώτος και μοναδικός νικητής του παιχνιδιού «Κάουν Μπανέγκα Κρορετάτι», δηλαδή της ινδικής εκδοχής του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;».

Ο 35άχρονος «Χαρς» ήταν απλώς ένας φτωχός φοιτητής. Ο μπαμπάς του ήταν αστυνομικός, στο τμήμα των «αδιάφθορων», ενώ η μητέρα του νοικοκυρά. Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του τον νανούριζε λέγοντάς του πόσοι φοροφυγάδες υπάρχουν και διαβάζοντάς του αποσπάσματα από το έπος «Μαχαμπαράτα».

Ο «Χαρς» μεγαλώνοντας θέλησε να γίνει ντετέκτιβ και προσπαθούσε να μπει σε μία από τις δυσκολότερες σχολές της χώρας του. Μελετούσε ατελείωτες ώρες ιστορία, πολιτική και πολιτικές επιστήμες, ενώ κάθε βράδυ, όταν έκλεινε τα βιβλία, παρακολουθούσε μαζί με τη μητέρα του φανατικά το παιχνίδι στην τηλεόραση. Η αγάπη του για το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» και το γεγονός πως ήξερε καθημερινά όλες τις απαντήσεις τον οδήγησε μέχρι τα πλατό του KBC, μπροστά στον αγαπημένο του ηθοποιό Αμιντάμπι Μπακ Καν, που ήταν ο παρουσιαστής του παιχνιδιού.

Σταρ του Bollywood
Μετά τη νίκη του έκανε πάνω από 800 εξώφυλλα και αναρίθμητες εμφανίσεις σε κινηματογραφικά πάρτι του Bollywood, πολιτικές εκδηλώσεις, μέχρι και εγκαίνια ζαχαροπλαστείων, ενώ μέχρι σήμερα 8 τεράστια εμπορικά κέντρα φέρουν το όνομά του.

«Η φήμη είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Όλο αυτό, ευτυχώς, γρήγορα με έπνιξε, γι’ αυτό και αποφάσισα να τα αφήσω όλα πίσω μου και να φύγω για το Εδιμβούργο για σπουδές, ενώ δεν ξαναείδα ποτέ τον Εκατομμυριούχο», επισήμανε ο «Χαρς», προσθέτοντας: «Μετά τις σπουδές μου γύρισα στην Ινδία. Φρόντισα να τελειώσω όλα τα συμβόλαια που είχα υπογράψει και είχα αφήσει στη μέση, ενώ άλλαξα και το κινητό μου. Επίσης, για να προχωρήσω παρακάτω, πέταξα όλες τις φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα που είχα φυλάξει και παντρεύτηκα με προξενιό»!

«Η ταινία είναι εξωπραγματική»
Ο «Χαρς»... εντόπισε τη γυναίκα του με τη βοήθεια της μητέρας του. Παντρεύτηκε τη Σαρίνα, ηθοποιό ινδικής σαπουνόπερας, ενώ μόλις πριν από δύο χρόνια κατάφερε να βρεθεί στη δουλειά που τον εκφράζει απόλυτα: ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Ιδρύματος ΝΑΑΝΤΙ, για τα δικαιώματα των παιδιών!

«Ανέκαθεν το όνειρό μου ήταν να βοηθήσω τα ξεχασμένα παιδιά της Βομβάης. Για να μπορέσουν να βελτιώσουν έστω και λίγο τη ζωή τους. Μάλιστα, το μότο μου προς τους γονείς είναι πως ?αν έδινα στο παιδί σας 1.000.000 ρουπίες, θα αγόραζε κοσμήματα και αυτοκίνητα και μετά θα αναγκαζόταν να τα πουλήσει ξανά?. Το μόνο νόμισμα που δεν πουλιέται και μπορεί και να σε ανταμείψει είναι η εκπαίδευση».

Όσο για τη γνώμη του για το «Slumdog Millionaire»; «Βρίσκω την ταινία εξωπραγματική, με χιλιάδες κλισέ, και μπορώ να καταλάβω γιατί έχει εξοργίσει τους συμπατριώτες μου. Επίσης, τι να πω; Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο ?Ρουπίες Ρουπίες?, το οποίο αναφέρεται λίγο πολύ στη ζωή μου. Το απίστευτο είναι πως ούτε ο συγγραφέας του βιβλίου ήρθε ποτέ σε επαφή μαζί μου, αλλά ούτε και ο σκηνοθέτης της ταινίας»!

Εκατομμυριούχος σε χρόνο dt
Ο Ναβάφε Χαρσβαρντάν πήρε μέρος στο παιχνίδι στις 19 Οκτωβρίου του 2000, κερδίζοντας το μεγαλύτερο τζακ ποτ της εποχής: 10.000.000 ρουπίες, δηλαδή, 150.000 ευρώ. Φυσικά, μια τέτοια θριαμβευτική νίκη δεν ήταν δυνατόν να περάσει... απαρατήρητη. Τη «μονομαχία» του «Χαρς» με το... τέρας παρακολούθησε σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ινδίας, το οποίο σε αριθμό φτάνει τους 350.000.000 τηλεθεατές.

Η ερώτηση που του έδωσε το εισιτήριο για να μπει στο παιχνίδι ως ο πιο γρήγορος παίκτης του ζητούσε να παρουσιάσει με χρονολογική σειρά κάποιους από τους πιο γνωστούς προέδρους του κόσμου. Για την απάντησή του χρειάστηκαν μόλις 9,1 δευτερόλεπτα!

Όπως και στην ταινία του Ντάνι Μπόιλ, έτσι και στην πραγματικότητα οι βασικότερες ερωτήσεις του παιχνιδιού στις οποίες απάντησε είχαν άμεση σχέση με τη ζωή του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δύο τελευταίες ερωτήσεις πριν βρεθεί στην τελική φάση είχαν να κάνουν με αποσπάσματα από τη «Μαχαμπαράτα», ενώ η τελευταία, που τον έκανε εκατομμυριούχο, αφορούσε το ινδικό σύνταγμα.

Ο «Χαρς» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για τη νίκη του: «Για τον επόμενο ένα χρόνο πίστευα πως ζούσα... μια ταινία, και αυτό ήταν λάθος. Χιλιάδες γράμματα κατέφθαναν καθημερινά στο σπίτι μου, με ανθρώπους να μου ζητάνε αυτόγραφα, ραντεβού, δωρεές για τους ναούς τους, μέχρι και γυναίκες να μου κάνουν προτάσεις γάμου». «Εκατοντάδες κόσμου με χαιρετούσαν στο δρόμο διά χειραψίας, προκειμένου να πάρουν και αυτοί μέρος από την τύχη μου», αποκάλυψε ο 35άχρονος Ινδός.