Γιαούρτι σπιτικό

08.03.2011

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 ΛΕΠΤΑ,
  • ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 3-8 ΩΡΕΣ

Υλικά:

  • 500 ml γάλα με 3,5% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας αγνό ολόπαχο γιαούρτι (με την πέτσα)
  • 1 θερμόμετρο μαγειρικής (για πιο εγγυημένο αποτέλεσμα).

Παρασκευή:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι (όχι τεφάλ ή εμαγιέ), μέχρι να βγάλει φουσκαλίτσες στα πλάγια.

2. Το βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 46°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το δάχτυλό μας. Η θερμοκρασία θα είναι η κατάλληλη αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε στο γάλα για 6-7 δευτερόλεπτα χωρίς να μας κάψει.

3. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε λίγο γάλα με το γιαούρτι, μέχρι να ενοποιηθεί το μίγμα, και το προσθέτουμε στο γάλα που έχουμε στο μπολ.

4. Το καλοκαίρι που έχει ζέστη καλύπτουμε το μίγμα με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 3-4 ώρες να πήξει. Το χειμώνα, όμως, χρειάζεται να το καλύψουμε πρώτα με διαφανή μεμβράνη, μετά με πετσέτα και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε κάπου ζεστά, π.χ. στο εσωτερικό του φούρνου (χωρίς να τον ανάψουμε!), για 8 περίπου ώρες. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε μπολάκια και κατευθείαν στο ψυγείο.