Βελουτέ από ρεβίθια

09.04.2012

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κουτ. του γλυκού κύμινο
  • 6 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα. Tην επομένη, βράζουμε τα ρεβίθια σε μια πλατιά κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Στη συνέχεια, τα πολτοποιούμε (χωρίς να βάλουμε πολλά ζουμιά και τη λεμονόφλουδα στον πολτοποιητή), για να επιτύχουμε μια λεία, αλλά λίγο σφιχτή σούπα. Για να ετοιμάσουμε το συνοδευτικό, κόβουμε την ντομάτα σε μικρά καρέ και την ανακατεύουμε προσεκτικά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για να μην λιώσει. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ με λίγο από το συνοδευτικό επάνω.

Tips: Προσοχή: Δεν πολτοποιούμε τις σούπες όσο είναι ακόμα ζεστές γιατί μπορεί να καούμε από τον ατμό που θα δημιουργηθεί. Πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά και μετά να τις πολτοποιήσουμε. Στη συνέχεια, τις ξαναζεσταίνουμε.
Παλαιότερα, για να μαλακώσουν τα ρεβίθια, τους πρόσθεταν λίγη μαγειρική σόδα. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Aν τα μουλιάσουμε καλά και τα βράσουμε, θα μαλακώσουν οπωσδήποτε.