Φιογκάκια αλά ελληνικά

05.03.2009
Με γέμιση που μυρίζει Ελλάδα!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη των ζυμαρικών

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζ. φέτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη

Για τη σάλτσα:

  • 2-3 ντομάτες ώριμες
  • 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε το αλεύρι Για Ολες τις Χρήσεις Αλλατίνη με το σιμιγδάλι επάνω σε μια λεία επιφάνεια. Κάνουμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Οταν αναμειχθούν τα πλάθουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, την κρέμα γάλακτος και τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε έως ότου γίνουν πηχτή κρέμα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και την ανοίγουμε σε φύλλα χρησιμοποιώντας την ειδική μηχανή για ζυμαρικά. Περνάμε το κάθε κομμάτι της ζύμης αφού το αλευρώσουμε καλά και από τις δύο πλευρές, αρκετές φορές από τη μηχανή έως ότου τα φύλλα έχουν πάχος 4-5 χιλιοστά. Χωρίζουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια 10 x 10 εκατοστών περίπου και με ένα κουταλάκι βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι λίγο από το μείγμα της φέτας. Με τα δάχτυλά μας βρέχουμε με νερό τις άκρες από τα φύλλα, και τις γυρίζουμε προς τα μέσα ούτως ώστε να καλυφθεί η γέμιση. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, λίγο πιο μέσα από τις άκρες κάθε γεμισμένου κομματιού, για να ενωθεί η ζύμη και να πάρει το σχήμα του φιόγκου (βλέπε φωτογραφία). Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ρίχνουμε και βράζουμε τα φιογκάκια για 3-4 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη σάλτσα.

Ζεματάμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για ένα λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιημένα στο μπλέντερ έως ότου χρυσίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν έως ότου δέσει η σάλτσα. Στραγγίζουμε τα φιογκάκια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε για να ενωθούν και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με θυμάρι.

Το κατάλληλο κρασί: Μαντηλαριά.