Συστατικά:
Για τη ζύμη Panettone
- 4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
- 14 γρ (μια κουταλιά της σούπας) αποξηραμένη μαγιά
- 100 γρ (8 κουταλιές της σούπας) ζάχαρη
- 250 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 μεγάλα αυγά χτυπημένα
- 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- Τριμμένο ξύσμα από 1 λεμόνι
- Τριμμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι, συν επιπλέον για πασπάλισμα
- Μία πρέζα αλάτι
- 100 γρ σταφίδες
- 3 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα από ρούμι
- 100 γρ (8 κουταλιές της σούπας) ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη
- Βούτυρο για άλειμμα
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι απ' τα χεράκια σου - Οδηγίες για να φτιάξεις το πιο όμορφο
Για το topping
- 1 κουταλιά της σούπας ασπράδι αυγού
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- Περισσότερη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εξοπλισμός που θα χρειαστείς
- Ταψί για κέικ Panettone ή (φόρμα Panettone) ή βαθιά φόρμα για κέικ 20cm
- Μεγάλο μπολ για ανακάτεμα
- Πινέλο σιλικόνης
- Μεγάλο κουτάλι
- Μίξερ χειρός ή μίξερ βάσης
- Μικρή κατσαρόλα
Εκτέλεση:
- Προετοίμασε τη μαγιά
- Άλειψε ένα ταψί Panettone με μαλακό βούτυρο
- Βάλε το χλιαρό γάλα σε ένα μικρό μπολ και πρόσθεσε τη μαγιά και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ανακάτεψε καλά και άφησε για λίγα λεπτά.
- Βάλε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπα μαζί με το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες.
- Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακάτεψε.
- Πρόσθεσε τα αυγά λίγο-λίγο μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά.
- Αν το μείγμα αρχίσει να πήζει, πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και χτύπησε το με τα αυγά.
Χριστούγεννα 2021: 3 νέες παραδόσεις που θα κάνουν τις φετινές γιορτές ξεχωριστές
Φτιάξε τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι ανακάτεψε το με μια πρέζα αλάτι και κάνε μια λακούβα.
- Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια το μείγμα βουτύρου και αυγών, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα μεγάλο κουτάλι για να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Ζύμωσε για 5 λεπτά στο μπολ μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ενώνεται και να κολλάει αρκετά.
- Βάλε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα και να έχεις μια απαλή, ελαστική ζύμη. Πρόσθεσε αλεύρι πασπαλίζοντας στην επιφάνεια. Θα πρέπει να μην κολλάει πάνω στα χέρια σου το μείγμα.
Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει
- Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και κάλυψε με πλαστική μεμβράνη. Κράτησέ τη σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Βάλε τις σταφίδες σε μια μικρή κατσαρόλα με το ρούμι και ζέστανε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι τα φρούτα να απορροφήσουν τα υγρά. Άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, ακούμπησέ την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για άλλα 5 λεπτά. Ζύμωσε σταδιακά τις μουλιασμένες σταφίδες και την ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα. Πλάσε τη ζύμη σε μπάλα και ρίξε τη στο έτοιμο ταψί Panettone. Εάν χρησιμοποιήσεις μια φόρμα για κέικ 20 εκ., τύλιξε μια στρώση χαρτί ψησίματος γύρω από το εξωτερικό της φόρμας, ώστε να ανέβει περίπου 5 εκ. πάνω από το χείλος και στερέωσε το χαρτί με κορδόνι. Αυτό θα βοηθήσει να συγκρατηθεί η ζύμη καθώς φουσκώνει.
- Σκέπασε ελαφρά με πλαστική μεμβράνη και άφησε να φουσκώσει για άλλη μια ώρα μέχρι να ανέβει στην κορυφή του ταψιού ή του χαρτιού.
Μελομακάρονα έφτιαξες: Ιδού η πιο εύκολη συνταγή και ένα μυστικό
Ψήσε το κέικ
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180ο C.
- Ανακάτεψε μαζί τη ζάχαρη άχνη και το ασπράδι αυγού και άπλωσε τα στο πάνω μέρος του Panettone.
- Τοποθέτησε το Panettone στο φούρνο και ψήσε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Tρύπησε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι στη μέση του κέικ για να δοκιμάσεις αν είναι έτοιμο.
- Άφησέ το να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσεις σε μια σχάρα.
- Τέλος, άσε να κρυώσει εντελώς πριν πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη.