Γλυκά ψυγείου στο πι και φι

22.06.2016
Καθώς η θερμοκρασία «χτυπάει» κόκκινο, αναζητούμε γεύσεις ανάλαφρες, δροσερές, γρήγορες στην προετοιμασία και με υπέροχη γεύση! Είναι δηλαδή ώρα για τα γλυκά του ψυγείου!

Εύκολα, απλά και γρήγορα, ικανοποιούν και τους πιο... απαιτητικούς ουρανίσκους, χαρίζοντάς μας αξέχαστες, καλοκαιρινές στιγμές δροσιάς και απόλαυσης! Είναι τα γλυκά του ψυγείου, γεύσεις γνώριμες από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια, που σήμερα επιστρέφουν δυναμικά και ξετρελαίνουν τον ουρανίσκο!

Το απόλυτο τιραμισού

Υλικά

500 γρ. cream cheese ή μασκαρπόνε

20 σαβαγιάρ

3 αβγά

4-5 κουταλιές σούπας ζάχαρη

2-3 κουταλιές κακάο σε σκόνη για επικάλυψη

2 κούπες δυνατός καφές φίλτρου ή, για πιο έντονη γεύση, εσπρέσο

Εκτέλεση

  1. Βουτάς τα μισά σαβαγιάρ ένα-ένα για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα στον κρύο καφέ. Μην τα αφήσεις πολλή ώρα να μουσκέψουν υπερβολικά και να διαλυθούν, πρέπει να «κρατάνε» λίγο. Τα στρώνεις σε επίπεδο ταψί ή πυρέξ.
  2. Χωρίζεις τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάς τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ χτυπάς τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Προσθέτεις το cream cheese ή το μασκαρπόνε στο μείγμα των κρόκων και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Αδειάζεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα σαν κρέμα. Αδειάζεις τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και πασπαλίζεις με λίγο κακάο. Μουσκεύεις τα υπόλοιπα σαβαγιάρ μέσα στον καφέ και τα στρώνεις πάνω από την κρέμα, δημιουργώντας έτσι μια δεύτερη στρώση.
  5. Σε ένα μικρό σουρωτήρι του τσαγιού βάζεις το κακάο και πασπαλίζεις την επιφάνεια της κρέμας ώστε να απλωθεί παντού. Το βάζεις στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες, αν δεν καταναλωθεί σε 2 ώρες!

Μικρά και σημαντικά:

Επειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ωμά αβγά στις συνταγές (πάντα υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων), μπορείς να τα παστεριώσεις ως εξής: Άπλωσε μια πετσέτα πάνω σε ένα μεταλλικό δοχείο και πρόσθεσε τα αβγά προσέχοντας να μην ακουμπούν καθόλου στο μέταλλο. Πρόσθεσε άφθονο νερό να τα καλύψει. Σκέπασε τα αβγά με την πετσέτα και βάλε τα στο φούρνο στους 54° C για 45 λεπτά. Είναι σημαντικό να τσέκαρε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο, γιατί το ασπράδι στους 60° C αρχίζει να πήζει.

Γλυκό με γιαούρτι και ζελέ

Από το εστιατόριο «Μινιατούρα»

Υλικά για 10 μερίδες

2 κεσεδάκια των 200 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά

2 φακελάκια ζελέ light με γεύση ανανά

1 κονσέρβα περίπου του 1 κιλού με κομπόστα ανανά (ή όποιο άλλο φρούτο κομπόστα προτιμάτε, π.χ. ροδάκινο)

Για τη βάση

1 κουτί μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης

2-3 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Θρυμματίζεις τα μπισκότα με το χέρι, τα ραντίζεις με το λιωμένο βούτυρο και τα ζυμώνεις ώστε να πάει το βούτυρο παντού.
  2. Τα απλώνεις πιέζοντάς τα σε ένα πυρέξ ή στη φόρμα του γλυκού και τα τοποθετείς στο ψυγείο για λίγη ώρα.
  3. Διαλύεις τα δύο φακελάκια του ζελέ σε 300 ml βραστό νερό και προσθέτεις άλλα 300 ml κρύο υγρό, αποτελούμενο από το χυμό της κονσέρβας και κρύο νερό.
  4. Μέσα στο υγρό αυτό ζελέ αδειάζεις τα δύο γιαούρτια και ανακατεύεις καλά.
  5. Αδειάζεις το μείγμα πάνω στη βάση.
  6. Ψιλοκόβεις τον ανανά και σκορπίζεις τα κομμάτια μέσα στη φόρμα ή στο πυρέξ.
  7. Το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί το ζελέ.

Kορμός «μωσαϊκό»

Από το ζαχαροπλαστείο «Λιχούδης» στην Έδεσσα

Υλικά για 10 μερίδες

1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ

250 γρ. βούτυρο αγελάδας ή ένα πακέτο μαργαρίνη

1 κούπα κακάο

2½ κούπες ζάχαρη άχνη

1/3 κούπας κονιάκ ή λικέρ

1 κούπα καρύδια (προαιρετικά)

3-4 κουταλιές γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

  1. Σπας τα μπισκότα σε κομμάτια και τα ραντίζεις με το γάλα.
  2. Ανακατεύεις το κακάο με τη ζάχαρη και τα κοσκινίζεις ώστε να μην υπάρχουν σβολάκια.
  3. Χτυπάς τη ζάχαρη με το κακάο, το βούτυρο και το κονιάκ μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα σοκολάτας.
  4. Ανακατεύεις τα καρύδια με τα μπισκότα και τα προσθέτεις στο μείγμα σοκολάτας.
  5. Τυλίγεις το μείγμα σε λαδόκολλα, την οποία, αν θέλεις, έχεις πασπαλίσει με τρούφα, σχηματίζοντας ένα ρολό.
  6. Βάζεις το γλυκό στην κατάψυξη και το αφήνεις να κρυώσει. Σερβίρεις το μωσαϊκό κομμένο σε φέτες.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Ιούνιος 2016.