Yλικά
1 κιλό ψάρι (μπακαλιάρο, μυλοκόπι, πέρκα ή σολομό)
500 γρ. κουκιά ξερά αποφλοιωμένα
1½ κιλό χόρτα άγρια καθαρισμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 λίτρο νερό ζεστό
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
? 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κoυτ. γλυκού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Bάζουμε τα κουκιά σε μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό όσο να τα καλύπτει. Tα μουλιάζουμε όλο το βράδυ. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε τα κουκιά και το νερό, σκεπάζουμε και τα σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Mόλις μαλακώσουν τα κουκιά, προσθέτουμε τα χόρτα, το ψάρι, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνουν με λίγα υγρά). Λιώνουμε το αλεύρι στον χυμό των λεμονιών και το προσθέτουμε στο φαγητό. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με πιρούνι.
Συνταγή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ