Σάντουιτς με αραβικά πιτάκια αλά Pandespani

19.04.2012
Παρότι σπάνια τελικά το κάνουμε, τα 5 το πολύ λεπτά που χρειάζεται για να ετοιμαστεί ένα σάντουιτς με ό,τι μας αρέσει αξίζουν τον κόπο. Γιατί το αποτέλεσμα είναι γευστικό, έχει την ποιότητα των υλικών που εμείς διαλέξαμε, είναι υγιεινό, καθαρό και έχει υπολογισμένες θερμίδες, περισσότερες ή λιγότερες το επιλέγει ο καθένας.

Όλη η υπόθεση της νοστιμιάς είναι η σύνθεση, αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για αστροφυσική, οπότε δεν πρόκειται να κομίσω γλαύκας εις pandespani και θα παραμείνω στην ιδέα που θεωρώ όντως σημαντική: ότι ξέρουμε τι ακριβώς περιέχει μέσα αυτό που τρώμε και ορίζουμε την ποιότητα ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα που μας αφορούν.

Σ΄ αυτή τη λογική, τα σάντουιτς με τις γνωστές αραβικές πίτες αντί για ψωμί, που τα κάνουν ακόμη πιο ελαφριά, είναι περισσότερο παράδειγμα για να ενισχύσει την ιδέα «κάντο μόνος σου γρήγορα και εύκολα» παρά για να ορίσει οποιοδήποτε γκουρμέ πήχυ, αν και σας διαβεβαιώ πως το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά νόστιμο.

Αραβική πίτα με καπνιστό σολομό

Υλικά (για κάθε σάντουιτς)
-1 μεγάλη αραβική πίτα
-2 φέτες καπνιστού σολομού σε λωρίδες 3 εκατ.
-2 κ.σ. τυρί κρέμα
-1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
-1 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη, στεγνή και ψιλοκομμένη
-2-3 φύλλα σαλάτας πλυμένα και στεγνά
-1 κ.γ. λεμόνι
-αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή: Απλώνετε στην ανοιχτή πίτα πρώτα το τυρί, βάζετε πάνω τα φύλλα της σαλάτας και στη συνέχεια τις λωρίδες σολομού διαγωνίως. Ρίχνετε στο σολομό το χυμό λεμονιού και ομοιόμορφα τον ψιλοκομμένο άνηθο και την κάππαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διπλώνετε προσεκτικά την πίτα σε ρολό, το κόβετε στα δύο και τυλίγετε (για την μεταφορά του) κάθε μισό κομμάτι με διαφανή μεμβράνη.

Μικρά αραβικά πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, σαλάμι και καρδιές μαρουλιού

Υλικά (για 2 σάντουιτς)
-2 αραβικά πιτάκια
-4 κ.σ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί
-8 λεπτές φέτες από το μικρό σαλάμι Μιλάνου ή 2 από το μεγάλο
-2 αγγουράκια τουρσί, σε λεπτές ροδέλες
-1 καρδιά μαρουλιού, τα φύλλα
-αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή: Ανοίγετε τις αραβικές πιτούλες στη μέση και απλώνετε το τυρί σε κάθε πλευρά τους. Βάζετε σε καθεμιά τους, στη μια πλευρά το σαλάμι και στην άλλη τα φύλλα από την καρδιά του μαρουλιού. Μοιράζετε τις ροδέλες αγγουριού και ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τυλίγετε (για την μεταφορά) με διαφανή μεμβράνη.

Περισσότερες συμβουλές και συνταγές αλά Pandespani μπορεις να βρεις εδώ.