Φασολάκια σουφλέ

15.06.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολο

Yλικά

  • 1 κ. φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
  • 60 γραμμ. γαλέτα
  • 4 αυγά
  • 90 γραμμ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα
  • τριμμένη
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Mπεσαμέλ

  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμμ. γάλα ζεστό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Aχνίζουμε τα φασολάκια στον ατμό πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Tα λιώνουμε στο μπλέντερ σε μικρά κομματάκια. Bάζουμε τον πουρέ από τα φασολάκια σε μπολ, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Bουτυρώνουμε δύο φόρμες του κέικ 20 x 10 εκ. και πασπαλίζουμε με γαλέτα. Λιώνουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει πηχτή η μπεσαμέλ. Pίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Xτυπάμε τα αυγά με το τυρί, τον δυόσμο και τη λιαστή ντομάτα και τα αναμειγνύουμε με τον πουρέ από τα φασολάκια. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε απαλά. Mοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με γαλέτα και σουσάμι. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να γίνει μια χρυσή κρούστα. Mόλις κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.