Σύμφωνα με τον FDA, το πλύσιμο των τροφίμων κάτω από φρέσκο, δροσερό τρεχούμενο νερό με τη βοήθεια μιας ήπιας τριβής μεταξύ των άκρων των δακτύλων σου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα καθαρίσεις. Γεγονός που γεννά το ερώτημα: Ισχύει αυτή η ίδια διαδικασία όταν πρόκειται για χειρισμό ωμών πουλερικών, όπως το κοτόπουλο;
Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει επίσης αυτή την ερώτηση επέλεξαν να κάνουν στο ωμό κοτόπουλο ένα γρήγορο ξέπλυμα με την εντύπωση ότι μπορεί μόνο του να βοηθήσει — κατανοητό. Ωστόσο, σύμφωνα με την Kelly Johnson-Arbor, ιατρική τοξικολόγο και ιατρική συν-διευθύντρια στο National Capital Poison Center, η αλήθεια είναι ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωση των τροφιμογενών ασθενειών. Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Πρέπει να πλύνεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις;
Πρώτον, να ξέρεις ότι αν είχες τη συνήθεια να ξεπλένεις το κοτόπουλο, σίγουρα δεν είσαι μόνη. «Μια έρευνα του 2015 σε πάνω από 1.500 ενήλικες αγοραστές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των ανθρώπων πλένουν τα ωμά πουλερικά τους πριν τα μαγειρέψουν», λέει η Dr. Johnson-Arbor. Σύμφωνα με την ίδια, η σύγχυση πιθανότατα προέρχεται από την ιδέα ότι «το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μικροβίων από το κρέας ή του αίματος και της λάσπης από το προϊόν». Ωστόσο, η Dr. Johnson-Arbor θέλει οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι αυτό απλά δεν συμβαίνει.
Αντίθετα, είναι περιττή εργασία και αποθαρρύνεται σύμφωνα με τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων.
«Όταν προετοιμάζεις κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλα προϊόντα κρέατος για μαγείρεμα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το πλύσιμο και το ξέπλυμα δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απομάκρυνση βακτηρίων και άλλων μικροβίων», λέει η Dr. Johnson-Arbor. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά βακτηρίων και μικροβίων σε επιφάνειες. «Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι η διαδικασία πλυσίματος πουλερικών μπορεί να προκαλέσει τυχαία —και συχνά μικροσκοπική— μεταφορά μικροβίων από το ωμό κοτόπουλο σε άλλα τρόφιμα ή εξοπλισμό μαγειρέματος, καθώς και στους νεροχύτες, τους πάγκους ή άλλες επιφάνειες της κουζίνας».
5 λάθη που πιθανόν να κάνεις στο μαγείρεμα και το φαγητό δεν βγαίνει όπως το θέλεις
Ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης
Σύμφωνα με το USDA, διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, σανίδες κοπής και σκεύη εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Η αποφυγή του είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν χειρίζεσαι τροφές με μεγάλη ευαισθησία, όπως ωμό κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά που είναι επιρρεπή στο να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες—γι' αυτό κράτησε αυτά τα τρόφιμα (και τους χυμούς τους) μακριά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και τα φρέσκα προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου, η έρευνα δείχνει ότι η διασταυρούμενη μόλυνση είναι πολύ πιθανή εάν πλυθεί. «Σε μια μελέτη με άτομα που έπλεναν ωμά πουλερικά, το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη τους μετά το πλύσιμο ή το ξέπλυμα του κρέατος. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να καθαρίσουν τον νεροχύτη τους μετά το πλύσιμο των πουλερικών, το 14 τοις εκατό αυτών των ατόμων εξακολουθούσαν να έχουν βακτήρια στον νεροχύτη», λέει η Johnson-Arbor, που μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. «Αυτά τα υπολειπόμενα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από Salmonella και Campylobacter. Λόγω των κινδύνων διασταυρούμενης μόλυνσης και τροφιμογενών ασθενειών, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστούν στους ανθρώπους να μην ξεπλένουν ή να πλένουν το κρέας ή τα πουλερικά κατά την προετοιμασία του φαγητού».
Πώς να καθαρίσεις το κοτόπουλο με ασφάλεια
Ενώ το πλύσιμο του κοτόπουλου στο νεροχύτη είναι εκτός συζήτησης, η Dr. Johnson-Arbor λέει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες τεχνικές για να αφαιρέσεις τυχόν βακτήρια πριν το μαγειρέψεις. «Αν θέλεις να αφαιρέσεις αίμα, λάσπη ή άλλα ανεπιθύμητα προϊόντα από τα ωμά πουλερικά, μην πλένεις ή ξεπλένεις το κρέας. Αντίθετα, ταμπόναρε απαλά την περιοχή με μια υγρή χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσεις την ανεπιθύμητη ουσία», λέει. Στη συνέχεια, τονίζει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών είναι σημαντικό.