Βαθύ & βελούδινο άρωμα γιορτής!

28.12.2010
Με ρίζες στα γόνιμα εδάφη του Μπορντό, το ελληνικό merlot αποκτά τη δική του προσωπικότητα και ξεχωρίζει ως μια σπουδαία ερυθρή ποικιλία με μεγάλες αποδόσεις και έναν ιδιαίτερα φρουτώδη χαρακτήρα.

Κτήμα Λαντίδη, Αέναον Merlot
Το Αέναον Merlot είναι ένα κρασί μικρής παράγωγης και προέρχεται από τους αμπελώνες του κτήματος που βρίσκονται στον Ασπρόκαμπο Νεμέας. Υφίσταται παλαίωση για 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια, από ξύλο που προέρχεται από τα δάση του Καυκάσου. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κερασιού, γαρίφαλου, βανίλιας, καφέ, ενώ δεν λείπουν και νότες από μαύρο πιπέρι. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, με μαλακές και ευχάριστες τανίνες.

Κτήμα Κατσαρού Merlot
Το merlot αυτό παράγεται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του Ολύμπου. Υφίσταται παλαίωση για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και παραμένει άλλους 12 μήνες στη φιάλη για να ωριμάσει. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, κέδρου και σοκολάτας. Στο στόμα είναι πλούσιο, με καλοδομημένες τανίνες, που θέλουν το χρόνο τους για να μαλακώσουν.

Κτήμα Τσέλεπου Κοκκινόμυλος
Ισως το καλύτερο ελληνικό merlot και σίγουρα ένα από τα καλυτέρα ελληνικά κρασιά. Προέρχεται από τους αμπελώνες του κτήματος Τσέλεπου στην περιοχή της Τεγέας, λίγο έξω από την Τρίπολη. Οφείλει το όνομά του στο συγκεκριμένο κτήμα από όπου παράγεται.

Πληθωρική μύτη, με πολυπλοκότητα όπου διακρίνονται αρώματα κόκκινων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας και μπαχαρικών σε ένα φόντο από ξυλώδη αρώματα. Πλούσιο, με μαλακές τανίνες και γλυκές νότες.

Πύργος Ιουλία Μerlot Κώστα Λαζαρίδη
Η περιοχή της Δράμας παράγει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ο Κώστας Λαζαριδης ήταν από του πρώτους παραγωγούς που αναγνώρισαν της δυνατότητες της περιοχής επενδύοντας σε αμπελώνες. Η χρόνια του ’07 έδωσε ένα πολύ πληθωρικό merlot με αρώματα βύσσινου, κερασιού και φρούτων του δάσους με νότες βανίλιας και γλυκόριζας. Πληθωρικό, με πολλές, αλλά μαλακές τανίνες και επίγευση που διαρκεί.

Διάλογος, Αγγελος Νούλας
Ο Αγγελος Νουλας είναι ένας μικρός ανερχόμενος παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και το Διάλογος ένα συμπυκνωμένο merlot, που κυκλοφόρησε σε μόλις 1.800 φιάλες. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, καφέ, βανίλιας και ξύλου. Στο στόμα είναι πολύ πληθωρικό, με έντονες γεύσεις μαύρων φρούτων, μαλακές τανίνες και επίγευση που διαρκεί. Το διακρίνει πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής.

Κτήμα Βιβλία Χώρα Μerlot
Η Βιβλία Χώρα είναι το οινοποιείο με τα περισοτερα κρασιά μπεστ σέλερ. Το merlot είναι περιορισμένης παράγωγης, από αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Υφίσταται παλαίωση για 16 μήνες σε καινούρια βαρέλια, μια διαδικασία που του χαρίζει ένα γευστικό πλούτο από αρώματα σοκολάτας, κακάου, γλυκόριζας και βανίλιας. Στο στόμα είναι στιβαρό, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Από τον Σωτήρη Γεωργίου