Ωραία μου Βουργουνδία!

04.01.2011

Πορφυρά κρασιά που μας ταξιδεύουν σε πύργους και κάστρα, μεθώντας μας με τα φρουτώδη αρώματά τους

Bourgogne Louis Jadot

Με 1.600 και πλέον ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων διάσπαρτων σε όλη τη Bουργουνδία, ο παμπάλαιος οίκος Louis Jadot παράγει εκατοντάδες κρασιά, από Premier Cru έως και Grand Cru. Μύτη όπου διακρίνονται αρώματα φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στόμα παχύ, με χαρακτήρα έντονα φρουτώδη, μεταξένια υφή και ευγενείς τανίνες.

Bourgogne Maison Leroy

Από τους μεγαλύτερους οίκους της Βουργουνδίας, το Domaine Leroy παράγει κρασιά εξαιρετικού επιπέδου. Το Bourgogne σού προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα μαύρου κερασιού, άγριων μούρων και πιπεριού σε συνδυασμό με γήινες νότες. Στο στόμα έχει καταπληκτική ισορροπία με βελούδινες τανίνες και μακρά φίνα επίγευση.

Bourgogne Seguin-Manuel

Πριν από λίγα χρόνια, ο Thibaut Marion (οινοποιός δέκατης γενιάς) αγόρασε τον οίκο Seguin-Manuel (1824), δίνοντάς του πίσω τη χαμένη λόγω δυσχερειών αίγλη του. Bourgogne που διακρίνεται από αρώματα λουλουδιών, κερασιού και νότες ξύλου. Στόμα ελαφρύ, με γεύσεις φρέσκων κόκκινων φρούτων, ισορροπημένη οξύτητα και μαλακή, στρογγυλή επίγευση.

Bourgogne Faiveley

Ο οίκος Faiveley, που χρονολογείται από το 1845, εξακολουθεί να είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους, έχοντας στην ιδιοκτησία του 1.200 στρέμματα αμπελώνων. Στο Bourgogne Faiveley διακρίνονται αρώματα άγριας φράουλας, κερασιού και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου με μαλακές τανίνες και ευχάριστη επίγευση.

Lequin-Colin Bourgogne Rouge

Παλαιό μικρό οινοποιείο με περιορισμένη παραγωγή, ακόμη και για τα δεδομένα της Βουργουνδίας. Το Bourgogne του χαρακτηρίζεται από αρώματα ντομάτας, φράουλας, φρέσκων κόκκινων φρούτων και βατόμουρων. Στο στόμα είναι ελαφρύ, ευγενικό με καλοδομημένες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση με διάρκεια.

Aπό τη Mαρία Πετράκη