Λευκά από το Μπορντό

23.09.2010
Αίσθηση φρεσκάδας και αρώματα φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών σε αρμονική συνύπαρξη που διαρκεί

Aπό τη Mαρiα Πετρaκη

Chateau La Louviere
Το όνομά του Chateau προήλθε από τη λατινική λέξη «lupus» (λύκος) καθώς εικάζεται πως, όταν κτίστηκε, τον 14ο αιώνα, τα δάση του Leognan ήταν γεμάτα λύκους. Χαρακτηρίζεται από αρώματα πράσινου μήλου, κάρδαμου, λευκού πιπεριού, τροπικών φρούτων και φρέσκου χορταριού. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, με νότες πράσινης πιπεριάς και βανίλιας, ενώ η επίγευσή του είναι ντελικάτη και με διάρκεια.

Chateau Carbonnieux
Ιστορικό Chateau, τα αμπέλια του οποίου φύτεψαν πριν από 700 χρόνια βενεδικτίνοι μοναχοί. Παράγει και ερυθρό κρασί, αλλά το λευκό του θεωρείται καλύτερο.

Διακρίνεται από αρώματα αχλαδιού, μήλου και λεμονιού, με νότες πράσινης πιπεριάς και σέλινου. Στο στόμα, είναι μεσαίου όγκου, αρκετά ισορροπημένο, με πολύ καλή οξύτητα και φίνα επίγευση.

Chateau De Fieuzal
Ανήκει στην κατηγορία των κρασιών τα οποία εξακολουθείς να θυμάσαι ακόμη την επόμενη μέρα. Στη μύτη, διακρίνονται ντελικάτα αρώματα μελιού, μήλου, φλούδας λεμονιού, σπαραγγιού και βοτάνων. Στο στόμα, είναι πλούσιο, με γεύσεις πράσινου μήλου και πιπεριάς, ενώ η λεμονάτη οξύτητά του χαρίζει ευχάριστη φρεσκάδα.

Chateau d'Yquem «Y»
Το κρασί αυτό δεν κυκλοφορεί κάθε χρόνο και έτσι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Είναι η ξηρή εκδοχή του διάσημου Chateau d’Yquem και παράγεται από τις ποικιλίες Semillon και Sauvignon Blanc.

Στη μύτη, διακρίνονται αρώματα τροπικών φρούτων, ανανά, ροδάκινου, αποξηραμένων σύκων και βανίλιας. Στο στόμα, είναι πλούσιο, αλλά πολύ κομψό, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Chateau Bonnet
Εξαιρετικό κρασί, με πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Προέρχεται από την περιοχή Εntre-Deux-Mers (η οποία φημίζεται για τα λευκά κρασιά της) και παράγεται από τις ποικιλίες Semillon, Sauvignon Blanc και Muscadelle. Στη μύτη, διακρίνονται κιτρικά αρώματα, ροδάκινο, μήλο και αχλάδι, ενώ στο στόμα αφήνει μια αίσθηση φρεσκάδας.