5 διαδεδομένοι μύθοι για τη βότκα

18.10.2015
Αν και η βότκα συνδέεται άρρηκτα με τη Ρωσία κι άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ, είναι από τα πιο αγαπημένα ποτά της Δύσης, είτε σκέτο, με προσθήκη χυμών ή ως συστατικό άπειρων κοκτέιλ.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Αν το καλοσκεφτείς, ένα μεγάλο ποσοστό κοκτέιλ, αν όχι τα περισσότερα περιέχουν βότκα σε σχέση με άλλα ποτά όπως για παράδειγμα τζιν, ρούμι, τεκίλα ή κονιάκ, κάτι που φέρνει τη βότκα σε πρώτο πλάνο. Γνωρίζεις όμως όλη την αλήθεια περί βότκας ή μήπως έχεις κι εσύ παραμυθιαστεί από τους μύθους που κυκλοφορούν; Ας δούμε τους πέντε επικρατέστερους μύθους περι βότκας και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

%PHOTO1%

Όλες οι βότκες είναι ίδιες

Ούτε κατά διάνοια

Όλα έχουν να κάνουν με την απόσταξη. Οι προερχόμενες από την Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία βότκες είναι πολύ πιο έντονες σε γεύση και δυνατές - αυτό που στην καθομιλουμένη θα λέγαμε "τούρμπο" - σε σχέση με τις βότκες δυτικής προέλευσης. Η Δύση παράγει πιο ήπια αποστάγματα, πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Γι΄αυτό αν δοκιμάσεις ρώσικη βότκα σου φαίνεται βαριά...

%PHOTO1%

Όσο περισσότερες αποστάξεις, τόσο καλύτερη η βότκα

Το παν είναι η βότκα να έχει χαρακτήρα

Το ακούμε συχνά, από παραγωγούς και καταναλωτές, κατά πόσο όμως ισχύει; Σημασία έχει η δαδικασία της απόσταξης και τα σωστά μηχανήματα και όχι οι επαναλήψεις. Άλλωστε, οι πολλαπλές αποστάξεις ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί η γεύση και το άρωμα των βασικών συστατικών κι έτσι χάνεται και ο "χαρακτήρας" της βότκας με αποτέλεσμα να πίνουμε καθαρό οινόπνευμα.

%PHOTO1%

Η βότκα βγαίνει από... πατάτες;

Όχι απαραίτητα

Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν είναι απαραίτητα έτσι. Κάποιες ποικιλίες βότκας όπως για παράδειγμα η σουηδική Karlsson αποστάζεται από πατάτες ενώ άλλες απως για παράδειγμα η γαλλική Ciroc γίνεται με βάση το σταφύλι. Άλλες πάλι μπορεί να έχουν νότες από καλαμπόκι, σιτάρι ή άλλα δημητριακά. Βότκα με βότκα διαφέρει, ας γίνει κατανοητό.

%PHOTO1%

Η τιμή είναι συνώνυμη της ποιότητας

Μην πέφτεις στην παγίδα

Πόσο κοστίζει η καλή βότκα; Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτη,α καθώς η τιμή δεν είναι πάντα ένδειξη καλής ποιότητας. Υπάρχουν καλές ακριβές βότκες αλλά κι εξίσου καλές σε οικονομική τιμή.

%PHOTO1%

Δε χρειάζεται να αγοράζεις καλή βότκα για τα κοκτέιλ

Δε χρειάζεται μεγάλη επεξήγηση

Η απάντηση είναι προφανής αλλά το τονίζουμε για παν ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση το ποτό που πίνεις πρέπει να είναι καθαρό και καλής ποιότητας. Μην κάνεις εκπτώσες στην ποιότητα, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με οινοπνευματώδη. Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και η υγεία σου.