Δεν είναι μόνο η ποικιλία ενός κρασιού που το κάνει μοναδικό και εξαιρετικά γευστικό για τον ουρανίσκο αλλά και η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος για να μπορέσουν να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα αρώματα και η γεύση του. Κι όπως είναι φυσικό, η θερμοκρασία αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο του κρασιού και την ποικιλία του.
Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι ένας: Το λευκό και ροζέ κρασί σερβίρεται δροσερο αλλά όχι παγωμένο και το κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα λευκά και τα ροζέ σερβίρονται σε θερμοκρασία 8-10 βαθμούς Κελσίου.
Τα φρουτώδη ελαφριά κόκκινα σε θερμοκρασία 12-13 βαθμών Κελσίου
Τα στυφά "γεμάτα" κόκκινα σε θερμοκρασία 16-18 βαθμών Κελσίου.
Τα γλυκά και τα αφρώδη πρέπει να είναι πιο δροσερά σε θερμοκρασία 5-7 βαθμών Κελσίου.
Πώς μετράω τη θερμοκρασία;
Για να μην παιδεύεσαι και σπαζοκεφαλιάζεις, στην αγορά κυκλοφορούν θερμόμετρα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του κρασιού πριν ανοίξεις το μπουκάλι να το σερβίρεις.