36 θησαυροί των Κυκλάδων στην Απαγορευμένη Πόλη

21.03.2008
Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με φόντο τα τοπία του Αιγαίου θα εκτεθούν από τις 3 Απριλίου στο Μουσείο Τέχνης της Αυτοκρατορικής Πόλης στο Πεκίνο.
Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με φόντο τα τοπία του Αιγαίου θα εκτεθούν από τις 3 Απριλίου στο Μουσείο Τέχνης της Αυτοκρατορικής Πόλης στο Πεκίνο.

Στους τοίχους του μουσείου που βρίσκεται στην Απαγορευμένη Πόλη θα τοποθετηθούν φωτογραφίες από το Αιγαίο, όπου αναπτύχθηκε και άνθησε ο κυκλαδικός πολιτισμός στα τέλη της 4ης και στην 3η χιλιετία π.Χ., και μπροστά τους θα εκτεθούν 36 αρχαία αντικείμενα (μαρμάρινα ειδώλια, μαρμάρινα και πήλινα αγγεία, χάλκινα και λίθινα εργαλεία), τα οποία θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κίνα.

Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Σταμπολίδης, κάνοντας μια συγκριτική μελέτη στους σπουδαιότερους αρχαίους πολιτισμούς, συμπέρανε ότι «ο κυκλαδικός ήταν ένας από τους αρχαιότερους ανθρωποκεντρικούς πολιτισμούς, καθώς στα αγάλματα απεικονίζονται ανθρώπινες μορφές, ενώ την ίδια εποχή στην Κίνα αναπαριστούσαν κυρίως δράκους και στην Αίγυπτο θηριόμορφες θεότητες».

Οι διοργανωτές της έκθεσης «Κυκλάδες: Αριστουργήματα ενός Αιγαιακού Πολιτισμού» θεωρούν ότι «τα 36 έργα θα θυμίσουν στον σύγχρονο επισκέπτη δημιουργίες πρωτοπόρων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως Πικάσο, Τζιακομέτι, Μπρανκούσι, Ματίς και Αρτσιπένκο, που εμπνεύστηκαν τις λιτές και αφαιρετικές φόρμες τους από τη συναρπαστική απλότητα, κομψότητα και καθαρότητα των περιγραμμάτων των κυκλαδικών αριστουργημάτων».