Ο «σημερινός» Ρήγας στο Megaron Plus

15.01.2008
Αφιέρωμα στην πολιτική σκέψη, το λογοτεχνικό και χαρτογραφικό έργο του επαναστάτη οραματιστή, με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννηση του οργανώνει το Megaron Plus.
Τι: Ο «σημερινός» Ρήγας Βελεστινλής.
Αφιέρωμα στην πολιτική σκέψη, το λογοτεχνικό και χαρτογραφικό έργο του επαναστάτη οραματιστή, με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννηση του οργανώνει το Megaron Plus
Πότε: Τρίτη 15 Ιανουαρίου,
Ωρα 7 το απόγευμα
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.

«Διακόσια πενήντα χρόνια από την γέννηση ενός Επαναστάτη οραματιστή, του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798)», και στο πλαίσιο των πολυθεματικών εκδηλώσεων του Megaron Plus, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί εκδήλωση στη μνήμη του, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

«Όχι με την πρόθεση ενός επετειακού πανηγυρισμού» όπου η πολύτιμη πολιτική του σκέψη «πολύ πιθανόν να συνοδευόταν από στόμφο και ρητορική καπηλεία» αλλά με στόχο να αναδείξει τις πτυχές της έμπνευσης και του προβληματισμού του οι οποίες «μπορούν να ανταποκριθούν στα διανοητικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και του σημερινού στοχαστικού ανθρώπου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Μελετητής του έργου του Ρήγα και συντονιστής της εκδήλωσης στην οποία ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του, καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη (υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος "Νεοελληνικές Μεταφράσεις" του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ) και Γιώργος Τόλιας (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ) θα αναφερθούν εκτενώς στο πολύπλευρο ? πολιτικό, λογοτεχνικό και χαρτογραφικό ? έργο του.

Η βραδιά πλουτίζεται με αναγνώσεις αποσπασμάτων από κείμενα του Ρήγα από τους ηθοποιούς Κατερίνα Χέλμη και Στέλιο Μάινα, ενώ πλαισιώνεται από ακούσματα των επαναστατικών τραγουδιών του.

Το έργο του Ρήγα, του επαναστάτη στοχαστή που οραματίστηκε την απελευθέρωση των βαλκανικών λαών από τον Οθωμανικό ζυγό, αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και προβληματισμού και κατορθώνει να συνδιαλέγεται με τα αιτήματα και τις αναζητήσεις της κάθε εποχής. Η συνεχώς ανανεούμενη επικαιρότητα των κειμένων του αποτελεί την επιβεβαίωση της κλασικής θέσης που κατέχουν στον κανόνα της παιδείας και της δημιουργικής έκφρασης του νέου ελληνισμού. Οι ομιλίες που συνθέτουν την εκδήλωση της 15ης Ιανουαρίου αναδεικνύουν τα ζητήματα της δημοκρατικής πολιτικής αλλαγής και τον χειρισμό της κοινωνικής ανισότητας από τον Ρήγα ως εκφράσεις μιας βαθύτατα βιωμένης ανάγκης κοινωνικής απελευθέρωσης. Συγχρόνως αναδεικνύεται ο χειρισμός των συμβολικών διαστάσεων της συλλογικής εμπειρίας από τον Ρήγα για να κατανοηθεί το χαρτογραφικό του έργο πέρα από εθνικιστικές απλουστεύσεις.

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης θα μιλήσει με θέμα: «Η παρακαταθήκη των πολιτικών ιδεών. Ριζοσπαστισμό και δημοκρατία στα Βαλκάνια». Η διάλεξη της Άννας Ταμπάκη τιτλοφορείται «Η κληρονομιά του λογοτεχνικού έργου. Διαφωτισμός και η ευαισθησία της κοινωνικής απελευθέρωσης». Το επιστημονικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώνεται με την ομιλία του Γιώργου Τόλια με θέμα: «H Χαρτογραφία του Γένους: αρχαιογνωσία και πατριωτισμός στη Χάρτα του Ρήγα».