"Childhood project" στο Μελίνα

28.01.2010
Το Childhood project είναι ένα εικαστικο project- έκθεση με σκοπό την βιωματική προσέγγιση της θεματικής της παιδικής ηλικίας και παρουσιάζεται από τις 2 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 21 Φεβρουαρίου.

Το Childhood project είναι ένα εικαστικο project- έκθεση με σκοπό την βιωματική προσέγγιση της θεματικής της παιδικής ηλικίας και παρουσιάζεται από τις 2 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 21 Φεβρουαρίου.

Το θέμα Παιδική ηλικία απασχολεί όπως είναι γνωστό, όλα τα επιστημονικά πεδία που μελετάνε τον άνθρωπο (Ιατρική, ψυχιατρική, ψυχολογία, κοινωνικές επιστήμες κ.α.). Αδιαμφισβήτητα είναι ένα γοητευτικό θέμα, κυρίως για το λόγο ότι βρίσκει αναφορά στην ενήλικη ζωή. Oλοι φέρουμε αναμνήσεις, εικόνες, κομμάτια από το σύνολο των αλληλεπιδράσεων εκείνης της εποχής, που τελικά στιγματίζουν την υπόλοιπη ζωή μας.

Πρόθεσή του "Childhood project" , είναι να διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην παιδική ηλικία, με κύριο μεθοδολογικό εργαλείο, τα εικαστικά μέσα.

Οι εικαστικοί που λαμβάνουν μέρος έχουν κληθεί να δημιουργήσουν «βιωματικά» έργα από την παιδική τους ηλικία. Η παρότρυνση είναι, όχι απλώς να απεικονίσουν παιδικά θέματα, αλλά να ανασύρουν αναμνήσεις, εικόνες, αισθήσεις από εκείνα τα χρόνια, παρουσιάζοντας πλευρές της παιδικής ηλικίας που άλλοτε είναι ευχάριστες και άλλοτε όχι. Αυτή η καταγραφή, θα έχει ως προέκταση να σχολιαστούν/ερευνηθούν κοινωνικό-πολιτισμικά προβλήματα, στερεότυπα, τραυματικές προβολές, γονική απόρριψη, κακοποίηση και όλα εκείνα τα «δύσκολα» θέματα που σχετίζονται με την παιδική ηλικία.

Ως προέκταση του project, θα γίνει δημοπρασία μέρους των έργων που θα παρουσιαστούν, από τον κ. Π. Βέργο. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα προσφερθεί για τις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα βρεφών "Μητέρα".

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Νίκος Αλεξίου, Μανταλένα Αγγελέτου, Ελευθερία Αλεξανδρή, Σοφία Γιαλούση, Ελένη Θεοφυλάκτου, Ελένη Καραγιάννη, Νίνα Κοταμανίδου, Αγγελική Μαλαφούρη, Σέβη Μαργαρίτη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Νίκη Μπίσυλα, Μαρία Ξενούλη, Αφροδίτη Παπαδουλή, Ελπίδα Πανονίδου, Φωτεινή Πολυδώρου, Αθηνά Ρομπιέ, Ολυμπία Τοπτσίδου, Αλέξανδρος Τσαμούρης, Νάνα Σαχίνη, Αγγελική Σβορώνου, Ανδρέας Σιτορέγκο, Έρη Σκυργιάννη, Άγγελος Σπάρταλης, Συμεών Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Καραγιάννη

Στο project συμμετέχουν με κείμενά τους οι θεωρητικοί:

Δρ. Αθανάσιος Χρήστου, κριτικός τέχνης, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιστημών και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και,

Δρ. Νικόλαος Σιδέρης, Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, οικογενειακός θεραπευτής, συγγραφέας, καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.

Με τη συνεργασία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ και ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ.

Info

Τι: "Childhood project"

Που: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο

Πότε: 2 -21 Φεβρουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Σάββατο:10:00 ? 20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Τηλ.: 210 3452150, 210 3414466

Εγκαίνια: 2/2/2010 ώρα 19:30μμ, 1ος όροφος

Δημοπρασία: 17/2/2010 (ώρα προσέλευσης: 18.30)