«Σιωπηλές Ανατροπές» από τη Ρούλα Μίχου-Κοσκινά

15.01.2010
Το νέο βιβλίο της Ρούλας Μίχου-Κοσκινά με τίτλο «Σιωπηλές Ανατροπές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Το νέο βιβλίο της Ρούλας Μίχου-Κοσκινά με τίτλο «Σιωπηλές Ανατροπές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Με μικρές αυτοτελείς ιστορίες, η συγγραφέας εκφράζει με μεστότητα και ρεαλισμό τα συναισθήματά της και διαμαρτύρεται για τη συμβατικότητα και την ανειλικρίνεια των ανθρωπίνων σχέσεων, την περιφρόνηση του ωραίου και του φυσικού, την καταπάτηση της ειρήνης και τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, τα αποτελέσματα από τις πυρηνικές δοκιμές και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα, και που ξαναδιαβάζεται ώστε οι εικόνες του να "κατακάτσουν" στο μυαλό μας, δημιουργώντας προβληματισμούς για το σήμερα, ποιος φταίει για την κατάσταση του σήμερα και το τι θα γίνει αύριο.
Μπορεί ο καθένας μας να κάνει κάτι για το αύριο;

Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως ήταν το «Πάτσγουορκ χωρίς ραφή» το 2007.

Στο οπισθόφυλλο σημείωμα, που υπογράφει η Τόνια Αλεξάκη, διαβάζουμε:

«Μια λυρικά ρεαλιστική βόλτα στα δύσβατα μονοπάτια της συγκαιρινής απαξίωσης της φύσης μας προσφέρει η Ρούλα Μίχου - Κοσκινά. (...) Κείμενα σε καθαρά πεζολογική αφήγηση εναλλάσσονται με ποιητικής υφής γραφή, όπως ο τζίτζικας «ροκ σταρ», με μια αίσθηση λεπτού χιούμορ και αισθαντικής προσέγγισης.

Η διαμαρτυρία της συγγραφέως για τα παιδιά και τα ζώα που βασανίζονται γίνεται με χαμόγελο, όπως και το ομότιτλο διήγημά της που λύκαινα δηλώνει με σιγουριά: αν γεννηθούν και άλλα παιδιά με αυτό το χαμόγελο της κούνιας θα ξαναφέρω τους δικούς μου μετά από το βουνό σε αυτή την πεδιάδα. Ερωδιοί, άνεμοι, και βουνά αντιπαρατίθενται νικηφόρα με τα επιθανάτια φτερουγίσματα των περιστεριών και τις λιμνοφάγες δαγκάνες των εργολάβων. Σαν στιλέτο στην καρδιά το περιβάλλον σήμερα και κανείς μας δεν έχει άλλοθι ούτε οι διεθνείς διαχειριστές ούτε εσείς, αλλά ούτε και εμείς έχουμε...

Με τη δύναμη και τη μεστότητα της ικανότητάς της να πιάνει τη στιγμή και να παρουσιάζει το πρόβλημα χωρίς στόμφο και μελοδραματισμό, η Ρούλα Μίχου- Κοσκινά, μετά τη νουβέλα «Πάτσγουορκ χωρίς ραφή» (2007), μας προσφέρει τις Σιωπηλές ανατροπές.»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ
Μαντζάρου 9, Τηλ. 2103626348.