Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρούντι Ριτσιότι στο Μέγαρο

07.10.2010
Tη διάλεξη ενός διεθνώς καταξιωμένου Γάλλου αρχιτέκτονα, του Ρούντι Ριτσιότι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στις 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Tη διάλεξη ενός διεθνώς καταξιωμένου Γάλλου αρχιτέκτονα, του Ρούντι Ριτσιότι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στις 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας αρχιτέκτονας θα δώσει διάλεξη με τον τίτλο "Χωρίς Τίτλο". Προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Ρούντι Ριτσιότι είναι δημιουργός πολλών σημαντικών κτιρίων όπως της Αίθουσας Συναυλιών Nikolaisaal του Πότσνταμ, του Εθνικού Κέντρου Χορογραφίας της Αιξ-αν-Προβάνς, του Εθνικού Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών στη Μασσαλία, και έργων όπως η Γέφυρα της Ειρήνης στη Σεούλ.

Γεννημένος στις 22 Αυγούστου 1952 στο Αλγέρι, ο Ρούντι Ριτσιότι έκανε σπουδές μηχανικού στη Γενεύη και αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Μασσαλίας το 1980. Αμέσως μετά, άνοιξε το αρχιτεκτονικό του γραφείο στην Μπαντόλ της Γαλλίας, το οποίο στελεχώνεται σήμερα από 29 εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη.

Τα πρώτα έργα του Ρούντι Ριτσιότι χαρακτηρίζονται από μια ριζοσπαστική, ανέμελη προσέγγιση, αποκαλύπτοντας μια ποικιλία μορφών. Είναι γεμάτα ενέργεια. Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ριτσιότι, επηρεασμένος από την Arte Povera, κάνει τα κτίριά του πιο λιτά και πιο λειτουργικά, χρησιμοποιώντας μινιμαλιστικές και ?χαμηλής τεχνολογίας? λύσεις. Με τα εγκαίνια της Αίθουσας Συναυλιών του Πότσνταμ και την κατασκευή της Γέφυρας της Ειρήνης στη Σεούλ το 2002, ο Ριτσιότι κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση. Μάλιστα, το 2006 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας (Grand prix national d'architecture).

Στα έργα που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή συμπεριλαμβάνονται το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών στη Μασσαλία, το Τμήμα Τεχνών του Ισλάμ στο Λούβρο στο Παρίσι, το Rivesaltes Memorial, το Palazzo del Cinema στη Βενετία, το Στάδιο Jean Bouin στο Παρίσι, η Βιβλιοθήκη της Ρουέν κ.ά.

Όπως γράφει το 2003 ο συγγραφέας και κριτικός τέχνης Jim Palette, "Η αγαπημένη λέξη του Ρούντι Ριτσιότι είναι η λέξη «αυτονομία», δηλαδή το δικαίωμα να κυβερνάται κανείς από τους δικούς του νόμους. Ανεξαρτησία πνεύματος, γούστο για την αντιπαράθεση, ακόμη και για την ασυμφωνία". Ο Ρούντι Ριτσιότι αντιμετωπίζει την αρχιτεκτονική ως μια ισχυρή πολιτική πράξη.

Σε ένα κείμενο που εξετάζει λεπτομερώς το έργο του αρχιτέκτονα (Codex, Birkhauser, 2003), o κριτικός τέχνης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμιέν, Paul Ardenne χαρακτηρίζει τους χώρους που σχεδιάζει ο Ριτσιότι "γεμάτους ελευθερία", ενώ ο Palette συνεχίζει ότι ο Ρούντι Ριτσιότι "είναι ένας γοητευτικός επαναστάτης, που αποφεύγει τους κώδικες. Η αρχιτεκτονική του μοιάζει με εκείνον, ενώ ευνοεί συστηματικά τις συμπράξεις με άλλους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες, τους οποίους φέρνει σε επαφή μεταξύ τους στις διάφορες δουλειές του".

Τρέφοντας μεγάλο θαυμασμό για τον μανιερισμό και το μπαρόκ και για τις δημιουργικές ελευθερίες που αφήνουν, ο Ρούντι Ριτσιότι αρέσκεται να ακολουθεί τις αντιθέσεις μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, του χοντροκομμένου και του εκλεπτυσμένου σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητάς του. Τα τελευταία 30 χρόνια, με το υψηλών προδιαγραφών έργο του επηρεάζει τόσο τη γαλλική όσο και τη διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή.

ΙΝFO
Ti: Διάλεξη του Γάλλου αρχιτέκτονα Rudy Ricciotti
Πότε: Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Ώρα έναρξης 7 μμ
Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30μμ