Ορέστης Ντάντος: Επαναστάτης με αιτία

04.10.2010
Θα τον δεις όταν γυρνάς κομμάτια το βράδυ απ' τα ξενύχτια χωρίς να πονάει όταν τον χτυπάς όταν να σου λέει ότι είναι κι άλλοι σαν κι εμάς και θα έρχεται όποτε γουστάρει να σου λέει ότι όλοι μπορεί να στη φέρουν. Θα τον ακούσεις να τραγουδάει το νέο ύμνο της μίζερης Αθήνας με τον Jay Z και την Alicia Keys να τρώνε τη σκόνη του και θα ήθελες να ήσουν μαθητής του για να δεις τη μουσική από την καλή πλευρά της. Ο Ορέστης Ντάντος είναι επαναστάτης με αιτία και να είσαι σίγουρος ότι θα τον ξεχωρίσεις αμέσως μες το χάος.

Θα τον δεις όταν γυρνάς κομμάτια το βράδυ απ' τα ξενύχτια χωρίς να πονάει όταν τον χτυπάς, να σου λέει ότι είναι κι άλλοι σαν κι εμάς και θα έρχεται όποτε γουστάρει να σε προειδοποιεί ότι όλοι μπορεί να στη φέρουν. Θα τον ακούσεις να τραγουδάει το νέο ύμνο της μίζερης Αθήνας με τον Jay Z και την Alicia Keys να τρώνε τη σκόνη του και θα ήθελες να ήσουν μαθητής του για να δεις τη μουσική από την καλή πλευρά της. Ο Ορέστης Ντάντος είναι επαναστάτης με αιτία και να είσαι σίγουρος ότι θα τον ξεχωρίσεις αμέσως μες το χάος.

Πως ξεκίνησε η συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία του Γιώργου Ανδρέου;
Πήγα και του άφησα ένα ντέμο κι ένα τηλέφωνο στα καμαρίνια του Σταυρού του Νότου. Του άρεσε το υλικό κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

«Για να παραγάγεις καινούργιο έργο, πρέπει να αφομοιώνεις, όχι να μιμείσαι. Πρέπει να έχεις κάτι να πεις, να προτείνεις. Ωστόσο, υπάρχει ευτυχώς και μια μικρή μειοψηφία που διαφέρει» είχατε πει σε μια συνέντευξη σας. Ποιοι νομίζετε ότι έχουν να πουν κάτι παραπάνω στην νέα μουσική σκηνή;
Ο Νικήτας Κλιντ, ο Χαρούλης, ο κ. Κάπα.

(Ως εκπαιδευτικός) Αυτή τη στιγμή και όπως έχουν γίνει τα πράγματα με το ίντερνετ, ipod κτλ, μπαίνετε σε μια τάξη. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα λέγατε στα παιδιά κι εδικά σ' αυτούς που θέλουν ν' ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική;
Να ψάχνουν περισσότερο για καλή μουσική γιατί είναι θαμμένη κάτω από τόνους άχρηστης πληροφορίας.

Οι στίχοι στο «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» κάνουν εντύπωση γιατί είναι χύμα, άμεσοι κι ειλικρινείς. Λόγω των σύγχρονων ρυθμών που επικρατούν, πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη να εκφραζόμαστε πλέον πιο ανοιχτά και «ωμά»;
Δεν θεωρώ ότι η εποχή επιβάλει ή υπαγορεύει τα εκφραστικά μέσα του κάθε δημιουργού. Αυτό είναι θέμα προσωπικής επιλογής κι αισθητικής.

Σε ποιον μεγάλο μουσικό ή συγκρότημα θα θέλατε να κάνετε support στη συναυλία του;
Στους Radiohead.

Ποιο μουσικό ντοκιμαντέρ είδατε τελευταία και σας άρεσε;
Το "24 hour party people".

Τι σας εκνευρίζει περισσότερο στη νοοτροπία της ελληνικής μουσικής σκηνής; Η προχειρότητα.

Ποιο σύνθημα στους τοίχους της Αθήνας θα μπορούσε να γίνει τραγούδι;
"Κάψε ή κλάψε".

Τι να περιμένουμε από τις φετινές εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου με τη Νατάσσα Μηνδρινού;
Να περιμένετε να ακούσετε υλικό από τον πρώτο δίσκο αλλά και πολλά ανέκδοτα ακόμα τραγούδια με λίγες εμβόλιμες διασκευές. Πάντα με τον Βαγγέλη Καλαμάρα (ντραμς), το Λεωνίδα Πετρόπουλο (μπάσο) και τον Ευριπίδη Ζεμενίδη (κιθάρες). Το πρόγραμμα ανοίγει με τη Νατάσα Μηνδρινού.

*Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

-Στο ιντερνετικό Myspace σπίτι του

-Τις Κυριακές 3 ,10 και 17/10 στη σκηνή του Σταυρού του Νότου

Κική Παπαδοπούλου