1,76 εκ. για την Κάλλας

17.12.2007
Πουλήθηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα της Ελληνίδας σοπράνο στη δημοπρασία που έγινε στο Μιλάνο. «Επέστρεψε για να αποδειχθεί πιο δημοφιλής από ποτέ». Το συμπέρασμα για τη Μαρία Κάλλας ειπώθηκε από την εκπρόσωπο του οίκου Σόθμπις, Ιρις Φάμπρι, ύστερα από τη δημοπρασία στο Μιλάνο με αναμνηστικά της Ελληνίδας σοπράνο.
«Επέστρεψε για να αποδειχθεί πιο δημοφιλής από ποτέ». Το συμπέρασμα για τη Μαρία Κάλλας ειπώθηκε από την εκπρόσωπο του οίκου Σόθμπις, Ιρις Φάμπρι, ύστερα από τη δημοπρασία στο Μιλάνο με αναμνηστικά της Ελληνίδας σοπράνο, όπου συγκεντρώθηκε το ποσό των 1,76 εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, τα 63 γράμματα από την Κάλλας προς τον σύζυγό της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι απέτυχαν να φτάσουν το αναμενόμενο ποσό των 50-70.000 ευρώ και πουλήθηκαν τελικά για 32.650 ευρώ.

Ωστόσο, πουλήθηκαν όλα τα αντικείμενα που έδωσαν οι κληρονόμοι του Μενεγκίνι, από τα έπιπλα έως τα ρούχα της κι από τα σημειώματα έως τα κοσμήματά της -αν και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Corriere della Serra», τα καλύτερα κοσμήματα είχαν ήδη πουληθεί.

Η ηθοποιός Φανί Αρντάν (υποδύθηκε την Κάλλας στην ταινία του Τζεφιρέλι) διεκδίκησε στη δημοπρασία το πορτρέτο της Κάλλας με μαύρο φόρεμα -παραγγελία του Μενεγκίνι- αλλά έχασε από κάποιον Βρετανό, που ήταν και ο τελικός αγοραστής για 25.000 ευρώ.

Το ημερολόγιο του Μενεγκίνι με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις για το τέλος του γάμου του με τη Μαρία Κάλλας πουλήθηκε 3.500 ευρώ. Τότε η Κάλλας τον άφηνε για τον Ωνάση κι εκείνος έγραφε τα λόγια της:

«Τελείωσαν όλα. Αποφάσισα να μείνω μαζί του». Λίγες μέρες αργότερα περιγράφει τη σκηνή που έκανε ο Ωνάσης: «Είμαι ένα κάθαρμα, ένας δολοφόνος, ένας κλέφτης. Είμαι το πιο απαίσιο πλάσμα, αλλά είμαι δισεκατομμυριούχος και δεν παραιτούμαι από τη Μαρία».

Ιδιαίτερα δημοφιλής αποδείχτηκε η συλλογή έργων τέχνης της Κάλλας με δυνατότερο το χτύπημα για την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που πουλήθηκε 204.250 ευρώ.

Ανάμεσα στις υψηλότερες τιμές της δημοπρασίας πέτυχε και το κύπελλο «Τiffany» που χάρισε στην Κάλλας ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι στα γενέθλιά του το 1962, που πουλήθηκε 26.650 ευρώ και το χρυσό κολιέ Καρτιέ με σμαράγδια που πουλήθηκε 74.650 ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν γύρω στα 4.000 ευρώ.

Οι βέρες τους πουλήθηκαν 30.250 ευρώ, το άλμπουμ με τις φωτογραφίες από τη «Μήδεια» του Παζολίνι 10.000 ευρώ, η κάρτα που έστειλε η Μάρλεν Ντίτριχ στην Κάλλας για την πρεμιέρα της όπερας «Λαμερμούρ», όπου της ευχόταν τρεις φορές «Μerde» (σκατά), πουλήθηκε 1.900 ευρώ, ενώ η επιστολή του Τζεφιρέλι προς την Κάλλας, που έλεγε πως η Ντίτριχ είχε προαγοράσει επτά μήνες το εισιτήριο για την ίδια πρεμιέρα, αγοράστηκε για 4.800 ευρώ.

Η συλλογή με τις παρτιτούρες, κάποιες υπογεγραμμένες από την ίδια, έφτασε τα 42.250 ευρώ, ενώ ο μετρονόμος που είχε πάνω από το πιάνο της έφτασε τα 17.500 ευρώ.

Σοφία Στυλιανού