Ελεος... στη Θεσσαλονίκη

13.12.2007
Για πρώτη φορά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το θεατρικό έργο της Σάρα Κέιν «Βlasted» (Έλεος) από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ: 2310-229.249).
Για πρώτη φορά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το θεατρικό έργο της Σάρα Κέιν «Βlasted» (Έλεος) από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου.

Η Σάρα Κέιν ?γνήσια απόγονος δημιουργών όπως ο Ζενέ, ο Μποντ, ο Πίντερ κ.ά- βυθίζεται και μας βυθίζει σε έναν σκηνικό κόσμο γνώριμο αλλά και άγνωστο, κοντινό και μακρινό ταυτόχρονα, σύγχρονο και αρχετυπικό. Τα θέματά της είναι οι ακραίες ανθρώπινες συμπεριφορές, η βία, ο πόλεμος, η αποξένωση. Ένα τοπίο πρώτα απ’ όλα εσωτερικό, που καθρεφτίζει το κοινωνικό περιβάλλον με ποιητική καθαρότητα.

Η παράσταση και οι δημιουργοί της καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κόσμο και να τον ζωντανέψουν σκηνικά χωρίς ενδοιασμούς. Να δουν τον άνθρωπο, μέσα από το έργο της Σάρα Κέϊν, ως Ξένο, ως Θεό αλλά και ως Τέρας.

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου:
ο Ίαν, τοπικός δημοσιογράφος, προσπαθεί να αποπλανήσει και μετά βιάζει την Κέιτ, μια αφελή και μάλλον απλοϊκή νέα γυναίκα. Το έργο γίνεται σχεδόν εφιαλτικό όταν ξαφνικά στο δωμάτιο εμφανίζεται ένας στρατιώτης με ένα όπλο.

Το Blasted (πρώτο έργο της Sarah Κane) ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1995 (εν μέσω του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου) και αποτέλεσε το θεατρικό σκάνδαλο της χρονιάς: Η βία και η ωμότητα του έργου συντάραξαν τα θεμέλια της λονδρέζικης θεατρικής σκηνής και η συγγραφέας τοποθετήθηκε στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων.

Η Κέιν βίωσε όλο αυτό το σάλο ως επαχθή και βαθύτατα ενοχλητικό. Είχαν παρεξηγήσει την απλή ιδέα που βρίσκεται στο έργο, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε έναν βιασμό σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και στη φρικτή καταστροφή της Σρεμπρένιτσα.

«Όταν έγραφα το Blasted», έλεγε η Σάρα Κέιν σε συνέντευξη Τύπου το 1997, «πίστευα πως η βία ήταν το πιο κρίσιμο πρόβλημα της ανθρωπότητας, είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε... Προσπάθησα να μιλήσω για το πώς είναι να ασκείς και να υπόκεισαι στη βία, και πώς είναι να έχεις τη μουσική να παίζει ενώ σου κόβουν τα αυτιά, υποφέρεις και δεν απολαμβάνεις το τραγούδι. Ήθελα να παρουσιάσω τη βία σαν κάτι καθημερινό?».

Γεννημένη το 1971, η Σάρα Κέιν, με σημαντικές σπουδές στο ενεργητικό της, έγραψε πέντε έργα σε ισάριθμα χρόνια: Blasted, Cleaned, Phaedra’ s love, Crave, 4.48 Psychosis. Η χαρισματική και σκοτεινή θεατρική συγγραφέας αυτοκτόνησε μόλις στα 29 της χρόνια.

Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη
Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνικό-Κοστούμια: Βαγγέλης Ξόνογλου
Μουσική: Γαβρίλης Χρυσικόπουλος
Φωτισμοί: Γιώτης Βράντζας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεανώ Αμοιρίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ευχαριστία Αδαμοπούλου
Δραματολογική Συνεργασία: Μελίνα Γαρμπή
Τεχνική Υποστήριξη: Μάκης Μαριάδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα


Εναρξη Παραστάσεων: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Παραστάσεις: Τετ. Πέμ. Παρ. Σάβ. Κυρ. στις 9.15μ.μ
Τιμές εισιτηρίων: 15€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης: 90΄
Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, τηλ: 2310-229.249).