«Το 3D και ο χορός φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο»

01.10.2010
Λέει ο Γερμανός σκηνοθέτης των «Φτερών του Έρωτα», Βέντερς, που έχει περάσει ήδη 18 μήνες στην κινηματογράφηση και το μοντάζ της ταινίας «Dance or We Are Lost (Aka Pina)» για τη Γερμανίδα χορογράφο και χορεύτρια Πίνα Μπάους, η οποία θα προβληθεί σε 3D τον επόμενο χρόνο.

Ενα τεράστιο άλμα κάνει σήμερα ο χορός, καθώς ενώνεται με την τεχνολογία 3D και εξαφανίζει έτσι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της μεταφοράς των παραστατικών τεχνών στην οθόνη. Ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς και άλλοι συντελεστές του πρωτοποριακού παντρέματος μιλούν για την εμπειρία τους.

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το 3D και ο χορός φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο», λέει ο Γερμανός σκηνοθέτης των «Φτερών του Ερωτα», Βέντερς, που έχει περάσει ήδη 18 μήνες στην κινηματογράφηση και το μοντάζ της ταινίας «Dance or We Are Lost (Aka Pina)» για τη Γερμανίδα χορογράφο και χορεύτρια Πίνα Μπάους, η οποία θα προβληθεί σε 3D τον επόμενο χρόνο.

Ο Βέντερς επιθυμούσε να γυρίσει αυτό το φιλμ περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά ήταν αδύνατο να γίνει σε μορφή 2D. «Ηταν δύσκολο να δημιουργηθεί μια φυσική οργανική αίσθηση της κίνησης των χορευτών. Τρομοκρατηθήκαμε, στις πρώτες δοκιμές, ανακαλύπτοντας πόσο νευρική και σκληρή φαινόταν». Η μόνη τραγική εξέλιξη ήταν ότι η Πίνα Μπάους έφυγε από τη ζωή μερικούς μήνες μετά τα πρώτα γυρίσματα.

Παράλληλα, αυτό το Σαββατοκύριακο στο άνοιγμα του 3D τηλεοπτικού καναλιού «Sky Arts», στη Βρετανία, θα προβληθεί το «Dance Dance Dance», η παράσταση του χορογράφου Γουέιν Ιγκλινγκ, σκηνοθετημένη σε 3D από τον Μαρκ Τζέιμς. «Είναι πολύ καλό, πολύ ζωντανό, σχεδόν σαν να παρακολουθείς από το μπροστινό μέρος της σκηνής», λέει ο Ιγκλινγκ, βλέποντας για πρώτη φορά τη δουλειά του σε 3D.

«Το μπαλέτο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ για μένα στην οθόνη», συνεχίζει. «Πάντα έδειχνε εντελώς επίπεδο. Ηθελα να εξετάσω (με το 3D) αν θα άλλαζε κάτι προς το καλύτερο και πράγματι αποδείχθηκε πολύ ελπιδοφόρο». Οι χορευτές είναι ακόμα πιο ενθουσιασμένοι. «Είναι τόσο έντονο! Μοιάζει σαν να το κάνουμε στην πραγματική ζωή, μόνο που είναι καλύτερο», λέει ο Van Le Ngoc.

Και για να μην ξεχνάμε την τέχνη από την οποία το 3D ξεκίνησε, ο Τζορτζ Λούκας ανακοίνωσε ότι όλες οι ταινίες «Ο Πόλεμος των Αστρων» θα μετατραπούν και θα προβληθούν σε 3D. Η πρώτη ταινία «Ο Πόλεμος των Αστρων: Επεισόδιο Ι - η Αόρατη Απειλή» αναμένεται το 2012 στις μεγάλες οθόνες.

Σ.Στυλιανού