Στον Ανδρέα Μήτσου το Βραβείο Αναγνωστών 2007

11.12.2007
Η ψηφοφορία του κοινού για το Βραβείο Αναγνωστών 2007 ολοκληρώθηκε και οι αναγνώστες αποφάσισαν! Το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου «Ο κύριος Επισκοπάκης» κέρδισε τη φετινή διάκριση.

Η ψηφοφορία του κοινού για το Βραβείο Αναγνωστών 2007 ολοκληρώθηκε και οι αναγνώστες αποφάσισαν! Το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου «Ο κύριος Επισκοπάκης» κέρδισε τη φετινή διάκριση.

Στην ψηφοφορία που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και διήρκεσε για τρεις εβδομάδες έλαβαν μέρος περισσότεροι από 3.000 αναγνώστες και καταμετρήθηκαν 2.655 έγκυρες ψήφοι.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε δέκα ελληνικά μυθιστορήματα σχετικής λίστας που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Η ανακοίνωση και η βράβευση του νικητή θα γίνει σήμερα, στις 4 το απόγευμα, ζωντανά στο πλατό της καθημερινής πολιτιστικής εκπομπής «Έχει γούστο» της ΝΕΤ.

Καλεσμένοι της παρουσιάστριας Μπήλιως Τσουκαλά θα είναι, εκτός από τον νικητή, οι δύο προηγούμενες βραβευμένες Ευγενία Φακίνου για το 2005 και Ρέα Γαλανάκη για το 2006, ο κριτικός λογοτεχνίας και μέλος της Επιτροπής του Βραβείου Αναγνωστών Αλέξης Ζήρας και η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Κατρίν Βελισσάρη, που εμπνεύστηκε την ιδέα του Βραβείου τρία χρόνια πριν.


Ο Ανδρέας Μήτσου κατάγεται από την Αμφιλοχία. Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έχει εκδώσει έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα.

Το μυθιστόρημά του «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου» τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ενώ η συλλογή διηγημάτων του «Σφήκες» απέσπασε το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002. Εργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Εργάζεται ως καθηγητής, φιλόλογος, στη δημόσια μέση εκπαίδευση.

Από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» έχουν κυκλοφορήσει:

«Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου» (μυθιστόρημα, 1995).
«Γέλια» (διηγήματα, 1998). «Σφήκες» (διηγήματα, 2001). «Ο σκύλος της Μαρί» (μυθιστόρημα, 2004). «Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού» (2005). «Ο χαρτοπαίκτης έχει φοβηθεί» (διηγήματα, 2006). «Ο κύριος Επισκοπάκης (Η εξομολόγηση ενός δειλού)» (νουβέλα, 2007).



Φέτος, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ιδέα της επιτροπής του Βραβείου Αναγνωστών. Η τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τρεις έγκυρους κριτικούς λογοτεχνίας τους: Αλέξη Ζήρα, Ελισάβετ Κοτζιά και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και το συγγραφέα κ. Διονύση Μαγκλιβέρα, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, επέλεξε την δεκάδα (short list) των βιβλίων, από την οποία καλείται να ψηφίσει το κοινό:

- Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη του Χρήστου Αστερίου // εκδ. Πατάκη
- Μια ζωή δυο ζωές του Νίκου Θέμελη // εκδ. Κέδρος
- Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης του Τάκη Θεοδωρόπουλου // εκδ. Ωκεανίδα
- Σουέλ της Ιωάννας Καρυστιάνη // εκδ. Καστανιώτη
- Θερμοκρασία δωματίου της Δήμητρας Κολλιάκου // εκδ. Πατάκη
- Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα του Δημήτρη Μαμαλούκα // εκδ. Καστανιώτη
- Η μανία με την άνοιξη του Άρη Μαραγκόπουλου // Ελληνικά Γράμματα
- Ο κύριος Επισκοπάκης του Ανδρέα Μήτσου // εκδ. Καστανιώτη
- Τυφλό σύστημα του Βασίλη Πεσμαζόγλου // εκδ. Πόλις
- Ο Άνθρωπος Καλαμπόκι του Δημήτρη Σωτάκη // εκδ. Κέδρος

(Η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2006 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Τα βιβλία παρατίθενται αλφαβητικά σύμφωνα με το επώνυμο των συγγραφέων).